Tort biedronka

33 Komentarzy

Tort biedronka

Biedronkę upiekłam dla córci na 2 urodziny. Najważniejszy dla dzieci to wygląd tortu, dlatego musiał być dziecinny. Tort składa się z biszkoptu wypełnionego lekką masą budyniową. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana:

  • 180g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 400g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: czerwony, zielony i żółty
  • kakao
  • ewentualnie: paluszki, krokant orzechowy
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. 3 krążek odłożyć na bok.
  3. Miskę o średnicy ok. 22cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką, jasną masę. Masę rozsmarować na folii.

2

  1. Na masie ułożyć trójkąty biszkoptu. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów).

3

  1. Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. (Masę przedzieliłam w dwóch miejscach krokantem orzechowym). Przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  3. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Po tym czasie odwrócić ciasto tak, aby 3 krążek znajdował się na dole. Zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  5. Ciasto posmarować z góry dżemem.
  6. 200g masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie.
  7. Z pozostałego marcepana zrobić głowę, kropki i trawkę. (Ciemny marcepan np. na kropki otrzymamy zagniatając marcepan z kakao. Czułki zrobiłam z 2 wykałaczek owiniętych w marcepan. Można owinąć również dwa kawałki paluszków. Trawę zrobić z zabarwionego na zielono marcepana, przeciśniętego przez prasę do czosnku).

5

Smacznego.

Uwaga: W wersji prostszej, można zrezygnować z masy maślanej. Wówczas biszkopt ułożyć bezpośrednio na folię wyłożoną w misce. Dalej postępować jak w przepisie.

 Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izka · 12 lat temu
    Hmm... Na pierwszy rzut oka myślałam, że w środku tej biedronki jest ciasto biszkoptowe a tam jest budyń z krokantem. Myślę, że trzeba uważać na gorąca pogodę, bo się rozleje?... Hm... Mam nadzieję, że uda mi się zrobić o podobnym kształcie (bo potrzebuję biedronkę) ale z biszkoptem w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jutka · 12 lat temu
    Jestem tu pierwszy raz i oczom nie wierzę jakie cuda potrafi Pani zrobić. Torciki dla dzieci bajkowe - posiedzę tu jeszcze chwilę żeby oko nacieszyć tymi wypiekami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Mmmm...pyszności! wspaniały torcik,super ci wyszło,jak jest przekrajany to aż ślinka cieknie na ten widok.Życzę też wszystkim udanym wypiekom :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dzięki dziewczyny :-) [b]Majanko[/b] dziękuję za życzenia dla córci :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 13 lat temu
    Cudowna biedrona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jaka śliczna biedroneczka! Piekna:)
    Wszystkiego najlepszego dla Córci!:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    ale pięknie wygląda!
    co za powalająca biedrona xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viri · 13 lat temu
    śliczna! bardzo mi się podoba :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiolunka · 13 lat temu
    W tym roku czekam nie wyzwanie :] Upiec dla mojego małego braciszka tort w kształcie samolotu - jest wielkim fanem samolotów (odziedziczył to zresztą po mnie :D). Tort w wersji biedronkowej - mistrzostwo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 13 lat temu
    No dzieci musialy być zachwycone::)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bijana · 13 lat temu
    wspanialy torcik! moja Jessica tez bylaby zachwycona..