Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.
Składniki:
Beza:
4 białka
230 g cukru
2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu*
Dodatkowo:
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 400 g truskawek
cukier puder
Sposób przygotowania:
Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.
Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.
U mnie niestety też przepis się nie sprawdził😔 beza zostawiona do wystudzenia robi się twarda i jest problem z jej zwinięciem mimo, że nie była mocno spieczona. Śmietany też za mało, nie wystarczyło na pokrycie całej bezy, ja musiałam użyć 600ml, a nie 200 🤭 a i tak śmietanę polaczylabym z mascarpone, poniewaz sama śmietana jest za rzadka mimo, że była mocno ubita i beza namaka i bardzo źle się ja kroi, bo się rozwala.
Witam,Robię ta bezę chyba z setny raz,mąż ją uwielbia😁 jest idealna,czasami nawet daje o dwa białka więcej żeby była beza była większa. Przepis super! Dziekuje
Cudowny przepis, robię któryś raz z kolei i jest pyszna. Wczoraj przytrzymałam bezę chwilkę dłużej, ale po przeleżakowaniu w lodówce całą noc fajnie skruszała. Więc nie ma się co przejmować jeśli troszkę bardziej nam się przesuszy :)
Trochę może się kruszyć ta wierzchnia, przypieczona warstwa, ale nie cała beza. Jeśli cała pęka to była za długo suszona. Proszę skrócić czas pieczenia następnym razem. Też powinna być luźno zwinięta.
Jak najbardziej. Pamiętaj, że beze trzeba przekładać kilka minut przed podaniem, ponieważ jeżeli zrobisz to wcześniej ona rozmięknie i nie będzie chrupiąca.
Zrobiłam beze piekłam jak w przepisie 20min i nie sposób sciągnąć ją z papieru do pieczenia, bo od razu się kruszy.
Edit: Jednak się jakoś udało, jest pyszna.