
Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.
Składniki:
- 100g masła
 - 50g + 3 łyżki cukru
 - 1 żółtko
 - 150g mąki pszennej
 - 500ml mleka
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
 - 350- 400g truskawek
 - 100g czekolady gorzkiej
 - 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
 - 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
 - 100g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 - fasola do obciążenia ciasta
 - folia spożywcza
 - papier do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
 - Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
 - Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
 - Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
 - Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
 - Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
 - Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
 - Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
 - Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
 - Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.
 
Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 60 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 20- 30 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 2 godz. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 12 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | |
| Wartości odżywcze (porcja): | 
 1050kJ/ 250kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g  | 

