Klasyczny tort z masą maślaną

126 Komentarzy
Klasyczny tort z masą maślaną

Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki cukru)
  • 150 g mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki cukru)
  • 120 g mąki pszennej (lub ¾ szklanki mąki)
  • 2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana:

  • 9 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 18 łyżek cukru
  • 800 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 20 ml spirytusu (wódki lub rumu)

Poncz:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml spirytusu (wódki lub rumu)

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 70 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20 g masła

Do dekoracji:

  • bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować jasny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miskując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  5. Przygotować ciemny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miskując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  6. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować masę maślaną: Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając, całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
  8. Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  9. Każdy biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
  10. Jako pierwszy ułożyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
  11. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów, aby spływała, a na wierzchu tortu szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
  12. Udekorować według uznania.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
  • Chcąc ubić jajka z cukrem w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywać. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą postawić na piecu i wodę zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. (Dokładny opis ze zdjęciami znajdziecie tutaj: "Masa maślana").

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną Klasyczny tort z masą maślaną

Klasyczny tort z masą maślaną

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 11 miesięcy temu
    Fiku miku i torcik na urodziny gotowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Polecam ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ryszard · 2 lat temu
    Ile to jest wagowo 18 łyżek cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malgosia · 2 lat temu
    Gdzie w tym torcie jest odrobina kwasku dla zrównoważenia dojmującej słodyczy? Nawet w ponczu nie ma odrobiny soku cytrynowego. Biszkopt wspomagany proszkiem do pieczenia... Moja mama przewraca się w grobie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 2 lat temu
      Całe życie piekę biszkopty z proszkiem do pieczenia i nikt od tego nie umarł. Pani widać taka profesjonalna, że aż dziw, czego szuka na domowych wypiekach:-)Proszę podzielić się swoimi przepisami - chętnie zerknę ;-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gizma · 2 lat temu
        Pani Aniu, pozdrawiam i z całego serca dziękuję za wszystkie przepisy. Moja mama też używała proszku do pieczenia i dzięki temu nie musi się przewracać w grobie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gizma · 2 lat temu
      No faktycznie. Są takie osoby, które od siebie nic nie dają, ale w krytyce przodują. To bardzo niedowartościowani ludzie....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 6 miesięcy temu
      A u nas też się całe życie piekło torty z proszkiem do pieczenia, nie wiem skąd ta krytyka, żeby nie napisać dosadniej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Seba · 2 lat temu
    Zrobiłem dziewczynie torta pierwszy raz w życiu według tego przepisu i nawet wyszedł :D Dekoracja z komentarza + własna. Tortownica trochę mała po24 ale po przeliczeniu w kalkulatorze wszystko wyszło ok :) Dziękuję bardzo i pozdrawiam:D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 2 lat temu
      Super wyszedł! Podzielisz się przeliczeniami na tortownicę 24cm?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 2 lat temu
        "Przelicznik form" znajduje się w menu górnym lub poradach po lewej stronie w menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy ta masa moze byc pod mase cukrowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Młody dorszyk · 3 lat temu
    co oznacza miskowanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maryla · 3 lat temu
    Czy masło nalezy ucierać mikserem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, na najwyższych obrotach kilka minut, aż się napuszy i będzie kremowe i jasne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy jeżeli nie dodam alkoholu do masy maslanej, wyjdzie ona taka sama? Pozdrawiam 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W smaku będzie inna, bo bez procentów, które są wyczuwalne. Natomiast konsystencja będzie taka sama ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Czy zostawić blaszkę z biskzoptem w piekarniku do ostygniecia? Otwartym czy zamkniętych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie. Biszkopt proszę wyciągnąć od razu po upieczeniu i studzić na blacie lub kratce kuchennej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 3 lat temu
    Tort genialny! Dziękuję za ten przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Wyszedł super :) jedynie kremu na ozdobienie nie zostało, wszystko zużyłam ma przełożenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Petrykowska · 3 lat temu
    Dzień dobry, na sobotę mam zamiar zrobić ten torcik. Mam małe pytanie. Średnio mi wychodzi krojenie biszkoptów. Czy mogę upiec 4 blaty (2 jasne, 2 ciemne) każdy z 3 jajek? Średnica mojej tortownicy to 26 cm :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Chciałabym zrobić dużo mniejszy torcik (tylko dla 4 osób), czyli najlepiej wszystko z połowy składników (i na mniejszej formie). Ma Pani jakieś doświadczenie w kwestii ilości jajek? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 3 lat temu
    Mam pytanie jaka śmietanka jest lepsza do tego tortu 30% czy 36%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Jeśli tort obłożę masą z pianek marshmallow, to uda mi się lukrem uzyskać taki wzór jak ta polewa czekoladowa, czy lepiej z lukru zrezygnować i wykonać polewę czekoladową? Chodzi o efekt sopli, aby nie rozpuściły się w kontakcie z masą plastyczną, co Pani sądzi? 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta W · 3 lat temu
    REWELACJA! Od zawsze moja mama robiła klasyczne torty na większe okazje, nawet znajomi ją o to prosili. Moje niestety nigdy nie mogły im dorównać, aż do teraz :) zrobiłam na chrzciny córki i sama mama orzekła, że uczeń przerósł mistrza. Przepis super jasny, a tort wychodzi pyszny. Do ponczu spirytusowego dodałam trochę zapachu rumowego i cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Dla mnie masa wyszła za rzadko i nie moglam udekorować nia torta dlaczego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Czy zamiast spirytusu można dać wódkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, może być również wódka lub rum. Będzie mniej procentowe, ale równie smaczne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Loczek · 4 lat temu
    Robiłam ten tort już kilka razy - jest świetny!!! Przypomina mi smaki dzieciństwa :) Mam tylko pytanie: czy taka masa jest odpowiednia dla kobiet w ciąży? Nie ukrywam, że zbliżają się kolejne urodziny i mam ogromną chcicę na ten tort ale spodziewam się maleństwa i wolałabym mu nie zaszkodzić. Bardzo proszę o odpowiedź oraz ewentualnie sugestię jakie inne torty można jeść w ciąży.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Lepiej zrobić tort bez alkoholu ;) Proszę przejrzyj kategorię "torty".
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Loczek · 4 lat temu
        Bardziej niż o alkohol chodziło mi o jajka i ryzyko salmonelli... Zazwyczaj pomijam alkohol ze względu na dzieci. Przeglądałam kategorię już kilka razy ale przyznam, że zafiksowałam się na ten smak, tylko że te jajka nie dają mi spokoju. Pewnie skończy się na bitej śmietanie i mascarpone, ale to nie to samo ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Pisaliśmy o salmonelli już we wcześniejszych komentarzach. Przeglądnij proszę. Jeśli nie dodasz alkoholu, to ja wyparzyłabym po prostu skorupki jaj i zrobiła ten tort, ale decyzję musisz podjąć sama ;)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Loczek · 4 lat temu
            Dziękuję za odpowiedzi. Miłego dnia :)