Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.
Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Jaki to jest twarożek śmietankowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Marti[/b] fasola nie jest składnikiem ciasta. Wysypuje się ją na papier do pieczenia, który jest ułożony na cieście, aby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Może to być fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne.
Popatrz w tym przepisie jest zdjęcie jak to wygląda: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/452-przepis-na-tarta-porzeczkowa"]Kliknij na ten link[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marti·
12 lat temu
czemu dodajemy fasolę???? nie ma jej w skadnikach.. czy to jakiś blad po prostu czy trzeba ja dawac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Gabrielo[/b] polecam waniliowy. Wiem, że w Polsce jest on trudno dostępny, dlatego polecam przygotować go samemu. Przepis na cukier waniliowy znajduje się na stronie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-inne/377-przepis-na-cukier-waniliowy"]Kliknij na ten link[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
12 lat temu
Mam pytanie czy cukier ma by waniliowy czy wanilinowy. Bo nie wiem czy mam zacząć szukać waniliowego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Beato[/b] tak, jak najbardziesz możesz dać inne owoce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
13 lat temu
Witam. Czy tarta ta wyjdzie jeżeli dodam innych owoców, np. brzoskwiń z puszki?