Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
2 jajka
125g masła lub margaryny
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
6 żółtek
170g cukru
4 łyżki oleju
500ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
Beza kokosowa:
6 białek
100g cukru
100- 150g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
* Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.
To jest najlepszy sernik jaki jadłem, piekę go przy każdej uroczystosci i na święta. Żona prosi mnie o wypiek, by do pracy mogła zabrać bezustannie. Polecam wszystkim i dzięki za przepis!
Serniczek się udał. Znakomity w smaku, chociaż inny niż piekłam do tej pory (na serkach homogenizowanych), spód mięciutki i przepieczony. Skorzystałam z rady jednej z Pań i bezę nałożyłam pod koniec pieczenia. Zastanawia mnie tylko czas pieczenia, ponieważ ja musiałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku (piekłam z sera mielonego półtłustego), więc to pewnie zależy od piekarnika. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...
to dziwne, że Ci nie wyszedł, przecież w przepisie jest też budyń, który w czasie pieczenia "łączy" sie z tym właśnie mlekiem i całość "zlepia" w jednolitą masę
Witam, chciałabym upiec ten serniczek na Wielkanoc, ale zastanawiam się czy konieczny jest ten olej w masie serowej, czy po upieczeniu będzie wyczuwalny? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika i trochę się boję. Może niepotrzebnie bo widzę same pozytywne komentarze. Mimo wszystko będę wdzięczna za odpowiedź.
Dzisiaj zrobiam serniczek i wyszedl rewelacyjnie.Delikatny i puszysty.Balam się tylko o bezę z kokosem i wylalam masę na sernik dopiero pod koniec pieczenia(10 minut w zupelności wystarczylo).Dziękuję za przepis i zdradzę, że w przylym tygodniu szykuję się do tarty z orzechami i karmelem :) Pozdrawiam
ananas i kokos mmm... musi smakować nieziemsko :-) sama mam ochotę ten serniczek wypróbować, tylko czy świeży ananas podczas pieczenia nie puści soków i nie zrobi się z niego "papka"?
Mam zamiar zrobić ten sernik na Święta:-)wygląda pysznie :-) I mam pytanie do Pani Joanny. Czy można dodać do niego jakieś owoce np kosteczki świeżego ananasa? I czy jest to typ mokrego/wilgotnego sernika?