Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.
Składniki:
Spód:
100g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
50g masła
Masa serowa:
500g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
250g serka mascarpone
250g chałwy (u mnie waniliowa)
200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Polewa:
100g chałwy (u mnie waniliowa)
70g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
Przygotować masę serową. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, chałwę ze śmietaną i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 80 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na wierzchu ścięta).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Przygotować polewę. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną polewę rozłożyć na serniku. Sernik schłodzić.
Uwaga:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Czy moge zrobic ten sernik bez spodu w ogóle?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Przepyszny sernik!!! Mogłabym go jeść na każdej imprezie. Tak kremowej, cudownej konsystencji nawet się nie spodziewałam. Ja nie umiem owijać w folię żeby mi nie przeciekło, zawsze wstawiam blachę z wodą na samym dole piekarnika i też wychodzi super. Genialny przepis ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
2 lat temu
A ja chcę dodać 1 kg twarogu, to mam zmienić pozostałe składniki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Możesz dać więcej chałwy i zrezygnować z mascarpone. Trzeba będzie też trochę wydłużyć czas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
2 lat temu
Dzień dobry, czy zamiast spodu z herbatników mogłabym zrobić swój, kruchy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Szczerze mówiąc, to piekłam sernik w kąpieli wodnej tylko ze spodem ciasteczkowym. Myślę, że jak spód będzie podpieczony to też powinno wszystko wyjść.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Czy jeśli dodam do masy serowej mniej chalwy to będzie duży błąd?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Możesz dodać mniej. Myślę, że może też zredykować proporcjonalnie ilość śmietanki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malgosia·
3 lat temu
Witam.Czy mozna zwiekszyc ilosc chalwy,a zminiejszyc ilosc cukru? I jeszcze jedno pytanie,czy na quarku wyjdzie? W skladnikach pani podala,ze quark moze byc ,ale mam troche watpliwosci,bo raz w innym przepisie probowalam i niezbyt mi spasowal,a pytam,bo mieszkam w pld.Wloszech i ser na sernik bywa ale tylko z Wloszczowej,a to paskudztwo jest,bo sklad ma koszmarny,a quark jest w Lidlu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nigdy nie zmieniałam proporcji w składzie. Może na pierwszy raz spróbuj według przepisu. Quark może być, ja najczęściej piekę na quarku. Ser w wiaderku Wloszczowa akurat lubię. Nie widzę nic złego w składzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malgosia·
3 lat temu
Hmmm..To moze skald sie zmienil,bo mial naprawde paskudny sklad.Dziekuje za odpowiedz i bede robila sernik.Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
artur·
3 lat temu
Przepyszny sernik, rodzice zakochani. Dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
3 lat temu
moge zamiast mascarpone dac 250 g wiecej sera ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
4 lat temu
Jak piec sernik w blaszce? Chodzi mi tutaj o punkt 5, jak to ma wyglądać ? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
W punkcie 5 są podane dwa linki. Proszę na nie kliknąć na "Sernik japoński" i "sernik nowojorski". W tych przepisach są zdjęcia jak owinąć formę folią i do jakiej formy włożyłam tortownicę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwua·
4 lat temu
Ile czasu przed wigilia należy go zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Najlepiej dzień lub dwa przed :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Pyszny sernik. Ja przez pomyłkę zrobiłam z kilograma sera, dałam całe wiaderko i tez jest super. Jest wyższy. Smaczny .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Sernik przepyszny. Piekłam go raz w prostokątnej formie mnożąc składniki x2. Teraz chciałabym upiec go jeszcze raz, tylko tak aby był jeszcze nieco wyższy i planuję pomnożyć składniki x3. Zastanawia mnie jak będzie w takim przypadku z czasem pieczenia? Czy powinnam go wydłużyć i o ile? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Na pewno, ale na oko trudno jest powiedzieć o ile. Musisz go obserwować. Na pewno powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
4 lat temu
czy można pominąć budyń ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Pominąć nie można. Możesz użyć ewentualnie 40g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
A GU·
5 lat temu
Sernik jest mega,nie za słodki,niezwykle kremowy,niebo w gębie,po prostu wspaniały🏆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Chałwowy sernik przekształciłam na waniliowy 🙃 lubię kombinować 🤭 dodatkowo ostatnio mieszam go przez ok 15 minut na wysokich obrotach - wychodzi lekki i puszysty jak chmurka. Dziękuję za ten przepis!! Sernik 2 x w tygodniu musi być 🤭 mąż i córki uwielbiają 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
5 lat temu
Czy po użyciu przelicznika foremek sernik wyjdzie równie wysoki w blaszce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania ·
5 lat temu
witam czy jeśli masę po prostu przeleję do tortownicy i wsadzę do piekarnika bez "kąpieli wodnej" czy wyjdzie równie dobrze? Pozdrawiam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, kapiel wodna jest zabiegiem bardziej estetycznym, aby zapobiec pęknięciom sernika.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
2 lat temu
To mój sernik w kąpieli wodnej właśnie pękł 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Siwy ·
1 lat temu
Super forma gratulacje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANIA·
5 lat temu
Witam, jutro będę robiła sernik i chciałabym zapytać - jaki ser nada się lepiej? Swojski czy taki twaróg z wiaderka np. z Włoszczowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
7 lat temu
Czy do tego sernika odważała Pani 200 g śmietany czy ma Pani na myśli 200 ml? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, odważałam (giggle)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 lat temu
Zastanawiam się czy ten sernik udał by się bez tej kapieli wodnej? I czy można byłoby go upiec w troszkę szerszej formie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, możesz upiec go bez kąpieli wodnej. W większej formie będzie troszkę niższy.