Rafaello z adwokatem

92 Komentarzy
Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka (= 625 ml)
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (= ok. 200 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (dałam 35 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
  • ok. 500 g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem Rafaello z adwokatem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 12 lat temu
    Wykonaam je w weekend i stwierdzam że jest przepyszne. Goście się zajadali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 13 lat temu
    ja robiam ten przepis z krakersami, jest o niebo lepsze i nie trzeba tak dugo czekać aż krakersy zrobią się miękkie, w ogóle nie czuć że jest sone. mega pyszne, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 13 lat temu
    zrobilam to ciastko na sylwestra, wyszlo bardzo dobre. kazdy byl zadowolony :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 13 lat temu
    Goście byli ZACHWYCENI. Dałam składniki w nieco innych proporcjach:
    1/4 szklanki advokatu
    do budyniu dodałam białej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Wczoraj wypróbowałam przepis na rafaello, i stwierdzam z pełną satysfakcją, że ciasto się udało i jest przepyszne. Polecam serdecznie, gdyż jest łatwe do zrobienia i naprawdę cudne... :-) Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Dominiko[/b] tutaj znajdziesz "Rafaello na krakersach": http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bez-pieczenia/172-przepis-na-rafaello-na-krakersach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 13 lat temu
    ciekawe czy zamiast herbatników nie użyć krakersów z lajkonika. bo taki miałam kiedyś przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Mileno[/b] noc w lodówce powinna im wystarczyć. Może herbatniki miałaś jakieś twarde i potrzebują jeszcze czasu. Możesz wyciągnąć ciasto na jakiś czas z lodówki. Jak masa zmięknie, to herbatniki powinny szybciej naciągnąć od niej wilgoć i zmięknąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 13 lat temu
    przed chwilą dokonałam degustacji samodzielnie zrobionego rafaello, jest przepyszne i niewymagające wielkiego wysiłku ;) mam tylko jedno pytanie, zostawiłam je tak jak zaleciłaś w spokoju na noc w lodówce niestety herbatniki mi nie zmiękły ;( czy przyczyną mogła być za gęsta masa? i czy jest nadzieja na to, że jeszcze przestaną się buntować i zmiękną? chciałabym na przyszłość uniknąć tego błędu ;) z góry dziękuję za odpowiedź ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 13 lat temu
    ciasto po prostu niego w gębie !!!!
    polecam, po prostu cudowne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Gocha[/b] możesz go użyć :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 13 lat temu
    Mam w domu adwokat kawowy-przepyszny i tak się zastanawiam czy nie mógłby tu zostać zastosowany. Proszę o radę. ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra B, · 14 lat temu
    Zrobiłam, ale nie z herbatnikami lecz na biszkopcie. Rewelacja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] zmierzyłam mojego herbarnika i ma wymiar 5x 6,5cm. Po 4ry wzdłuż i wszerz to będzie wymiar 20cm x 26cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    kupilam malutkie herbatniki, dlatego mam pytanie jakie wymiary bedzie mialo to ciasto 4x4 duze? Jaka blaszke wziąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 14 lat temu
    mmmm musi być pyszne, na pewno zrobię:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 15 lat temu
    wyśmienite! bardzo lubię zapach tego ciasta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    [b]Zauberi[/b] zgadzam się, że pyszne ;-)
    [b]Gosiu[/b] dziękuję, że napisałaś mimo braku czasu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 15 lat temu
    OStatnio nie mam zupelnie na nic czasu...ale dzisiaj musialam zostawic komentarz:) Ciasto wyglada bajecznie./.. z checia zjdlabyam kawalek...albo nawet dwa:)
    Jak tylko znajdzie sie okazja i czas to psotaram sie je tez zrobic:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 15 lat temu
    robiłam, pycha jest! Pozdrowienia z Niebieskiej Pistacji