Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
2 jajka
125g masła lub margaryny
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
6 żółtek
170g cukru
4 łyżki oleju
500ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
Beza kokosowa:
6 białek
100g cukru
100- 150g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
* Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.
Sernik wyszedł rewelacyjnie wszystko zrobione według przepisu tylko wydłużyłam czas pieczenia na 1.5h i beze salam po 20 min pieczenia pyszny jest😁ale nie ukrywam po tych komentarzach się przeraziłam że nie wyjdzie
Właśnie wstawiłam sernik do piekarnika i dopiero teraz zaczęłam czytać komentarze i jestem przerażona jeśli mi nie wyjdzie będę piec dłużej mam nadzieję że nie będzie aż tak źle
Witam, masa serową wyszła bardzo rzadka, ciasta nie pod piekłam a użyłam sera z wiaderka przed przeczytaniem komentarzy . Czy masa serową miała być bardzo płynna?
Sernik super. Z tym że do ciasta dodałam jedno jajko zamiast dwóch i ciasto podpiekłam przed wylaniem masy serowej. Natomiast pianę z białek wyłożyłam po około 45 minutach pieczenia sernika. Wyszło idealnie.
Czy jeśli mam ser z wiaderka i piekę go dłużej jak Pani wskazuje o 15 lub 20 min, to sam dół też mogę podpiec żeby nie był mokry i zakalcowate ciasto kruche nie wyszło?
Zrobiłam ten sernik z sera z wiaderka,ciasto podpiekłam jakieś 10min.i wylałam masę serową,po czym piekłam 40min.po upieczeniu spód był ciapowaty a góra rzadka po wystudzeniu trochę stabilniejsza. co poszło nie tak?
Jest napisane, aby piec 60 minut, a na serniku wiaderkowym (patrz uwagi) wydłużyć czas pieczenia o 15- 20 minut, czyli sernik powinien być pieczony dwa razy dłużej niż u Ciebie.
polecam; kilka lat temu to był mój pierwszy samodzielny sernik i przy nim pozostałam; warto też czytać komentarze gdzie autorka pomaga rozwiązać różne problemy (ok)
Masz rację. Dopisałam, że może być z wiaderka, bo też na nim testowałam i beza nie powinna podejść wodą. Najlepszy jest jednak tutaj klasyczny, polski twaróg zmielony.
Mam pytanie odnośnie ilości mleka i budyniu. Bo w podanych składnikach pisze pani, 2 budynie, w nawiasie 1 opakowanie na 500ml mleka, a ilość mleka w przepisie to 500. nie chciałabym popełnić błędu. Dobrze rozumiem, że 2 opakowania na te 500ml mleka?
Tak, dokładnie. Należy użyć 500 ml mleka i dwa opakowania budyniu. W nawiasie podałam dodatkową informację jakiej wielkości budyń użyć (ponieważ zdarzają się również podwójne opakowania na litr mleka ;) )
Dzień dobry, rzadko dodaję komentarze chociaż korzystam bardzo często z Pani przepisów. Teraz przymierzam się kolejny raz do sernika -wybór padł na ten. I mam problem, mogę piec najtrudniejsze ciasta ale serniki to zawsze klapa. Pojawia się ten sam problem, z kruchego spodu wychodzi zakalec, środek ciasta się zapada, ser w ogóle się nie dopieka. Podłożony papier jest przemoczony od tłuszczu, jak go nie daje to tłuszcz wypływa przez tortownicę do piekarnika. Próbowałam różnych serów i przepisów, kupiłam lepsze brytfanny i ciągle to samo. Wszystkie składniki zawsze mam w temp pokojowej. I ZAWSZE klapa. Kiedyś koleżanka dała mi przepis na sernik gdzie spód był z ciastek zbożowych, dałam na nie ser i upiekłam. Spód przemókł i zrobiła się chrupka. Proszę o rady, sugestie co robię źle? Nie wiem, może piekarnik coś nie domaga i nie nagrzewa się tak jak powinien. Co Pani myśli?
Ciasto kruche podmaka od masy serowej. Dzieje się tak szczególnie, jeśli używamy twarogu typu z wiaderka lub quarku. Masa serowa jest wówczas rzadka i namoczy ciasto. Przed nałożeniem masy serowej można podpiec ciasto, aż się przyrumieni. Nie wyeliminuje to całkowicie problemu, ale jednak znacznie.
W tym przepisie polecam użyć klasyczny, polski twaróg właśnie dlatego, że ciasta nie podpiekamy. Przy gęstej masie serowej nie ma takiej potrzeby i pomimo, że zawsze troszkę spód namoknie, ale mało, sernik jest pyszny.
Jeśli sernik jest niedopieczony w środku to na pewno był pieczony za krótko. Po słodzeniu w lodówce sernik powinien być cały stabilny. Jeśli konsystencja w środku różni się od pozostałej części sernika to ewidentnie widać, że jest niedopieczony. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.
Przepisy na ciasta kruche są różne w zależności od proporcji składników. Faktycznie może się zdarzyć, że troszkę tluszczu może wypłynąć na zewnątrz, ale nie powinno być go dużo. Tyczy to się też serników na ciasteczkowym spodzie, gdzie wymieszane są zmielone ciasteczka z masłem. Masło w wysokiej temperaturze się roztapia i gdy forma nie jest mocno szczelna to może trochę wypłynąć. Polecam używanie papieru do pieczenia. Ja zawsze wykładam spód formy papierem do pieczenia.
Przy sernikach papier do pieczenia jest wilgotny.
Składniki na ciasto kruche tj. jajka i tłuszcz powinny być zimne, prosto z lodówki, a nie o temperaturze pokojowe. Tu może leżeć problem. To ważne przy cieście kruchym.
Natomiast składniki na masę serową jak najbardziej powinny mieć temperaturę pokojową.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
Na pewno Pani rady się przydadzą, chciałabym wreszcie upiec porządny sernik. A tu jak na złość ciągle jest coś nie tak. Przede wszystkim kupię porządny ser i sama zmielę, bo faktycznie zawsze szłam na łatwiznę i kupowałam w wiaderku, chociaż przeważnie wybierałam marki o dobrym opiniach. Składniki na ciasto miałam zawsze o temperaturze pokojowej, ale chłodziłam ciasto około godziny w lodówce. Być może to mimo wszystko za mało.
Raz jeszcze dziękuję, przed świętami na pewno będę piekła sernik. Mam nadzieję, że będę się mogła nim tutaj pochwalić
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Monika
Zrobiłam ten serniczek wczoraj. Piekłam 40 minut dłużej , po upieczeniu od razu rzeczywiscie nie trzymał się jakoś idealnie ale na pewno nie był ciapą ,a już na drugi dzień idealny :)