Sernik z bezą kokosową

57 Komentarzy
Sernik z bezą kokosową

Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
  • * Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AdamJaskuła · 10 lat temu
    To jest najlepszy sernik jaki jadłem, piekę go przy każdej uroczystosci i na święta. Żona prosi mnie o wypiek, by do pracy mogła zabrać bezustannie. Polecam wszystkim i dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Serniczek się udał. Znakomity w smaku, chociaż inny niż piekłam do tej pory (na serkach homogenizowanych), spód mięciutki i przepieczony. Skorzystałam z rady jednej z Pań i bezę nałożyłam pod koniec pieczenia. Zastanawia mnie tylko czas pieczenia, ponieważ ja musiałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku (piekłam z sera mielonego półtłustego), więc to pewnie zależy od piekarnika. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 7 lat temu
      to dziwne, że Ci nie wyszedł, przecież w przepisie jest też budyń, który w czasie pieczenia "łączy" sie z tym właśnie mlekiem i całość "zlepia" w jednolitą masę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Witam, chciałabym upiec ten serniczek na Wielkanoc, ale zastanawiam się czy konieczny jest ten olej w masie serowej, czy po upieczeniu będzie wyczuwalny? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika i trochę się boję. Może niepotrzebnie bo widzę same pozytywne komentarze. Mimo wszystko będę wdzięczna za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Dzisiaj zrobiam serniczek i wyszedl rewelacyjnie.Delikatny i puszysty.Balam się tylko o bezę z kokosem i wylalam masę na sernik dopiero pod koniec pieczenia(10 minut w zupelności wystarczylo).Dziękuję za przepis i zdradzę, że w przylym tygodniu szykuję się do tarty z orzechami i karmelem :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogda · 11 lat temu
    Przepyszne . :) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 12 lat temu
    a czy ciasto nie trzeba wcześniej podpiec a dopiero pózniej wyłożyc masę serową i bezę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    ananas i kokos mmm... musi smakować nieziemsko :-) sama mam ochotę ten serniczek wypróbować, tylko czy świeży ananas podczas pieczenia nie puści soków i nie zrobi się z niego "papka"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Mam zamiar zrobić ten sernik na Święta:-)wygląda pysznie :-) I mam pytanie do Pani Joanny. Czy można dodać do niego jakieś owoce np kosteczki świeżego ananasa? I czy jest to typ mokrego/wilgotnego sernika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Mam pytanie, czy budynie najpierw gotowac czy tylko wymieszac z mlekiem i na zimno dodac do przygotowywanej masy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ona · 12 lat temu
    Rewelacyjny sernik wypróbowany na święta tylko mała modyfikacja przeze mnie co do dodanego mleka a mianowicie ja dałam 200 ml
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Czym mozna zastapic ciasto kruche na spod? Nie lubie tego typu ciasta - czy ciasteczka digestive + maslo moze byc? Dziekuje za odpowiedz :-) Dorota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beti · 13 lat temu
    to ile trzeba sera bo nie wiem to ma byc 1kg i 200g czy ile
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Ten sernik jest przepyszny, polecam !