Rafaello z adwokatem

92 Komentarzy
Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka (= 625 ml)
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (= ok. 200 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (dałam 35 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
  • ok. 500 g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Ciasta nie jest dużo, ale po kawałku podzielę ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudowne jest! Poczęstujesz kawałeczkiem? Biorę przepis do wykorzystania na jakąś okazję.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malgoska · 14 lat temu
    cudne ciacho;) po prosze o malutki kawaleczek;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mikimama · 14 lat temu
    ładnie wygląda to ciacho!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    A ja znam to ciasto z gazetki Ciasta Domowe:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bryssska · 14 lat temu
    jadłam kiedyż rafaello u ko`leżanki i było pyszne, ale to twoje z dodatkiem adwokata musi być boskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgo · 14 lat temu
    uwielbiam wszystko, co zawiera kokosy!
    pzdr:*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnefascynacje · 14 lat temu
    Świetny przepis, ciasto extra się prezentuje i na pewno niebiańsko smakuje a jakie proste w przygotowaniu. Chyba nie powinno się po nim prowadzić ;) Wrzucam do mojego notatnika :)Pozdrawiam :)