Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.
Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
140 g mąki pszennej
70 g masła, zimnego
2 żółtka
20 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa
Opcjonalnie:
skórka starta z cytryny lub pomarańczy
ok. 2 garści rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche bezglutenowe:
160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Witek·
3 lat temu
;(Dlaczego pękł? Wszystko robiłem wg przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Faktycznie mocno pękł. On raczej zawsze pęka, raz mniej, raz więcej. To dlatego, że jest mocno napowietrzony przez dobrze utarte masło z resztą składników i osobno ubite białka. Mam nadzieję, że pomimo pęknięć Wam smakował.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Witek ·
3 lat temu
Był pyszny, ale strasznie pękł i ledwo odsunąłem myśl aby go wyrzucić 😢😅
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
3 lat temu
Ja zawsze pod sernik wstawiam naczynie z wodą, i nigdy nie pęka :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Witek ·
3 lat temu
Witam serdecznie! Mam pytanie, jakiej wielkości jest tortownica do tego przepisu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tortownica o śr. 26 cm. (Jest podane przy składnikach i w pierwszym punkcie).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian ·
3 lat temu
Mój pierwszy sernik , wyszedł jak malowany, a smakował jeszcze lepiej ( i to całej rodzinie). Ze skórką z cytryny i mandarynki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
Piekłam wczoraj, wyszedł pyszny i puszysty. Blaszka zniknęła zbyt szybko 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Dzień dobry, czy dodając brzoskwinie z puszki po odsączenia nie trzeba dodać więcej skrobi lub budyniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie dodawałabym więcej skrobi. Raczej użyłabym zwartego twarogu, aby masa serowa nie była za luźna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gina·
4 lat temu
Czy można dodać truskawki zamiast brzoskwiń, czy rodzynek? (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
4 lat temu
Czy można zamiast rodzynek dać brzoskwinie? 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, tylko w tym wypadku musisz wziąć jeszcze większą formę, bo się nie zmieści ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina Kozakiewicz·
4 lat temu
Wypróbowałam dzisiaj ten przepis, sernik wyszedł bardzo dobry. Muszę przyznać, że było kilka momentów krytycznych ale mimo to kontynuowałam pracę dalej, według przepisu. Początkowo ciasto kruche wyszło mi kruche do tego stopnia, że miałam problem z przeniesieniem go do blaszki i wyklejeniem spodu, dosłownie kruszyło się w palcach. Drugi krytyczny moment nastąpił podczas ucierania masła z cukrem pudrem, ponieważ masa nie była jasna i puszysta, masło było ciepłe ale nie chciało się ładnie połączyć (może lepiej roztopić masło i ochłodzić żeby było lejne), albo proszę o informacje w przepisie, że to normalny stan, ponieważ moje wątpliwości były tak duże iż prawie przerwałam prace. Pozdrawiam i dziękuje za przepis. Sernik pyszny.