Sernik z bezą kokosową

57 Komentarzy
Sernik z bezą kokosową

Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
  • * Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 6 miesięcy temu
    Czy można użyć sera z wiaderka ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Ja jrobilam juz 6 razy i za kazdym razem wychodzi zakalcowate, jedynie to beza sie udaje, ale ciasto i masa ani razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia Bromboszcz · 2 lat temu
    Sernik wyszedł rewelacyjnie wszystko zrobione według przepisu tylko wydłużyłam czas pieczenia na 1.5h i beze salam po 20 min pieczenia pyszny jest😁ale nie ukrywam po tych komentarzach się przeraziłam że nie wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nela · 2 lat temu
    Właśnie wstawiłam sernik do piekarnika i dopiero teraz zaczęłam czytać komentarze i jestem przerażona jeśli mi nie wyjdzie będę piec dłużej mam nadzieję że nie będzie aż tak źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Witam, masa serową wyszła bardzo rzadka, ciasta nie pod piekłam a użyłam sera z wiaderka przed przeczytaniem komentarzy . Czy masa serową miała być bardzo płynna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bet · 2 lat temu
    Ciasto mimo że podpiekłam wyszło jak zakalec. Zjadałam tylko bezę kokosową i ser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mojiks · 2 lat temu
    Upiekłam ten sernik i.mam wrażenie że wyszedł mi bardzo glutowaty :-( tak jak bym dodała za dużo budyniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Sernik super. Z tym że do ciasta dodałam jedno jajko zamiast dwóch i ciasto podpiekłam przed wylaniem masy serowej. Natomiast pianę z białek wyłożyłam po około 45 minutach pieczenia sernika. Wyszło idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joaśka · 3 lat temu
    Czy jeśli mam ser z wiaderka i piekę go dłużej jak Pani wskazuje o 15 lub 20 min, to sam dół też mogę podpiec żeby nie był mokry i zakalcowate ciasto kruche nie wyszło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Witam , zapomniałam dodać oleju. Czy ciasto bez tego wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Zrobiłam ten sernik z sera z wiaderka,ciasto podpiekłam jakieś 10min.i wylałam masę serową,po czym piekłam 40min.po upieczeniu spód był ciapowaty a góra rzadka po wystudzeniu trochę stabilniejsza. co poszło nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jest napisane, aby piec 60 minut, a na serniku wiaderkowym (patrz uwagi) wydłużyć czas pieczenia o 15- 20 minut, czyli sernik powinien być pieczony dwa razy dłużej niż u Ciebie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patrycja · 3 lat temu
      Mam identycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    polecam; kilka lat temu to był mój pierwszy samodzielny sernik i przy nim pozostałam; warto też czytać komentarze gdzie autorka pomaga rozwiązać różne problemy (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Zrobiłam ten sernik zgodnie z przepisem i beza mi podeszła woda i sernik wygląda na bardziej płynny.Co mogło pójść nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Użyłaś prawdziwego twarogu?
      Może być też, że sernik się nie dopiekł.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anita · 5 lat temu
        Pod przepisem pisze, że ser z wiaderka jest ok, ale należy wydłużyć czas pieczenia. Zatem jak?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Masz rację. Dopisałam, że może być z wiaderka, bo też na nim testowałam i beza nie powinna podejść wodą. Najlepszy jest jednak tutaj klasyczny, polski twaróg zmielony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    INEZA · 6 lat temu
    Witam. Jakie moga byc zamienniki twarogu?. Czy zwykly poltlusty sie nada?.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Mam pytanie odnośnie ilości mleka i budyniu. Bo w podanych składnikach pisze pani, 2 budynie, w nawiasie 1 opakowanie na 500ml mleka, a ilość mleka w przepisie to 500. nie chciałabym popełnić błędu. Dobrze rozumiem, że 2 opakowania na te 500ml mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, dokładnie. Należy użyć 500 ml mleka i dwa opakowania budyniu. W nawiasie podałam dodatkową informację jakiej wielkości budyń użyć (ponieważ zdarzają się również podwójne opakowania na litr mleka ;) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 7 lat temu
    Dzień dobry, rzadko dodaję komentarze chociaż korzystam bardzo często z Pani przepisów. Teraz przymierzam się kolejny raz do sernika -wybór padł na ten. I mam problem, mogę piec najtrudniejsze ciasta ale serniki to zawsze klapa. Pojawia się ten sam problem, z kruchego spodu wychodzi zakalec, środek ciasta się zapada, ser w ogóle się nie dopieka. Podłożony papier jest przemoczony od tłuszczu, jak go nie daje to tłuszcz wypływa przez tortownicę do piekarnika. Próbowałam różnych serów i przepisów, kupiłam lepsze brytfanny i ciągle to samo. Wszystkie składniki zawsze mam w temp pokojowej. I ZAWSZE klapa. Kiedyś koleżanka dała mi przepis na sernik gdzie spód był z ciastek zbożowych, dałam na nie ser i upiekłam. Spód przemókł i zrobiła się chrupka. Proszę o rady, sugestie co robię źle? Nie wiem, może piekarnik coś nie domaga i nie nagrzewa się tak jak powinien. Co Pani myśli?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto kruche podmaka od masy serowej. Dzieje się tak szczególnie, jeśli używamy twarogu typu z wiaderka lub quarku. Masa serowa jest wówczas rzadka i namoczy ciasto. Przed nałożeniem masy serowej można podpiec ciasto, aż się przyrumieni. Nie wyeliminuje to całkowicie problemu, ale jednak znacznie.

