Puszysty sernik na kruchym spodzie

41 Komentarzy
Puszysty sernik na kruchym spodzie

Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.

Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 140 g mąki pszennej
  • 70 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła, temperatura pokojowa
  • 7 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa

Opcjonalnie:

  • skórka starta z cytryny lub pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  3. Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
  5. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  6. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  7. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  8. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.

2

  1. Sernik można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche bezglutenowe:

  • 160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Sposób przygotowania j.w.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik na kruchym spodzie Puszysty sernik na kruchym spodzie Puszysty sernik na kruchym spodzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 8 miesięcy temu
    Serniczek wyszedł wyśmienity super przepis już zostanie ze mną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis.Wyszedl idealnie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 miesięcy temu
    Dobra receptura 👍 🥧
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 11 miesięcy temu
    Po co się dodaje do masy serowej masło?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Po to, żeby sernik był bardziej kremowy, był zwarty i się nie kruszył.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Sernik wyszedł rewelacyjny!😍 Robiłam z niemieckich produktów. Za poradą innych komentarzy, włożyłam do piekarnika naczynie z wodą. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Skończony 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Jeszcze będzie polewa czekoladowa jak całkiem wystygnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Rewelacja! Świetny przepis. I patent z naczyniem z wodą na spodzie piekarnika również polecam bo sernik nie popękał :)POLECAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Czy można zamiast skrobii, dać o 10 g więcej budyniu? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Witek · 1 lat temu
    Mam pytanie. Czy w wersji bezglutenowej do ciasta kruchego nie dajemy proszku do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie dodawałam nigdy. Ciasto jest fajne, kruche, ale z rodzaju bardziej twardego po upieczeniu. Można dodać te pół łyżeczki jak chcesz. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anita · 1 lat temu
        Zamiast proszku można też dodać sodę, która jest bezglutenowa.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Marta · 1 miesięcy temu
          Proszek do pieczenia też jest w wersji bezglutenowej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Jak zrobić porcje na dużą blachę?Wystarczy podwójnie składniki? Czy to się bez problemu uda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Czy można dodać zwykły cukier kryształ zamiast pudru? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 1 lat temu
    Sernik wyszedl przepyszny. Taki puszysty i delikatny, ze mial wrecz strukture pianki. Moja rada dla osob, ktore doswiadczyly pekniec na serniku, to bardzo prosze wlozyc naczynie zaroodporne lub blaszke do ciasta wypelnione woda ponizej poziomu pieczenia sernika i ten "trick" zminimalizuje tendencje sernika do pekniec, lub calkowicie zniweluje jak bylo w moim przypadku. Dziekuje za wspanialy przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Wyszedł idealnie🙂 troszkę pękł, ale jest pyszny i naprawdę bardzo puszysty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Super wyszedł, zapisuje sobie w przepiśniku, od teraz piekę tylko ten :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Sernik przepyszny, idealny po prostu, to będzie mój ulubiony przepis. Wszystko zrobiłam wg przepisu, nie było żadnych problemów , i nie pękł. Dziękuję 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Osobom, które mają problem z pękającymi sernikami i przywiązują wagę do walorów estetycznych, polecam pieczenie w kąpieli wodnej. Idealnie nadaje się do pieczenia niemalże każdego rodzaju sernika. Ciasto wyrasta wtedy równomiernie, ale nie jest aż tak wysokie jak w przypadku standardowego pieczenia. Mój sernik z tego przepisu piekłam 90 minut w 160 stopniach, wstawiając pod tortownicę naczynie żaroodporne z wodą. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jadwiga · 2 lat temu
    A co z tym spodem na upieczony spod wylozyc ser
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witek · 2 lat temu
    ;(Dlaczego pękł? Wszystko robiłem wg przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Faktycznie mocno pękł. On raczej zawsze pęka, raz mniej, raz więcej. To dlatego, że jest mocno napowietrzony przez dobrze utarte masło z resztą składników i osobno ubite białka. Mam nadzieję, że pomimo pęknięć Wam smakował.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Witek · 2 lat temu
        Był pyszny, ale strasznie pękł i ledwo odsunąłem myśl aby go wyrzucić 😢😅
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Żaneta · 2 lat temu
      Ja zawsze pod sernik wstawiam naczynie z wodą, i nigdy nie pęka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witek · 2 lat temu
    Witam serdecznie! Mam pytanie, jakiej wielkości jest tortownica do tego przepisu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tortownica o śr. 26 cm. (Jest podane przy składnikach i w pierwszym punkcie).