Rafaello z adwokatem

92 Komentarzy
Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka (= 625 ml)
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (= ok. 200 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (dałam 35 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
  • ok. 500 g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] o 1/3 więcej :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Moze mi ktos podpowie? U mnie w formie ciastka po ulozeniu wychodza 4x6, duzo wiecej masy mam zrobic?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    Ciasto wyszło cudowne.herbatniki przez noc super zmiękły ale nie na tyle by ciasto sie rozpało.jest zwarte i po ukrojeniu zachowuje kształt.z racji że zawsze coś modyfikuje to do masy dodałam jeszcze dwie łyżki syropu barmańskiego o smaku kokosowym.przepis ten na stałe zagości w moim domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Ciasto przepyszne i naprawdę proste do przygotowania. Dziękuję za kolejny pyszny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    Jeśli chciałabym użyć budyniu w proszku to ugotować go według przepisu czy ze zmniejszonej ilości mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 11 lat temu
    Prezentuje się bardzo smacznie :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    rossi · 11 lat temu
    Właśnie skończyłam robić te ciasto, zaryzykowałam z większą blachą, ewentualnie miały wyjść po 3 warstwy (blacha ok.20x27) W efekcie końcowym ciasto sięgało do brzegów blachy (4 warstwy herbatników i 4 masy) uff a tak się bałam, że wyjdzie cieniutkie. Trzymajcie kciuki jutro wielkie testowanie przez rodziców w przedszkolu, mam nadzieję, że wyszło smacznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 11 lat temu
    Robie juz chyba z 5 raz to ciasto, jest pyszne, kazdy je uwielbia iza kazdym razem wychodzi :) super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    a czy można użyć budyniu z proszku - takiego gotowego, zamiast robić samodzielnie? Jeśli tak, to ile użyć - 1, 2 torebki? I czy gotować na normalnej ilości mleka, wg przepisu, czy na zmniejszonej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Zrobiłam według przepisu, niestety nie zwróciłam uwagi że tutaj było podane na mniejsza blaszke i wyszło bardzo cienkie :( no ale zobaczymy może też będzie smaczne. Sama masa była przepyszna więc bardzo gratuluje tak prostego i pysznego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Zrobiłam to ciacho na święta i tak...
    - użyłam większej blaszki a i tak dla mnie kremu troszkę za dużo więc następnym razem blaszka będzie jeszcze troszeczkę większa,
    -użyłam 2 warstwy krakersów i 2 warstwy herbatników które dodatkowo nasączyłam adwocatem :D,
    - dla mnie alkohol nie był jakoś mocno wyczuwalny natomiast rodzina czuła go dosyć wyraźne hm...;)
    - z każdym dniem alkohol był mniej wyczuwalny,
    - ciacho proste do zrobienia, masa trochę luźna ale w lodówce fajnie tężeje, nie można natomiast trzymać długo w temperaturze pokojowej bo się ciasto rozpływa, co nie znaczy że nie jest dobre ;)
    - ciacho z każdym dniem zyskuje na smaku więc można spokojnie przygotować wcześniej.
    Podsumowując: rodzina na święta była zachwycona rafaello. Pochwał nie było końca więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić ciasto do zrobienia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lida · 12 lat temu
    Robiłam to ciasto już kilka razy. Przepyszne!!! Wszyscy się zajadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]magzimie[/b] robisz domowy budyń z podanych składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magzim · 12 lat temu
    Czy z powstałej masy wychodzi domowy budyn czy trzeba go jeszcze dodać do owej masy? Niby w podanych skladnikach nie ma budyniu w proszku, ale lepiej się upewnić:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Joasiu[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 12 lat temu
    Czy herbatniki trzeba nasączyć? jak tak to czym np?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Ja zrobilam bez adwokata i wyszło wspaniałe :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Katarzynko[/b] to drugie. Sama robisz budyń według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzynka · 12 lat temu
    Dziewczyny wiem, że to być może głupie pytanie, ale ja dopiero zaczynam przygodę z ciastami i wypiekami i zastanawia mnie kwestia masy budyniowej. Czy trzeba do niej dodać takie budynie w proszku (np.śmietankowy) czy z podanych składników powstanie masa budyniowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 12 lat temu
    Zrobiłam. Przepyszne!!! I takie łatwe do zrobienia.