Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

99 Komentarzy
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
  3. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.

3

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Uwaga:

* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 miesięcy temu
    Beza rewelacja,  a śmietanka pomieszana z mascarpone. Pycha. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 1 lat temu
    Trzeba jednak podwoić porcję smietanki, ja dałam dwie i było idealnie :) Przepis prosty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwka · 2 lat temu
    U mnie niestety też przepis się nie sprawdził😔 beza zostawiona do wystudzenia robi się twarda i jest problem z jej zwinięciem mimo, że nie była mocno spieczona. Śmietany też za mało, nie wystarczyło na pokrycie całej bezy, ja musiałam użyć 600ml, a nie 200 🤭 a i tak śmietanę polaczylabym z mascarpone, poniewaz sama śmietana jest za rzadka mimo, że była mocno ubita i beza namaka i bardzo źle się ja kroi, bo się rozwala.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 2 lat temu
    Można zamiast truskawek granata lub dżem jakiś?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, mogą być ziarenka granatu. Dżemu nie polecam. Beza jest słodka, więc lepiej jakiś świeży owoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Czy można użyć zamrożonych białek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 2 lat temu
    Witam,Robię ta bezę chyba z setny raz,mąż ją uwielbia😁 jest idealna,czasami nawet daje o dwa białka więcej żeby była beza była większa. Przepis super! Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Czy można wysmarowc beze kremem czekoladowym do tego np maliny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Cudowny przepis, robię któryś raz z kolei i jest pyszna. Wczoraj przytrzymałam bezę chwilkę dłużej, ale po przeleżakowaniu w lodówce całą noc fajnie skruszała. Więc nie ma się co przejmować jeśli troszkę bardziej nam się przesuszy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Cała mi się pokruszyła przy zwijaniu, pomimo tego, że nie była już ciepła :( Dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Trochę może się kruszyć ta wierzchnia, przypieczona warstwa, ale nie cała beza. Jeśli cała pęka to była za długo suszona. Proszę skrócić czas pieczenia następnym razem. Też powinna być luźno zwinięta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    vv · 3 lat temu
    czy mogę do bezy dać bitą śmietanę w sprayu? Czy się nie rozpuści?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy bezę mogę upiec dziś (wtorek) a przełożyć w czwartek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Taką piankową, delikatną bezę przygotowuję zawsze świeżą.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Verona · 3 lat temu
      Jak najbardziej. Pamiętaj, że beze trzeba przekładać kilka minut przed podaniem, ponieważ jeżeli zrobisz to wcześniej ona rozmięknie i nie będzie chrupiąca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    A co jeżeli cukier nie chce się rozpuścić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ubijaj, aż będzie dobrze ubita piana. Jak się całkiem nie rozpuści to nie szkodzi. Ja używam najczęściej do wypieków drobnego cukru.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 3 lat temu
        Najlepszy jest cukier puder
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Witam, czy można zamiast truskawek użyć marakui?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Zrobiłam beze piekłam jak w przepisie 20min i nie sposób sciągnąć ją z papieru do pieczenia, bo od razu się kruszy.
    Edit: Jednak się jakoś udało, jest pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Witam 😉 czy mogę zamiast owoców użyć dzem z czerwonej porzeczki? Własnej roboty (same owoce)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz. Mam nadzieję, że jest kwaskowaty, żeby rolada nie wyszła za słodka ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 4 lat temu
      Ja zrobiłam z dżemem porzeczkowym, wyszła jeszcze lepsza bo nie była taka słodka. Zniknęła w jeden dzień. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Świetny przepis, dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Pomocy, nie mam skrobii ani mąki ziemniaczanej, zabrakło. Czy mogę użyć jako zamiennik proszek budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Balbina · 4 lat temu
    Wyszła przepyszna, a koktajl truskawkowy dał troszkę potrzebnego tu kwasku. Następnym razem zrobię z granatem 😇
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy bezę można upiec wieczorem a przełożyć kremem na następny dzień?