Brownie z batata

12 Komentarzy
Brownie z batata

Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.

Składniki na ok. 16 kawałków:

  • 175 g batata (waga po obraniu)
  • 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 100 g ksylitolu (lub stewii)
  • 50 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 2 jajka (rozmiar M lub L)
  • 20 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
  2. Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki.
  3. Orzechy włoskie posiekać nie za drobno.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.

Przygotowanie w Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
  2. Do naczynia miksującego włożyć batata pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksować 10s./ obr.5.
  3. Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować 10s./ obr.5.
  4. Dodać pozostałe składniki i wymieszać 10s./ obr.5.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen mit Gemüse", Parragon.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z batata Brownie z batata Brownie z batata
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 miesięcy temu
    czy mąkę migdałową można zastąpić mąką kokosową? w jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 miesięcy temu
    Bardzo dobrze ciasto. Zastosowałam sugestie innych tzn.mniej oleju troszkę mniej cukru, dodałam czekoladę a orzechy zmieliłam. Wyszło pyszne, polecam.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 miesięcy temu
    Czy można dać marchewkę zamiast batata?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ala · 1 lat temu
    można masło zamiast oliwy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 1 lat temu
    Bardzo smaczne, warto wprowadzić małe zmiany  i  do właściwej konsystencji warto dołożyć  50g czekolady, gdyż sie rozsypuje i zmniejszyć ilość tłuszczu o 50g bo jest zbyt tluste:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Dodałam mniej oleju, jakieś 90 ml, bo bałam się że wyjdzie za tłuste. Zamiast ksylitolu użyłam erytrytolu i łyżeczkę miodu. Wyszło pyszne, ale następnym razem dam ciut mniej kakao. I może jakieś wiśnie do środka… Super przepis,  dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Czy ciasto po przyrządzeniu można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Upeikłam to ciasto według przepisu.Po upieczeniu ciasto pływa w tłuszczu. Jakaś porażka te 150 ml oliwy. Totalnie złe proporcje składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 4 lat temu
    pysznie wygląda będę piec. Dziękuję za przepisik;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Brownie jako torcik dla koleżanki z pracy. Uwielbiam ten przepis. Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Asiu, Brownie upiekłam na maśle klarowanym, zastąpiłam stewie miodem i orzechy włoskie orzechami pecan. Dałam ich trochę wiecej niż w przepisie. Ciasto zniknęło w ciągu kilku minut. Bylo pyszne i soczyste. Dzieki za przepis