Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.
Piekłam ciasta marchewkowe z różnych przepisów, zawsze było z nimi coś nie tak. A ten przepis jest poprostu doskonały, zresztą jak zwykle, ciasta z zamieszczanych tu przepisów wychodzą wysmienite.
Witam Panią serdecznie,od kiedy znalazłam tą stronę,zrobiłam wiele wypieków i bardzo Pani dziękuję,wszystkie wyszły idealnie,wczoraj robiłam to ciasto marchewkowe,jest przepyszne,pozdrawiam .
Takiego przepisu właśnie szukałam:) jednak gdy zmiksowałam wszystkie składniki w robocie to masa wyszła bardzo rzadka, więc dodałam jeszcze niecałą szklankę pszesianej mąki pszennej i pięknie sie wypiekło. Rodzinka zachwycona :)
Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest zbite, kluchowate. Ogólnie ciacho w smaku cudowne (mąż zachwycony mimo jego konsystencji :) Pozdrawiam!
[b]Marto[/b] możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.
Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym :) To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja :) (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis :)
[b]deeba[/b] I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny :) but I hope it's better than nothing :)
Hope you enjoy my website!