Ciasto kruche z owocami

70 Komentarzy
Ciasto kruche z owocami

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
  2. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
  4. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
  5. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  6. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
  • W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche z owocami Ciasto kruche z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Moje wyszło dość wysokie i puszyste jak na kruche ale bardzo smaczne. Pierwszy raz robiłam kruche z jogurtem. Świetny przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Robię ze śliwkami - otoczyć je w skrobi albo posypać czymś ciasto, żeby nie puściły soku i ciasto nie rozmokło? 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Też robiłam ze śliwkami (ostatnie zdjęcie). Niczym nie obsypywałam, tylko ułożyłam śliwki przeciętą stroną do góry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Ja również nie mroziłam i nie miałam potrzeby dodania śmietany, bo ciasto ma idealną konsystencję do lekkiego wałkowania. Za każdym razem się udaje, dlatego polecam to kruche ciasto. Co więcej, tym razem eksperymentowałam z kakao i smak ma świetny. Brawo za cudowny przepis i bazę dla wielu ciast!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ingrid · 3 lat temu
    Mi wyszło rewelacyjne,chociaż ciasta przed pieczeniem nie mroziłam.Wszystkie składniki zagniotłam rękami na jednolitą masę która nie była ani twarda ani rzadka.Połowę włożyłam do tortownicy,na to dżem z własnych śliwek na wierzch kruszonka z drugiej części pozostałego ciasta.Zanim rozsmarowałam dżem posypsłam ciasto lekko kaszą manną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Powiem tak: ciasto wyszło SUPER. Aż mi się łezka zakręciła, bo moja babcia dawno dawno temu robiła właśnie TAKĄ szarlotkę. Taką wałkowaną, z dziurkami robionymi widelcem 😁 mniam. Jako nadzienie- brzoskwinie plus jabłka. Przerazowane mikserem i podsmażone. Dziękuję pięknie za przepis. A propos ciasta, ja użyłam ¾ mąki krupczatki. No i wyszło kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Uwielbiam to ciacho, zawsze sie udaje, tylko ja nie daje śmietany i zawsze robiłam do tej pory z jabłkami w ilości x2 niż wynika z przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz wyszło super 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ika · 3 lat temu
    To ni e jest ciasto kruche tylko półkruche. Kruche składa się wyłącznie z 3 skladnikow:mąki tłuszczu i cukru(wersja wytrawna sól) w proporcjach 3:2:1(w przypadku soli spora szczypta). Proszę edytować tytuł żeby nie wprowadzać w błąd nowicjuszy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Nowicjusze tym bardziej nie zwrócą uwagi na ten drobny błąd. Więcej życzliwości
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 3 lat temu
      Dokładnie. Półkruche byłoby dobre z nazwy bo mąż zażyczył sobie kruche i był rozczarowany chociaż ciasto smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Pyszne cisto już drugi raz w robię . Ja dałam mix owoców, co znalazłam w domu. Wyszło pyszne 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Super przepis właśnie moje ciasto według pani przepisu się piecze 🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto wyszło w doskonałej konsystencji, robiłam z jogurtem greckim, wyrabiane ręcznie . Z pozostalych białek zrobiliśmy pianę jak na bezy i piana poszla na ciasto, a dopiero na nią maliny. Wyszło obłędnie pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radek · 4 lat temu
    Nie zgadzam się z panią ponizej. Ciasto wychodzi genialnie. Jeśli wyszedł zakalec to albo wyjęłaś z piekarnika za wcześnie albo ciasto było za długo mieszane.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Zakalec nie zrobi się jeśli pod warstwą owoców ciasto lekko posypiemy kaszą manną lub tartą bułką
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nicola · 4 lat temu
    nie dodalam smietany, wyszedl lekki zakalec. w smaku to robilam lepsze. moze byc ale bez szalenstw. ma troche posmak taniego ciasta z piekarni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malina · 4 lat temu
    To jest przepis na klasyczne półkruche, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    (clap)BARDZO, bardzo dziękuję, super przepis nic nie zmieniać, jak za mokre dodać troszkę mąki ale nie przesadzać/ około 1 łyżki stołowej/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Super.szybko I prosto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 4 lat temu
    Najlepszy przepis 😀 użyłam składników prosto z lodówki, gęstej śmietany. Mikser na najmniejszych obrotach tylko do wymieszania. Bez schładzania w lodówce. Moje pierwsze udane kruche ciasto 👌.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Robiłam już kilka razy kruche ciasto. Niestety z tego przepisu wyszło najgorsze jakie do tej pory zrobiłam. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto wyszło bardzo rzadkie i klejące. Nie dało się praktycznie rozporowadzić, robiły się dziury na spodzie, ciasto po zamrożeniu gdy ścierałam je na tarce po 3 minut roztapia) o się i przyklejało do tarki. Myślę że to wina tej śmietany... Ogólnie nie polecam... Strata nerwów i czasu na ratowanie tego. Uważam że są lepsze przepisy w internecie na kruche a ciasto wychodzi z nich mniej upierdliwe w obsłudze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 4 lat temu
      Ta masa nie powinna wyjść rzadka. Coś nie tak musiałaś zrobić. Śmietana jest ważna bo raz spowalnia produkcje glutenu a dwa dodaje tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Polecam podpiec przed ułożeniem owoców i podsypać bułka tarta żeby owoce soku nie puściły, wychodzi wtedy bardziej pusztyste !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Moje ciasto wyszło bardziej biszkoptowe niż kruche ,nie wiem czy przez dodanie jogurtu czy też było takie założenie :(