Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru (200g)
250g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki
Sposób przygotowania:
Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.
Ja również nie mroziłam i nie miałam potrzeby dodania śmietany, bo ciasto ma idealną konsystencję do lekkiego wałkowania. Za każdym razem się udaje, dlatego polecam to kruche ciasto. Co więcej, tym razem eksperymentowałam z kakao i smak ma świetny. Brawo za cudowny przepis i bazę dla wielu ciast!
Mi wyszło rewelacyjne,chociaż ciasta przed pieczeniem nie mroziłam.Wszystkie składniki zagniotłam rękami na jednolitą masę która nie była ani twarda ani rzadka.Połowę włożyłam do tortownicy,na to dżem z własnych śliwek na wierzch kruszonka z drugiej części pozostałego ciasta.Zanim rozsmarowałam dżem posypsłam ciasto lekko kaszą manną
Powiem tak: ciasto wyszło SUPER. Aż mi się łezka zakręciła, bo moja babcia dawno dawno temu robiła właśnie TAKĄ szarlotkę. Taką wałkowaną, z dziurkami robionymi widelcem 😁 mniam. Jako nadzienie- brzoskwinie plus jabłka. Przerazowane mikserem i podsmażone. Dziękuję pięknie za przepis. A propos ciasta, ja użyłam ¾ mąki krupczatki. No i wyszło kruche.
To ni e jest ciasto kruche tylko półkruche. Kruche składa się wyłącznie z 3 skladnikow:mąki tłuszczu i cukru(wersja wytrawna sól) w proporcjach 3:2:1(w przypadku soli spora szczypta). Proszę edytować tytuł żeby nie wprowadzać w błąd nowicjuszy.
Ciasto wyszło w doskonałej konsystencji, robiłam z jogurtem greckim, wyrabiane ręcznie . Z pozostalych białek zrobiliśmy pianę jak na bezy i piana poszla na ciasto, a dopiero na nią maliny. Wyszło obłędnie pyszne!
Nie zgadzam się z panią ponizej. Ciasto wychodzi genialnie. Jeśli wyszedł zakalec to albo wyjęłaś z piekarnika za wcześnie albo ciasto było za długo mieszane.
Najlepszy przepis 😀 użyłam składników prosto z lodówki, gęstej śmietany. Mikser na najmniejszych obrotach tylko do wymieszania. Bez schładzania w lodówce. Moje pierwsze udane kruche ciasto 👌.
Robiłam już kilka razy kruche ciasto. Niestety z tego przepisu wyszło najgorsze jakie do tej pory zrobiłam. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto wyszło bardzo rzadkie i klejące. Nie dało się praktycznie rozporowadzić, robiły się dziury na spodzie, ciasto po zamrożeniu gdy ścierałam je na tarce po 3 minut roztapia) o się i przyklejało do tarki. Myślę że to wina tej śmietany... Ogólnie nie polecam... Strata nerwów i czasu na ratowanie tego. Uważam że są lepsze przepisy w internecie na kruche a ciasto wychodzi z nich mniej upierdliwe w obsłudze.