Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.
Składniki:
Beza:
4 białka
230 g cukru
2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu*
Dodatkowo:
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 400 g truskawek
cukier puder
Sposób przygotowania:
Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.
Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.
Witam chce spróbować zrobić ta roladę bo wygoda cudownie. Jednak obawiam się czy przy zwijaniu nie będzie się kruszyć i łamać?Na ogół jak robię beze to jest ona strasznie krucha.
Kruszyć i łamać się nie będzie, bo to nie jest mocno wysuszona beza, tylko lekko podsuszona z wierzchu i dołu, a środek jest piankowy i miękki. Może co najwyżej pękać trochę przy zwijaniu, ale spróbuj, bo warto. Dasz radę ;)
Hmmm, nie powinna nieprzyjemnie pachnieć. Może jajko zepsute? Dla pewności możesz piec troszkę dłużej, ale nie powinno to mieć wielkiego wpływu na zapach. Czasami do wypieków używa się surowej piany bezowej, tylko opalonej palnikiem z wierzchu i zapach nie jest wyczuwalny.