Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru (200g)
250g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki
Sposób przygotowania:
Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
11 miesięcy temu
Przepis bardzo dobry, zawsze mi wychodzi a do placka daję starte jabłka odciśnięte z nadmiaru soku z cynamonem. Domownicy uwielbiają zwłaszcza dzieci.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kucharzyca·
1 lat temu
Po co ten nieszczęsny proch do pieczenia?!!!Proporcje są bdb, oprócz niepotrzebnej zawartości niczym nieuzasadnionej, piekącej w jamie ustnej trucizny.A tych niemyślących zapytam: skąd w ostatnich latach taki wzrost zachorowań choćby na różne nowotwory?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pani domu·
1 lat temu
Złe proporcje mąki do masła . Ciasto jest suche a nie kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kucharzyca·
1 lat temu
To sobie zmień. U mnie zawsze wychodzi kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Korzystam z tego przepisu od dawna, zawsze się udaje. 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ELIZA·
2 lat temu
Beznadziejny przepis. Ciasto zakalec i bez smaku. Podziękuję za takie przepisy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
App·
1 lat temu
Zakalec może wyjść na kruchym cieście?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pani domu·
1 lat temu
Przy tych proporcjach -tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doświadczona kucharka·
1 lat temu
Bzdura! Proporcje są bardzo dobre!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
2 lat temu
Ciasto z kwaśną śmietaną i proszkiem do pieczenia to ciasto półkruche, nie kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
App·
1 lat temu
Wszystko to robię w tym badziewiastym automacie z Lidla, rewelacja, w porównaniu do recznego robienia na brttfance to daje 4.2 na 5, ale wlozona praca jest zredukowana do minimum😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil ·
2 lat temu
Zrobiłem cisto według tego przepisu... Ciasto wyszło bardzo dobre. Delikatne i nie za słodkie... Warto było skorzystać z tego przepisu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dasha ·
2 lat temu
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia?! Ciasto kruche nie potrzebuje proszku do pieczenie a już na pewno nie takiej ilości. Wystarczy metoda 3:2:1 czyli 300 g mąki + 200 g tłuszczu + 100 g cukru no i śmietana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
To jest ciasto półkruche ,dlatego ten proszek do pieczenia .Proszek do pieczenia używany był od lat i nic się nie działo.Lepiej przestać jeść inne świństwa to proszek do pieczenia nie będzie szkodził.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rudziulek·
2 lat temu
Czy może być mąka krupczatka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Super przepis. Ja osobiście ulepszyłam trochę bo ubiłam białko które zostało z pół szklanki cukru i szczypta soli i polałam na owoce i potem potarkowalam reszte ciasta. pychotka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Świetny przepis, dziękuję za udostępnienie. Moje pierwsze ciasto z tego przepisu wyszło obłędnie smaczne. Polecam spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Indre·
2 lat temu
Dziękuję bardzo świetny przepis 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza ·
3 lat temu
Ciekawy pomysł na spędzenie czasu z rodziną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
3 lat temu
😘Dobre fajne pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
3 lat temu
Bardzo fajny dosyć prosty przepis fajny do robienia z rodziną
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
3 lat temu
Super przepis, udane ciasto!!! Robiłam z leśnymi jagodami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Super przepis korzystam kolejny raz. Pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irek·
3 lat temu
Kilka wskazówek.
Ciasto dzielimy 1:3, a nie 1:2. To nie jest kruche, a półkruche.
Przepis 5.5/10, nauczyłbym się najpierw piec, zanim podejmę się uczenia innych. Brakuje wielu istotnych informacji, które ułatwiłyby pracę osobom, które dopiero zaczynają (a z tego co widzę po komentarzach, głównie takie tu zaglądają).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
3 lat temu
Przecież jest 1/3.... A ciasto jest dobre więc o co chodzi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
3 lat temu
Są wszystkie niezbedne informacje🙂przepis jest swietny i ciasto zawsze się udaje. Jak Pan umie piec lepiej i zna Pan lepszy przepis to po co Pan korzysta z czyjegos przepisu?! Przepis 11 na 10 a nie 5.5😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Zawsze się musi trafić jakiś troll.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
Ciasto półkruche jest odmianą ciasta kruchego właśnie przez dodanie min.proszku do pieczenia,dlatego niektórzy potocznie nazywają je kruchym.A panu jak nie pasuje to wymyśleć własny przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Ja się właśnie przymierzam do pieczenia, dam znać, jak wyszło!
Przepis super prosty i ciasto pyszne. Dziękuję! U mnie mieszanka owoców: kilka truskawek pokrojonych na małe kawałki, maliny i borówki amerykańskie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek·
4 lat temu
To jest mój ulubiony przepis na kruche ciasto.🏆 Zrobilem już 3 blachy i za każdym razem strzał w dziesiątkę. Na wsad staram się zawsze kupić jabłka kulinarne, o też porze roku jeden z dyskontów ma je w swojej ofercie. Ciasto super, tyle że przy dwójce nastolatków za szybko znika 😀. Mogę podzielić się jedna radą, aby te część ciasta przeznaczoną do zamrożenia podzielić na kilka mniejszych kawałków, wtedy szybciej na wskroś przemarzną, i nie zdążą zmięknąć podczas ucierania.