
Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.
Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 140 g mąki pszennej
 - 70 g masła, zimnego
 - 2 żółtka
 - 20 g cukru pudru
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
 - 180 g cukru pudru
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
 - 180 g masła, temperatura pokojowa
 - 7 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
 - 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa
 
Opcjonalnie:
- skórka starta z cytryny lub pomarańczy
 - ok. 2 garści rodzynek
 
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
 - Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
 - Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
 - W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
 - Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
 - Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
 - Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
 

- Sernik można oprószyć cukrem pudrem.
 
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche bezglutenowe:
- 160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
 - 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 100 g masła, zimnego
 - 40 g cukru pudru
 - 1 jajko (rozmiar M), zimne
 
Sposób przygotowania j.w.
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 12- 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 