Sernik chałwowy

40 Komentarzy
Sernik chałwowy

Pyszny, mocno kremowy, delikatny, mazisty sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Jest słodki, ale nie przesłodzony i idealnie chałwowy.

Składniki:

Spód:

  • 100g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 50g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250g serka mascarpone
  • 250g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Polewa:

  • 100g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 70g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
  6. Przygotować masę serową. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, chałwę ze śmietaną i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  8. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 80 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na wierzchu ścięta).
  9. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
  10. Przygotować polewę. Chałwę pokruszyć na drobno i przełożyć na rondelka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, mieszając, aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną polewę rozłożyć na serniku. Sernik schłodzić.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Sernik chałwowy Sernik chałwowy Sernik chałwowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 miesięcy temu
    Czy moge zrobic ten sernik bez spodu w ogóle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Przepyszny sernik!!!  Mogłabym go jeść na każdej imprezie. Tak kremowej, cudownej konsystencji nawet się nie spodziewałam. Ja nie umiem owijać w folię żeby mi nie przeciekło, zawsze wstawiam blachę z wodą na samym dole piekarnika i też wychodzi super. Genialny przepis ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 1 lat temu
    A ja chcę dodać 1 kg twarogu, to mam zmienić pozostałe składniki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz dać więcej chałwy i zrezygnować z mascarpone. Trzeba będzie też trochę wydłużyć czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy zamiast spodu z herbatników mogłabym zrobić swój, kruchy? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Szczerze mówiąc, to piekłam sernik w kąpieli wodnej tylko ze spodem ciasteczkowym. Myślę, że jak spód będzie podpieczony to też powinno wszystko wyjść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy jeśli dodam do masy serowej mniej chalwy to będzie duży błąd? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz dodać mniej. Myślę, że może też zredykować proporcjonalnie ilość śmietanki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malgosia · 2 lat temu
    Witam.Czy mozna zwiekszyc ilosc chalwy,a zminiejszyc ilosc cukru? I jeszcze jedno pytanie,czy na quarku wyjdzie? W skladnikach pani podala,ze quark moze byc ,ale mam troche watpliwosci,bo raz w innym przepisie probowalam i niezbyt mi spasowal,a pytam,bo mieszkam w pld.Wloszech i ser na sernik bywa ale tylko z Wloszczowej,a to paskudztwo jest,bo sklad ma koszmarny,a quark jest w Lidlu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nigdy nie zmieniałam proporcji w składzie. Może na pierwszy raz spróbuj według przepisu. Quark może być, ja najczęściej piekę na quarku. Ser w wiaderku Wloszczowa akurat lubię. Nie widzę nic złego w składzie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        malgosia · 2 lat temu
        Hmmm..To moze skald sie zmienil,bo mial naprawde paskudny sklad.Dziekuje za odpowiedz i bede robila sernik.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    artur · 2 lat temu
    Przepyszny sernik, rodzice zakochani. Dziękuję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 2 lat temu
    moge zamiast mascarpone dac 250 g wiecej sera ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 2 lat temu
    Jak piec sernik w blaszce? Chodzi mi tutaj o punkt 5, jak to ma wyglądać ? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W punkcie 5 są podane dwa linki. Proszę na nie kliknąć na "Sernik japoński" i "sernik nowojorski". W tych przepisach są zdjęcia jak owinąć formę folią i do jakiej formy włożyłam tortownicę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwua · 3 lat temu
    Ile czasu przed wigilia należy go zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Pyszny sernik. Ja przez pomyłkę zrobiłam z kilograma sera, dałam całe wiaderko i tez jest super. Jest wyższy. Smaczny .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Sernik przepyszny. Piekłam go raz w prostokątnej formie mnożąc składniki x2. Teraz chciałabym upiec go jeszcze raz, tylko tak aby był jeszcze nieco wyższy i planuję pomnożyć składniki x3. Zastanawia mnie jak będzie w takim przypadku z czasem pieczenia? Czy powinnam go wydłużyć i o ile? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Na pewno, ale na oko trudno jest powiedzieć o ile. Musisz go obserwować. Na pewno powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    czy można pominąć budyń ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Pominąć nie można. Możesz użyć ewentualnie 40g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    A GU · 3 lat temu
    Sernik jest mega,nie za słodki,niezwykle kremowy,niebo w gębie,po prostu wspaniały🏆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Chałwowy sernik przekształciłam na waniliowy 🙃 lubię kombinować 🤭 dodatkowo ostatnio mieszam go przez ok 15 minut na wysokich obrotach - wychodzi lekki i puszysty jak chmurka. Dziękuję za ten przepis!! Sernik 2 x w tygodniu musi być 🤭 mąż i córki uwielbiają 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czy po użyciu przelicznika foremek sernik wyjdzie równie wysoki w blaszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 4 lat temu
    witam czy jeśli masę po prostu przeleję do tortownicy i wsadzę do piekarnika bez "kąpieli wodnej" czy wyjdzie równie dobrze? Pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 4 lat temu
    Witam, jutro będę robiła sernik i chciałabym zapytać - jaki ser nada się lepiej? Swojski czy taki twaróg z wiaderka np. z Włoszczowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Czy do tego sernika odważała Pani 200 g śmietany czy ma Pani na myśli 200 ml? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Zastanawiam się czy ten sernik udał by się bez tej kapieli wodnej? I czy można byłoby go upiec w troszkę szerszej formie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, możesz upiec go bez kąpieli wodnej. W większej formie będzie troszkę niższy.