Okrągła chałka

27 Komentarzy
Okrągła chałka

Drożdżowa chałka o pięknym, kulistym kształcie. Wcale nie jest trudna do wykonania. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a następnie przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, klasyczna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
  3. Wrośnięte ciasto chwilę zagnieść, podzielić na 4 równe części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.

2

  1. Następnie uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40 cm długości).

3

  1. Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.

4

  1. Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.

5

  1. W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).

6

  1. Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.

7

  1. Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
  2. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aby jeszcze podrosła.

8

  1. Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 30 minutach przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Okrągła chałka Okrągła chałka Okrągła chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Najlepsza chałka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Jest cudowna ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Wiem, że wpis jest już stary jednak korzystałam z przepisu i jestem zachwycona ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola Kinast · 4 lat temu
    Zrobilam chalke wg przepisu, za wyjatkiem zaplatania. Zaplotlam ją klasycznie. Wyszla plaska, tak jakby ciasto przy wyrastanii a potem w piekarniku rozlalo sie na boki. Co moglam zrobic nie tak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wygląda smakowicie ;) Podczas wyrastania i pieczenia chałka rozchodzi się na boki (z dowolnego ciasta drożdżowego). Staraj się zaplatać tak, aby kształt był jak najbardziej okragły. Porównaj z moimi zdjęciami etapowymi w tym przepisie:
      https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1070-chalka
      Zapłotłam ściśle i tak, aby chałka "szła" do góry, a i tak podczas pieczenia rozeszła się na boki. To normalne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 5 lat temu
    Czy można użyć drożdży w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Czy mleko mogę zastąpić kefirem? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wydaje mi się, że tak, ale tak na oko to myślę, że trzeba użyć więcej kefiru tak o 50- 100 ml więcej. Może użyj tyle co w przepisie, a jak ciasto będzie za zwięzłe do dodaj więcej kefiru (dream)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 9 lat temu
    Chałkę robiłam już kilka razy - przepis jest fantastyczny i ważne, że pokazała Pani na zdjęciach sposób zaplatania bo bez tego pewnie byłoby mi ciężko :)

    Raz tylko najprawdopodobniej zaplotłam zbyt ciasno i wszystko po wyrośnięciu w piecu mi się rozjechało. Co wcale nie przeszkodziło w tym, aby ją ze smakiem zjeść, ale na pokazywanie się nie nadawała niestety :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 9 lat temu
    Chałka wychodzi wspaniała. Absolutnie rewelacyjny przepis, bardzo dobrze rozpisany. Ciesze się, że znalazłam tak dobrą stronę. Z całą pewnością nie skończy się tylko na tym przepisie. Będę tu częstym gościem. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Przyznaję sie bez bicia, pieke dużo ale z tymi drożdżowymi to mi średnio wychodzi-wyjątkiem była "prosta drożdżówka" z Twojego przepisu Joanno, która wyszła super i smakowała. Więc zadam pewnie banalne dla Was pytanie, czy do tego przepisu można dodać uwielbiane przez moją córke rodzynki? Jeśli nie zaszkodzi to w niczym to w jakim momencie powinnam je dodać? Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Gdy zagnieciesz ciasto, dodaj rodzynki i wyrób ponownie. Następnie poozostaw do wyrośnięcia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 10 lat temu
    przepis wypróbowałam jest rewelacyjny, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Linduchaa · 10 lat temu
    Chałkę zrobiłam dokładnie według przepisu, tylko zamiast cukrem posypałam kruszonką którą uwielbiam.;) Wyśmienity wypiek, dziękuję;))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Nawet nie spodziewałam się, że ta chałka może być taka pyszna. Na pewno nie zrobiłam jej po raz ostatni. Jestem zachwycona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majka · 14 lat temu
    Wow, jestem pod wrazeniem! Chalka wyglada przepieknie. Az szkoda jej jesc :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 14 lat temu
    Piękna chałka! bardzo podoba mi się to zaplatanie...czy mogę wykorzystać ten sposób w innej chałce? nie chcę popełnić plagiatu:) a bardzo mi się podoba, pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jasne, że możesz :) Tą chałkę też znalazłam na necie, tylko podaję zawsze linka skąd biorę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 14 lat temu
    Uwielbiam takie przeplatance:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Wygląda wspaniale. Bardzo lubię chałki, są takie mięciutkie i smakowite :)
    Fajny sposób zaplatania:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atria · 14 lat temu
    Przeurocza!Ja tam umiem zapleść tylko w prosty warkocz..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    piękna!