Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 kawałków:
175 g batata (waga po obraniu)
150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
100 g ksylitolu (lub stewii)
50 g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
2 jajka (rozmiar M lub L)
20 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki.
Orzechy włoskie posiekać nie za drobno.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
Do naczynia miksującego włożyć batata pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksować 10s./ obr.5.
Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować 10s./ obr.5.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać 10s./ obr.5.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen mit Gemüse", Parragon.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 lat temu
czy mąkę migdałową można zastąpić mąką kokosową? w jakich proporcjach?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Bardzo dobrze ciasto. Zastosowałam sugestie innych tzn.mniej oleju troszkę mniej cukru, dodałam czekoladę a orzechy zmieliłam. Wyszło pyszne, polecam.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Czy można dać marchewkę zamiast batata?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ala·
2 lat temu
można masło zamiast oliwy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
2 lat temu
Bardzo smaczne, warto wprowadzić małe zmiany i do właściwej konsystencji warto dołożyć 50g czekolady, gdyż sie rozsypuje i zmniejszyć ilość tłuszczu o 50g bo jest zbyt tluste:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Dodałam mniej oleju, jakieś 90 ml, bo bałam się że wyjdzie za tłuste. Zamiast ksylitolu użyłam erytrytolu i łyżeczkę miodu. Wyszło pyszne, ale następnym razem dam ciut mniej kakao. I może jakieś wiśnie do środka… Super przepis, dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Czy ciasto po przyrządzeniu można zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Upeikłam to ciasto według przepisu.Po upieczeniu ciasto pływa w tłuszczu. Jakaś porażka te 150 ml oliwy. Totalnie złe proporcje składników.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucy·
5 lat temu
pysznie wygląda będę piec. Dziękuję za przepisik;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Brownie jako torcik dla koleżanki z pracy. Uwielbiam ten przepis. Dzięki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Asiu, Brownie upiekłam na maśle klarowanym, zastąpiłam stewie miodem i orzechy włoskie orzechami pecan. Dałam ich trochę wiecej niż w przepisie. Ciasto zniknęło w ciągu kilku minut. Bylo pyszne i soczyste. Dzieki za przepis