Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.
Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
300 g masła, temperatura pokojowa
250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
ok. 500 g herbatników (64 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Muszę przyznać , ciasto to pychota , ale nie warto po nim wsiadać za kierownicę :-)
Ja robiłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm i wyszło mi 3 warstwy , można też dokupić trochę herbatników i też wyjdą 4 :D
[b]Mirelo[/b] możesz. Dodaj tylko stopniowo wiórki kokosowe. Bez adwokatu nie będzie raczej potrzeby dodania ich wszystkich.
[b]Asiol[/b] możesz dodać skrobię kukurydzianą.