Klasyczna chałka drożdżowa o pięknych kolorach, dzięki dodatkowi barwników spożywczych do ciasta.
Składniki:
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
80g cukru
250ml mleka
5 łyżek oleju
1 jajko
2 barwniki spożywcze np. czerwony i zielony
szczypta soli
1-2 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól, olej i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do dwóch części dodać barwniki. Zagnieść ciasta, aż barwnik dobrze połączy się z ciastem.
Uformować 3 równe wałki i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Piec nagrzanym piekarniku ok. 35- 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.gotujmy.pl
Bardzo fajna propozycja dla dzieciaków. Robiłam dotychczas, też pyszną, chałkę z budyniem, a dziś tę :-) Polecam zaskakująca zabawa dla mojej córeczki i synka. Polecam.