
Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 kawałków:
- 175 g batata (waga po obraniu)
 - 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
 - 100 g ksylitolu (lub stewii)
 - 50 g kakao
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 50 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
 - 2 jajka (rozmiar M lub L)
 - 20 g orzechów włoskich
 
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
 - Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki.
 - Orzechy włoskie posiekać nie za drobno.
 - Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
 - Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
 
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
 - Do naczynia miksującego włożyć batata pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksować 10s./ obr.5.
 - Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować 10s./ obr.5.
 - Dodać pozostałe składniki i wymieszać 10s./ obr.5.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
 - Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen mit Gemüse", Parragon.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 