Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.
Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
300 g malin świeżych lub mrożonych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia malin mrożonych)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Na masie serowej ułożyć maliny. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Z mrożonymi malinami piec co najmniej 10 minut dłużej). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
2 lat temu
Czy maliny trzeba wczesniej rozmrozić? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie. Dajemy zamrożone, obtoczone w skrobi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Zupelnie nie wyszla z tego przepisu konsystencja jak na kruche ciasto. Bardziej jak na tzw. ucierane. Trzeba było dodać gdzieś o polowe więcej mąki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie polecam dosypywać mąki, bo ciasto nie będzie po upieczeniu miękkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika ·
2 lat temu
Serniczek udał się znakomicie. Bardzo łatwy przepis. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Czy da się zrobić ten sernik bez miksera? Można wymieszać łyżką?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Możesz wymieszać masę serową trzepaczką/ rózgą metalową. Łyżką nie połączą się składniki dobrze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
3 lat temu
Czy zamiast malin mogą być mrożone truskawki? Coś wtedy trzeba zmienić, dodać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Włożyłabym zamrożone truskawki do worka do mrożenia i tłuczkiem potłukłabym na mniejsze kawałki. Wtedy piec według przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 lat temu
Wspaniały przepis! Serniczek jest przepyszny! Przepis prosty i idealny dla początkujących 😉 ja akurat zrobiłam wersje bez malin. Wyszedł idealnie ❣️ Polecam ten przepis !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Ten sernik jest boski i prosty do wykonania. Uwielbiam takie przepisy. U mnie na cuadteczkowm spodzie i bokach też 😉.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
4 lat temu
Witam. W przypadku pieczenia z termoobiegiem czasi i temperatura pieczenia ma zostać taka sama?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ten sernik jest pysz·
4 lat temu
Pyszne ciasto. Idealne, delikatne Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia ·
4 lat temu
właśnie piekę, minęło 40 minut a sernik już bardzo przypieczony, mogę wyłączyć lub zmniejszyć temperaturę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
arleta·
4 lat temu
witam,czy wczesniej rozmrozic maliny ,czy obtaczac w mace mzamrozone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Obtoczyć w mące zamrożone maliny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
4 lat temu
Super przepis a zna ktoś może kaloryczność tego sernika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wyliczyłam, że cały sernik ma 5950 kcal. Jeśli pokroimy go na 12 kawałków to kawałek ma 495 kcal.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
5 lat temu
Mogę zastąpić owoce mrożone konfiturą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Czy twaróg śmietankowy może być użyty do tego sernika?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, może. Tylko zobacz jaki masz, czy już nie wymaga mielenia, czy trzeba go jeszcze zmielić ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk·
5 lat temu
Świetny przepis, robiony już u nas pewnie ponad dwadzieścia razy... (ups?) Stanowczo wszedł do stałej rotacji, zawsze wychodzi, serdecznie polecam.Lekka modyfikacja - nie daję mascarpone tylko całe wiaderko twarogu, wtedy nie zostaje sera, trochę jest taniej, a nadal bardzo dobry. Bardzo dobry także wychodzi z truskawkami czy miksem malin i jagód :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
5 lat temu
Niestety, sernik nie wyszedł. Piekł się prawie 1.5h a mimo to dół się nie ściął.. Najprawdopodobniej trzeba dać dwa budynie a nie jeden i będzie OK.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
5 lat temu
Właśnie sernik się piecze, ale zaczelo mi z niego coś kapać! :o ani to woda, ani to olej takie niewiadomo co... Kruche od spodu pewnie się przez to nie upiecze i będzie zakalec. Co mogłam zrobić źle? Piekę dużo ciast od lat i pierwszy raz coś takiego... :o z piekarnika pełno dymu sernik surowy.. zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. Twaróg miałam z wiaderka " president" ale już na nim piekłam i nic się nie stało takiego. A maliny zamrożone, obtoczone w mące ziemniaczanej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Czasami też mi się tak zdarza przy sernikach. Ten płyn to z sera, może i połączony z tłuszczem z ciasta kruchego, bo przez niego przechodzi. To nie znaczy, że sernik się nie upiecze. Wiadomo, że ciasto kruche zawsze coś tam namoknie od wilgotnej masy serowej. Jak wykładasz formę? Jak papier do pieczenia jest wyścielony na dnie formy i zapniemy obręcz to wystaje on poza formę i ten płyn powinnien się na nim zatrzymać. Dym będzie tylko jak płyn będzie skapywał na dno rozgrzanego piekarnika.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Czy mogę użyć tylko marscapone? Mieszkam w USA i takiego twarogu jak w Polsce niestety nie mam jak nabyć...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
Witam. Gdybym chciała zrobic sernik na dużą prostokątną blaszkę to zrobic z 1,5 porcji czy podwoić skladniki?