Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.
Składniki:
Spód:
100g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
50g masła
Masa serowa:
500g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
250g serka mascarpone
250g chałwy (u mnie waniliowa)
200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Polewa:
100g chałwy (u mnie waniliowa)
70g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
Przygotować masę serową. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, chałwę ze śmietaną i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 80 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na wierzchu ścięta).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Przygotować polewę. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną polewę rozłożyć na serniku. Sernik schłodzić.
Uwaga:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepyszny sernik!!! Mogłabym go jeść na każdej imprezie. Tak kremowej, cudownej konsystencji nawet się nie spodziewałam. Ja nie umiem owijać w folię żeby mi nie przeciekło, zawsze wstawiam blachę z wodą na samym dole piekarnika i też wychodzi super. Genialny przepis ❤
Szczerze mówiąc, to piekłam sernik w kąpieli wodnej tylko ze spodem ciasteczkowym. Myślę, że jak spód będzie podpieczony to też powinno wszystko wyjść.
Witam.Czy mozna zwiekszyc ilosc chalwy,a zminiejszyc ilosc cukru? I jeszcze jedno pytanie,czy na quarku wyjdzie? W skladnikach pani podala,ze quark moze byc ,ale mam troche watpliwosci,bo raz w innym przepisie probowalam i niezbyt mi spasowal,a pytam,bo mieszkam w pld.Wloszech i ser na sernik bywa ale tylko z Wloszczowej,a to paskudztwo jest,bo sklad ma koszmarny,a quark jest w Lidlu.
Nigdy nie zmieniałam proporcji w składzie. Może na pierwszy raz spróbuj według przepisu. Quark może być, ja najczęściej piekę na quarku. Ser w wiaderku Wloszczowa akurat lubię. Nie widzę nic złego w składzie.
W punkcie 5 są podane dwa linki. Proszę na nie kliknąć na "Sernik japoński" i "sernik nowojorski". W tych przepisach są zdjęcia jak owinąć formę folią i do jakiej formy włożyłam tortownicę.
Sernik przepyszny. Piekłam go raz w prostokątnej formie mnożąc składniki x2. Teraz chciałabym upiec go jeszcze raz, tylko tak aby był jeszcze nieco wyższy i planuję pomnożyć składniki x3. Zastanawia mnie jak będzie w takim przypadku z czasem pieczenia? Czy powinnam go wydłużyć i o ile? :)
Chałwowy sernik przekształciłam na waniliowy 🙃 lubię kombinować 🤭 dodatkowo ostatnio mieszam go przez ok 15 minut na wysokich obrotach - wychodzi lekki i puszysty jak chmurka. Dziękuję za ten przepis!! Sernik 2 x w tygodniu musi być 🤭 mąż i córki uwielbiają 😍