Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.
Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
140 g mąki pszennej
70 g masła, zimnego
2 żółtka
20 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa
Opcjonalnie:
skórka starta z cytryny lub pomarańczy
ok. 2 garści rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche bezglutenowe:
160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra ·
8 miesięcy temu
Dzień dobry w jaki sposób sprawdzić że sernik dobrze się upiekł,pytam gdyż mój piekarnik już nie ma takiej mocy i nie wiem czy jest jakiś sposób na sprawdzenie wypieku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Wierzch sernika powinien być ścięty. Resztę będzie można ocenić po kilku godzinach chłodzenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
11 miesięcy temu
Dzień dobry mam ser z wiaderka o zawartości tłuszczu 26% czy mimo to dać nadal 180 g masła
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
1 lat temu
Serniczek wyszedł wyśmienity super przepis już zostanie ze mną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
1 lat temu
Bardzo dobry przepis.Wyszedl idealnie !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
Dobra receptura 👍 🥧
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
2 lat temu
Po co się dodaje do masy serowej masło?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Po to, żeby sernik był bardziej kremowy, był zwarty i się nie kruszył.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
Sernik wyszedł rewelacyjny!😍 Robiłam z niemieckich produktów. Za poradą innych komentarzy, włożyłam do piekarnika naczynie z wodą. Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Skończony
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Jeszcze będzie polewa czekoladowa jak całkiem wystygnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Rewelacja! Świetny przepis. I patent z naczyniem z wodą na spodzie piekarnika również polecam bo sernik nie popękał :)POLECAM!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
2 lat temu
Czy można zamiast skrobii, dać o 10 g więcej budyniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela Witek·
2 lat temu
Mam pytanie. Czy w wersji bezglutenowej do ciasta kruchego nie dajemy proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie dodawałam nigdy. Ciasto jest fajne, kruche, ale z rodzaju bardziej twardego po upieczeniu. Można dodać te pół łyżeczki jak chcesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
2 lat temu
Zamiast proszku można też dodać sodę, która jest bezglutenowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Proszek do pieczenia też jest w wersji bezglutenowej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Jak zrobić porcje na dużą blachę?Wystarczy podwójnie składniki? Czy to się bez problemu uda?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Proszę wpisać wymiary formy do przelicznika: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/porady/przelicznik-form-do-pieczenia
Forma powinna mieć wysoki brzeg, jak tortownica, bo sernik jest wysoki. Czas pieczenia może się trochę wydłużyć. Proszę obserwować pod koniec pieczenia, czy cały wierzch sernika jest ścięty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
Czy można dodać zwykły cukier kryształ zamiast pudru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
2 lat temu
Sernik wyszedl przepyszny. Taki puszysty i delikatny, ze mial wrecz strukture pianki. Moja rada dla osob, ktore doswiadczyly pekniec na serniku, to bardzo prosze wlozyc naczynie zaroodporne lub blaszke do ciasta wypelnione woda ponizej poziomu pieczenia sernika i ten "trick" zminimalizuje tendencje sernika do pekniec, lub calkowicie zniweluje jak bylo w moim przypadku. Dziekuje za wspanialy przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Wyszedł idealnie🙂 troszkę pękł, ale jest pyszny i naprawdę bardzo puszysty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
3 lat temu
Super wyszedł, zapisuje sobie w przepiśniku, od teraz piekę tylko ten :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
3 lat temu
Sernik przepyszny, idealny po prostu, to będzie mój ulubiony przepis. Wszystko zrobiłam wg przepisu, nie było żadnych problemów , i nie pękł. Dziękuję 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
3 lat temu
Osobom, które mają problem z pękającymi sernikami i przywiązują wagę do walorów estetycznych, polecam pieczenie w kąpieli wodnej. Idealnie nadaje się do pieczenia niemalże każdego rodzaju sernika. Ciasto wyrasta wtedy równomiernie, ale nie jest aż tak wysokie jak w przypadku standardowego pieczenia. Mój sernik z tego przepisu piekłam 90 minut w 160 stopniach, wstawiając pod tortownicę naczynie żaroodporne z wodą. Pozdrawiam