Ciasto kruche z owocami

66 Komentarzy
Ciasto kruche z owocami

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
  2. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
  4. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
  5. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  6. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
  • W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche z owocami Ciasto kruche z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pani domu · 3 miesięcy temu
    Złe proporcje mąki do masła . Ciasto jest suche a nie kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Korzystam z tego przepisu od dawna, zawsze się udaje. 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ELIZA · 1 lat temu
    Beznadziejny przepis. Ciasto zakalec i bez smaku. Podziękuję za takie przepisy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Ciasto z kwaśną śmietaną i proszkiem do pieczenia to ciasto półkruche, nie kruche.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      App · 4 miesięcy temu
      Wszystko to robię w tym badziewiastym automacie z Lidla, rewelacja, w porównaniu do recznego robienia na brttfance to daje 4.2 na 5, ale wlozona praca jest zredukowana do minimum😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 1 lat temu
    Zrobiłem cisto według tego przepisu... Ciasto wyszło bardzo dobre. Delikatne i nie za słodkie... Warto było skorzystać z tego przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dasha · 1 lat temu
    2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia?!  Ciasto kruche nie potrzebuje proszku do pieczenie a już na pewno nie takiej ilości. Wystarczy metoda 3:2:1 czyli 300 g mąki + 200 g tłuszczu + 100 g cukru no i śmietana.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabi · 1 lat temu
      To jest ciasto półkruche ,dlatego ten proszek do pieczenia .Proszek do pieczenia używany był od lat i nic się nie działo.Lepiej przestać jeść inne świństwa to proszek do pieczenia nie będzie szkodził.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rudziulek · 1 lat temu
    Czy może być mąka krupczatka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Super przepis. Ja osobiście ulepszyłam trochę bo ubiłam białko które zostało z pół szklanki cukru i szczypta soli i polałam na owoce i potem potarkowalam reszte ciasta. pychotka  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Świetny przepis, dziękuję za udostępnienie. Moje pierwsze ciasto z tego przepisu wyszło obłędnie smaczne. Polecam spróbować. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Indre · 1 lat temu
    Dziękuję bardzo świetny przepis 😊 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 2 lat temu
    Ciekawy pomysł na spędzenie czasu z rodziną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 2 lat temu
    😘Dobre fajne pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 2 lat temu
    Bardzo fajny dosyć prosty przepis fajny do robienia z rodziną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 2 lat temu
    Super przepis, udane ciasto!!! Robiłam z leśnymi jagodami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Super przepis korzystam kolejny raz. Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irek · 2 lat temu
    Kilka wskazówek.
    Ciasto dzielimy 1:3, a nie 1:2. To nie jest kruche, a półkruche.
    Przepis 5.5/10, nauczyłbym się najpierw piec, zanim podejmę się uczenia innych. Brakuje wielu istotnych informacji, które ułatwiłyby pracę osobom, które dopiero zaczynają (a z tego co widzę po komentarzach, głównie takie tu zaglądają).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorota · 2 lat temu
      Przecież jest 1/3.... A ciasto jest dobre więc o co chodzi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 2 lat temu
      Są wszystkie niezbedne informacje🙂przepis jest swietny i ciasto zawsze się udaje. Jak Pan umie piec lepiej i zna Pan lepszy przepis to po co Pan korzysta z czyjegos przepisu?! Przepis 11 na 10 a nie 5.5😄
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Zawsze się musi trafić jakiś troll.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabi · 1 lat temu
      Ciasto półkruche jest odmianą ciasta kruchego właśnie przez dodanie min.proszku do pieczenia,dlatego niektórzy potocznie nazywają je kruchym.A panu jak nie pasuje to wymyśleć własny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Ja się właśnie przymierzam do pieczenia, dam znać, jak wyszło!

    Przepis super prosty i ciasto pyszne. Dziękuję! U mnie mieszanka owoców: kilka truskawek pokrojonych na małe kawałki, maliny i borówki amerykańskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 3 lat temu
    To jest mój ulubiony przepis na kruche ciasto.🏆 Zrobilem już 3 blachy i za każdym razem strzał w dziesiątkę. Na wsad staram się zawsze kupić jabłka kulinarne, o też porze roku jeden z dyskontów ma je w swojej ofercie. Ciasto super, tyle że przy dwójce nastolatków za szybko znika 😀. Mogę podzielić się jedna radą, aby te część ciasta przeznaczoną do zamrożenia podzielić na kilka mniejszych kawałków, wtedy szybciej na wskroś przemarzną, i nie zdążą zmięknąć podczas ucierania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Moje wyszło dość wysokie i puszyste jak na kruche ale bardzo smaczne. Pierwszy raz robiłam kruche z jogurtem. Świetny przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Robię ze śliwkami - otoczyć je w skrobi albo posypać czymś ciasto, żeby nie puściły soku i ciasto nie rozmokło? 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Też robiłam ze śliwkami (ostatnie zdjęcie). Niczym nie obsypywałam, tylko ułożyłam śliwki przeciętą stroną do góry.