Tort klasyczny, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:
Biszkopt jasny:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g cukru (lub ¾ szklanki cukru)
150 g mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki)
1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g cukru (lub ¾ szklanki cukru)
120 g mąki pszennej (lub ¾ szklanki mąki)
2 łyżki kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa maślana:
9 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
18 łyżek cukru
800 g masła, temperatura pokojowa
2 łyżki kakao
ok. 20 ml spirytusu (wódki lub rumu)
Poncz:
500 ml wody
2 łyżki cukru
50 ml spirytusu (wódki lub rumu)
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
70 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
20 g masła
Do dekoracji:
bezy, rurki waflowe, płatki czekoladowe, serduszka czekoladowe itp.
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować jasny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miskując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciemny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miskując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę maślaną: Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając, całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.
Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
Każdy biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały po dwa blaty.
Jako pierwszy ułożyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby masa stwardniała. (Według uznania można udekorować tort częścią masy lub zrobić polewę czekoladową jak poniżej).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów, aby spływała, a na wierzchu tortu szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
Udekorować według uznania.
Uwagi:
1 szklanka = 250 ml
Masy maślanej jest wystarczająco dużo, aby zrobić z niej również dekorację. Ja tym razem wykorzystałam całą masę do przełożenia i posmarowania góry i boków tortu, a górę polałam polewą czekoladową.
Chcąc ubić jajka z cukrem w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywać. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą postawić na piecu i wodę zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. (Dokładny opis ze zdjęciami znajdziecie tutaj: "Masa maślana").
Robiłam już dwa razy tort. Za pierwszym wyszedł idealny. Za, drugim coś nie tak. Kremu wyszło mniej. Nie wiem czemu. Jajka super urosły w kąpieli wodnej. Nie wiem czy za mało nie utarlam masła. Jak dodałam tyle masy jajecznej do masła to nie wyszło zbytnio dużo kremu. Za pierwszym razem wyszło więcej. Hmmmm
Witam. Zamierzam zrobić ten tort bo wyglada super :) tylko przeraziła mnie ta masa maślana w kąpieli nie jestem ekspertem od robienia tortu i pierwszy raz takie cos słyszę :D czy jest konieczna ta kapiel a jeżeli tak to kiedy zdjac ja z tej kąpieli i schlodzic w zimnej wodzie? Po 10minutach? A ta kapiel przy miksowaniu to na jakich obrotach i czy palniki mam wylaczyc czy caly czas ma byc na ogniu? bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam.
Jajka z cukrem ubijasz na najwyższych obrotach w kąpieli wodnej. Po ok. 10 minutach ubijania ściągasz garnek z ubitą masą i wkładasz go do zimnej wody i ubijasz dalej na wysokich obrotach, aż ostygnie ;)
Wszystko poszło jak należy (happy) poza polewa ale dodałam za duzo czekolady i przez to jest za gęsta :D ale jestem tak zadowolona z efektu ze mino iż Jeszcze go nie jedliśmy już muszę dodać zdjecie o)
Może nie taki piękny ale był pyszny dawno nie jadłam tak dobrego tortu nie jest słodki a za to wilgotny i pyszny dodatko przełożony dżemem malinowym dziękuję za przepis
Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.
Jak masa zwarzyła się przy dodawaniu masy jajecznej to ogrzewaj tą zwarzoną masę, a następnie po schłodzeniu dodaj resztę. Najczęściej może się jednak zwarzyć po dodaniu alkoholu, to wtedy taką masę ogrzewamy. Kakao należy dodać, gdy już masa będzie uratowana.
Witam. Pytam ponownie, może dzisiaj mi Pani odpowie. Czy miksowanie jajek z cukrem w gorącej kąpieli wodnej eliminuje ewentualne ryzyko salmonelli? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.☺️
Sama musiałam poszukać w necie, bo nie byłam pewna. Salmonella ginie w temperaturze powyżej 65°C, ale dla pewności najlepiej sparzyć skorupki jaj. Myślę, że nie powinno być tutaj żadnego ryzyka.
Dziękuję za odpowiedź. Skorupki zawsze wyparzam, ale nie wiadomo czy nie ma bakterii w środku jajka. Dlatego chciałabym wiedzieć jaka może być średnia temperatura jajek miksowanych w kąpieli wodnej w określonym w przepisie czasie, wie może Pani? Tak czy siak masa jest pyszna. Z góry gorąco dziękuję za odpowiedź i jeszcze raz pozdrawiam.
Ryzyko zawsze jest dlatego jest to masa zabroniona przez Sanepid W cukierni na legalu nikt tortu z taką masą nie zrobi A osobiście zamiast Kakao wole dac rozpuszczona czekolade