Ciasto marchewkowe

14 Komentarzy
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 250g cukru pudru
  • marcepanowe marchewki (przepis tutaj)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
  2. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe Ciasto marchewkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Piekłam ciasta marchewkowe z różnych przepisów, zawsze było z nimi coś nie tak. A ten przepis jest poprostu doskonały, zresztą jak zwykle, ciasta z zamieszczanych tu przepisów wychodzą wysmienite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    A czy marchewkę trzeba mocno odcisnac ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogumiła · 5 lat temu
    Witam Panią serdecznie,od kiedy znalazłam tą stronę,zrobiłam wiele wypieków i bardzo Pani dziękuję,wszystkie wyszły idealnie,wczoraj robiłam to ciasto marchewkowe,jest przepyszne,pozdrawiam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 5 lat temu
    Takiego przepisu właśnie szukałam:) jednak gdy zmiksowałam wszystkie składniki w robocie to masa wyszła bardzo rzadka, więc dodałam jeszcze niecałą szklankę pszesianej mąki pszennej i pięknie sie wypiekło. Rodzinka zachwycona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Niedźwiecka · 5 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne!;) A te marchewki marcepanowe wyglądały bosko!:) Dziękuję za przepis :) Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest zbite, kluchowate. Ogólnie ciacho w smaku cudowne (mąż zachwycony mimo jego konsystencji :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marto[/b] możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Czy można czymś zastąpić sok z cytryny? Niestety jestem uczulona na cytrusy, a marzy mi się takie ciasto...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 11 lat temu
    Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym :) To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja :) (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]deeba[/b] I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny :) but I hope it's better than nothing :)
    Hope you enjoy my website!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 13 lat temu
    ślicznie wygląda to ciasto...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    deeba · 13 lat temu
    Love it! Do you have a translation in English.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewena · 13 lat temu
    Bardzo mi się podoba ten przepis:)