      W tym przepisie polecam użyć klasyczny, polski twaróg właśnie dlatego, że ciasta nie podpiekamy. Przy gęstej masie serowej nie ma takiej potrzeby i pomimo, że zawsze troszkę spód namoknie, ale mało, sernik jest pyszny.

      Jeśli sernik jest niedopieczony w środku to na pewno był pieczony za krótko. Po słodzeniu w lodówce sernik powinien być cały stabilny. Jeśli konsystencja w środku różni się od pozostałej części sernika to ewidentnie widać, że jest niedopieczony. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.

      Przepisy na ciasta kruche są różne w zależności od proporcji składników. Faktycznie może się zdarzyć, że troszkę tluszczu może wypłynąć na zewnątrz, ale nie powinno być go dużo. Tyczy to się też serników na ciasteczkowym spodzie, gdzie wymieszane są zmielone ciasteczka z masłem. Masło w wysokiej temperaturze się roztapia i gdy forma nie jest mocno szczelna to może trochę wypłynąć. Polecam używanie papieru do pieczenia. Ja zawsze wykładam spód formy papierem do pieczenia.
      Przy sernikach papier do pieczenia jest wilgotny.

      Składniki na ciasto kruche tj. jajka i tłuszcz powinny być zimne, prosto z lodówki, a nie o temperaturze pokojowe. Tu może leżeć problem. To ważne przy cieście kruchym.
      Natomiast składniki na masę serową jak najbardziej powinny mieć temperaturę pokojową.
      pozdrawiam i życzę powodzenia
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 7 lat temu
        Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
        Na pewno Pani rady się przydadzą, chciałabym wreszcie upiec porządny sernik. A tu jak na złość ciągle jest coś nie tak. Przede wszystkim kupię porządny ser i sama zmielę, bo faktycznie zawsze szłam na łatwiznę i kupowałam w wiaderku, chociaż przeważnie wybierałam marki o dobrym opiniach. Składniki na ciasto miałam zawsze o temperaturze pokojowej, ale chłodziłam ciasto około godziny w lodówce. Być może to mimo wszystko za mało.
        Raz jeszcze dziękuję, przed świętami na pewno będę piekła sernik. Mam nadzieję, że będę się mogła nim tutaj pochwalić 
        Pozdrawiam bardzo serdecznie.
        Monika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 7 lat temu
    Uwielbiam ten sernik! Czy zamiast masy kokosowej mogę polać sernik rozpuszczoną czekoladą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Najlepiej dodać do czekolady od razu przy roztapianiu łyżeczkę oleju. Polewa będzie miększa i dzięki temu będzie się łatwiej kroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 7 lat temu
    Zrobiłam serniczek dzisiaj pierwszy raz w żuciu muszę powiedzieć ze przepyszny wyszedł :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      end · 4 lat temu
      Za mocno przypieczona beza...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Zrobiłam ten serniczek wczoraj. Piekłam 40 minut dłużej , po upieczeniu od razu rzeczywiscie nie trzymał się jakoś idealnie ale na pewno nie był ciapą ,a już na drugi dzień idealny :)

    Rodzinie raczej smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 10 lat temu
    Joanno czy ten serniczek można upiec ale z samą bezą bez wiórek kokosowych? czy powinnam coś zmodyfikować?