Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

99 Komentarzy
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
  3. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.

3

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Uwaga:

* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Witam chce spróbować zrobić ta roladę bo wygoda cudownie. Jednak obawiam się czy przy zwijaniu nie będzie się kruszyć i łamać?Na ogół jak robię beze to jest ona strasznie krucha.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Kruszyć i łamać się nie będzie, bo to nie jest mocno wysuszona beza, tylko lekko podsuszona z wierzchu i dołu, a środek jest piankowy i miękki. Może co najwyżej pękać trochę przy zwijaniu, ale spróbuj, bo warto. Dasz radę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 4 lat temu
    Dzięki za przepis ! Smakuje wyśmienicie, mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 4 lat temu
    Witam. Rolada jest pyszna. Zrobiłam ja z wiśniami, jednak przez to że ma być z zewnątrz "chrupiące" a wewnątrz"klejąca "roladę źle się kroi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Chrupiąca jest bardzo cienka warstwa. Reszta jest piankowa. Spróbuj następnym razem piec krócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Witam, czy do bezy należy dodać cukier puder czy można zwykły kryształ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marina · 4 lat temu
    Wyszła idealnie ! Bardzo dziękuje za przepis ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Świetny przepis ? beza wyszła idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czy moge zrobic wieczorem, przełożyć kremem i owocami, ale podawac dopiero następnego dnia ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz, ale najlepiej nie trzymać jej za długo. Z czasem może puszczać wodę, bo cukier się będzie rozpuszczał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Czy można użyć zamiast octu sok z cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Czy mogę użyć octu balsamicznego? ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Dzień dobry, niestety moja rolada popękała przy rolowaniu? może za długo piekłam? Pierwszy raz piekłam bezę (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witam czy jak zrobie · 5 lat temu
    witam czy mozna rolade przechowac do nastepnego dnia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marina · 5 lat temu
    Czy można do śmietany dodac smietanfixy? Czy nie bedzie lepiej?
    Ż góry dziekuje za odpowiedź,pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 5 lat temu
    Świetny przepis beza wyszła rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 6 lat temu
    jakich owoców można jeszcze użyć, aby beza nie była mdła i miała ciekawy smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 7 lat temu
    Zajebista !! ?
    Właśnie zrobiłam. Meeega pycha !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 7 lat temu
    Dlaczego beza nie chciala mi odejsc od papieru na środku blachy ? Piekarnik mam dobry. Pieklam gora dol na srodkowej pozycji piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 7 lat temu
    Witam
    Czy owoce mogą być mrożone???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najlepsze są świeże, ale jak chcesz możesz dać mrożone, wcześniej rozmrożone i dobrze odsączone z soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Witam. Mam nietypowe pytanie. Piekłam beze 20 minut. do zwijania wyszła idealna ale pachniała jajkiem?! Czy to wynika z niedopieczenia bezy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Hmmm, nie powinna nieprzyjemnie pachnieć. Może jajko zepsute? Dla pewności możesz piec troszkę dłużej, ale nie powinno to mieć wielkiego wpływu na zapach. Czasami do wypieków używa się surowej piany bezowej, tylko opalonej palnikiem z wierzchu i zapach nie jest wyczuwalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kika · 8 lat temu
    Super dziś robię już czwartą w przeciągu kilku dni :) Goście i klienci się zajadają :) Troszkę urozmaicam he he.Pozdrawiam serdecznie Wegetarianka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EWA · 8 lat temu
    Beza wyszła super a jeszcze lepiej smakuje :-)
    Przepis na bezę fantastyczny polecam :lol: