Tort biedronka

33 Komentarzy

Tort biedronka

Biedronkę upiekłam dla córci na 2 urodziny. Najważniejszy dla dzieci to wygląd tortu, dlatego musiał być dziecinny. Tort składa się z biszkoptu wypełnionego lekką masą budyniową. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana:

  • 180g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 400g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: czerwony, zielony i żółty
  • kakao
  • ewentualnie: paluszki, krokant orzechowy
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. 3 krążek odłożyć na bok.
  3. Miskę o średnicy ok. 22cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką, jasną masę. Masę rozsmarować na folii.

2

  1. Na masie ułożyć trójkąty biszkoptu. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów).

3

  1. Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. (Masę przedzieliłam w dwóch miejscach krokantem orzechowym). Przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  3. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Po tym czasie odwrócić ciasto tak, aby 3 krążek znajdował się na dole. Zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  5. Ciasto posmarować z góry dżemem.
  6. 200g masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie.
  7. Z pozostałego marcepana zrobić głowę, kropki i trawkę. (Ciemny marcepan np. na kropki otrzymamy zagniatając marcepan z kakao. Czułki zrobiłam z 2 wykałaczek owiniętych w marcepan. Można owinąć również dwa kawałki paluszków. Trawę zrobić z zabarwionego na zielono marcepana, przeciśniętego przez prasę do czosnku).

5

Smacznego.

Uwaga: W wersji prostszej, można zrezygnować z masy maślanej. Wówczas biszkopt ułożyć bezpośrednio na folię wyłożoną w misce. Dalej postępować jak w przepisie.

 Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam, Polecam wykonanie tortu!
    jest bardzo smaczny i lekki , a prezentuje się zjawiskowo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Witam, czy dżemem posmarować sam czubek biedronki czy cały wierzch po odwrócenia miski? I czy wtedy masa zrobiona z pianek marshmallow będzie się trzymała?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W przepisie jest, aby posmarować całą masę maślaną dżemem. Ja pominęłabym dżem i dała masę z pianek bezpośrednio na masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Dzien dobry czy möge zastapic Masse budyniowa masa z marschmellow ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Chyba masz na myśli masę marcepanową? Chodzi o dekorację tortu? Tak, można użyć masy z pianek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Justyno[/b] ten do środka możesz nasączyć np. posłodzoną wodą z cytryną, herbatą lub np. sokiem pomarańczowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Dziękuję za odpowiedz :)zastanawiam się teraz, czy w takim razie powinnam ten biszkopt czymś nasączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Justyno[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justya · 9 lat temu
    Witam, chciałam się spytać czy do środka miedzy masą budyniową można coś dać np pokruszony biszkopt lub w całości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Asiu[/b] nie, lepiej go nie nasączać będzie stabilniejszy. Ciasto nie jest suche. Jest dużo delikatnej masy, a tylko trochę biszkoptu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    Dziękuję. I jeszcze mi się przypomniało - czy biszkopt powinien być czymś nasączony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Asiu[/b] wziełabym 500g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    Witam,

    świetny pomysł na tort, chcę go zrobić na drugie urodziny synka. Mam w związku z tym pytanie - chcę kupić gotowy lukier plastyczny do tortów w różnych kolorach, zwłaszcza że jeszcze coś zrobię na Wielkanoc. Ile gdzieś powinnam mieć masy czerwonej? 250 g wystarczy, czy potrzebuję dużą porcję na 500 g?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Beciałko[/b] w 5 łyżkach zimnej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    W jakiej ilości wody namoczyć żelatynę w proszku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Wyszedl wspaniale, moja zmiana mniej cukru z uwagi na rodzinne upodobania. Cos pysznego, polecam. Dziecko zachwycone, odpowiednie dla naszego dwulatka. My budyn polaczylismy na z zelatyna w proszku rozpuszczona na b. Cieplo ( nie zagotowana) a do wnetrza po wylaniu na biszkopt, wrzucilismy cale wisienki z komfitur, efekt po przekrojeniu wspanialy, pozdrawiam i polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 11 lat temu
    Dziękuję, zrobiłam. Wyszedł świetnie. Jedynie do ozdoby użyłam lukru plastyczne. A przy okazji nauczyłam się nowego słowa- krokant. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paulino[/b] do namoczenia takiej ilości żelatyny wystarczy 5 łyżek zimnej wody. Masa jest luźna. Można poczekać, aż zacznie lekko tężeć (wstawiając ją na chwilę do lodówki) i dopiero wylać na biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Witam,
    ostatnio próbowalam zrobić ten tort i zatrzymalam sie na kwesti żelatyny. Napisane jest żeby ją namoczyć w zimnej wodzie a potem dodac do budyniu. Rozumiem ze mamy ja przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu z zelatyny?? Bo ja wląsnie tak zrobilam tylko że ta masa byla bardzo plynna i jak przelalam ja do miski z ciastem to ciasto ja wchlonelo i potem nie bylo za dobre. Jednak sama masa zgestniala jak przelezala cala noc w lodowce. Moze Pani ta zelatyne jakos inaczej robila czy tak jak ja?? Albo ma Pani jakiś patent na to,żeby ta masa bya trochę gęsciejsza zanim przeleje ja Pani do miski z ciastem?? :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    PS masa bardzo pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paulino[/b] do 12.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Witam,
    A na le osob wystarczy tortu?
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regina · 11 lat temu
    Moja 3 letnia córeczka uwielbia biedroneczki to będzie super odlotowa niespodzianka :lol: