Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.
Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
140 g mąki pszennej
70 g masła, zimnego
2 żółtka
20 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa
Opcjonalnie:
skórka starta z cytryny lub pomarańczy
ok. 2 garści rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche bezglutenowe:
160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
Wypróbowałam dzisiaj ten przepis, sernik wyszedł bardzo dobry. Muszę przyznać, że było kilka momentów krytycznych ale mimo to kontynuowałam pracę dalej, według przepisu. Początkowo ciasto kruche wyszło mi kruche do tego stopnia, że miałam problem z przeniesieniem go do blaszki i wyklejeniem spodu, dosłownie kruszyło się w palcach. Drugi krytyczny moment nastąpił podczas ucierania masła z cukrem pudrem, ponieważ masa nie była jasna i puszysta, masło było ciepłe ale nie chciało się ładnie połączyć (może lepiej roztopić masło i ochłodzić żeby było lejne), albo proszę o informacje w przepisie, że to normalny stan, ponieważ moje wątpliwości były tak duże iż prawie przerwałam prace. Pozdrawiam i dziękuje za przepis. Sernik pyszny.