Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.
Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
300 g masła, temperatura pokojowa
250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
ok. 500 g herbatników (64 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Przepyszne ciasto, szybko się robi, rano wystarczy ugotować budyń a wieczorem dokończyć. Ilość alkoholu idealnie wyważona. Ja daje dwie warstwy herbatników a dwie krakersów.
Jeśli chciałabym użyć gotowego budyniu, to jaka ilość będzie potrzebna? 1 opakowanie? Czy przygotować je z mniejszej ilości mleka czy tak, jak w przepisie podanym na opakowaniu? I czy mogę dodać likieru Malibu, zamiast adwokata? Proszę o radę, bo chciałabym przygotować to ciasto i czas mnie goni :(
Ciasto pychota, zakochałam sie, dodalam mniej likieru niz w przepisie. Proste i przyjemnie w przygotowaniu. Aha i juz nigdy wiecej nie kupię budyniu, teraz potrafię zrobić go sama 🙂 Rewelacja 😍😀
Ciasto jest przepyszne. To moje pierwsze ciasto bez pieczenia, robi się bardzo szybko:) I potwierdzam komentarz niżej- składniki są idealnie wyważone, jest nie za słodkie, takie w sam raz:) Polecam!
Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Sam! Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Idealne jak postoi trochę w lodówce (noc, dzień cały). Idealne do mocnej, gorzkiej kawy. Robię czasem różne wariacje tego ciasta. Sypię między warstwy, kakao, tartą gorzką czekoladę, kawę rozpuszczalną. To ciasto jest po prostu obłędne. Serio
Taka moja drobna rada. Nie dodawajcie więcej adwokatu niż jest podane w przepisie. Raz tak zrobiłem, bo naiwnie myślałem, że będzie jeszcze lepsze. Nic bardziej mylnego. Jak dodacie więcej alkoholu to będzie za mocne i serio niesmaczne. Jak za mało to moc za mało wyczuwalna. Nie kombinujcie z proporcjami składników w przepisie. Są one perfekcyjnie dobrane. Wiem, robiłem je nie raz.
Mam pytanie ale nie o ciasto tylko o blache. Gdzie mozna kupic taka rozciagana blache I czy ma jakias konkretna nazwe? Bardzo praktyczny pomysl taka blacha. Z góry dziekuje.