Sernik z malinami

33 Komentarzy
Sernik z malinami

Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.

Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.

Makro całego ciasta: 5947 kcal, B: 168g, T: 370g, W: 505g. (1 z 12 kawałków: 495 kcal, B: 14g, T: 31g, W: 42g).

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g mascarpone (twarogu z wiaderka lub quarku)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia malin mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
  4. Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  6. Na masie serowej ułożyć maliny. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
  7. Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Z mrożonymi malinami piec co najmniej 10 minut dłużej). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z malinami Sernik z malinami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 miesięcy temu
    Czy maliny trzeba wczesniej rozmrozić? Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Zupelnie nie wyszla z tego przepisu konsystencja jak na kruche ciasto. Bardziej jak na tzw. ucierane. Trzeba było dodać gdzieś o polowe więcej mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Serniczek udał się znakomicie. Bardzo łatwy przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Czy da się zrobić ten sernik bez miksera? Można wymieszać łyżką? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz wymieszać masę serową trzepaczką/ rózgą metalową. Łyżką nie połączą się składniki dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Czy zamiast malin mogą być mrożone truskawki? Coś wtedy trzeba zmienić, dodać? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Włożyłabym zamrożone truskawki do worka do mrożenia i tłuczkiem potłukłabym na mniejsze kawałki. Wtedy piec według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Wspaniały przepis! Serniczek jest przepyszny! Przepis prosty i idealny dla początkujących 😉 ja akurat zrobiłam wersje bez malin. Wyszedł idealnie ❣️ Polecam ten przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Ten sernik jest boski i prosty do wykonania. Uwielbiam takie przepisy. U mnie na cuadteczkowm spodzie i bokach też 😉.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Witam. W przypadku pieczenia z termoobiegiem czasi i temperatura pieczenia ma zostać taka sama?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ten sernik jest pysz · 3 lat temu
    Pyszne ciasto. Idealne, delikatne Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    właśnie piekę, minęło 40 minut a sernik już bardzo przypieczony, mogę wyłączyć lub zmniejszyć temperaturę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    arleta · 3 lat temu
    witam,czy wczesniej rozmrozic maliny ,czy obtaczac w mace mzamrozone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 3 lat temu
    Super przepis a zna ktoś może kaloryczność tego sernika
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wyliczyłam, że cały sernik ma 5950 kcal. Jeśli pokroimy go na 12 kawałków to kawałek ma 495 kcal.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Mogę zastąpić owoce mrożone konfiturą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy twaróg śmietankowy może być użyty do tego sernika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, może. Tylko zobacz jaki masz, czy już nie wymaga mielenia, czy trzeba go jeszcze zmielić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 4 lat temu
    Świetny przepis, robiony już u nas pewnie ponad dwadzieścia razy... (ups?) Stanowczo wszedł do stałej rotacji, zawsze wychodzi, serdecznie polecam.Lekka modyfikacja - nie daję mascarpone tylko całe wiaderko twarogu, wtedy nie zostaje sera, trochę jest taniej, a nadal bardzo dobry. Bardzo dobry także wychodzi z truskawkami czy miksem malin i jagód :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Niestety, sernik nie wyszedł. Piekł się prawie 1.5h a mimo to dół się nie ściął.. Najprawdopodobniej trzeba dać dwa budynie a nie jeden i będzie OK.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Właśnie sernik się piecze, ale zaczelo mi z niego coś kapać! :o ani to woda, ani to olej takie niewiadomo co... Kruche od spodu pewnie się przez to nie upiecze i będzie zakalec. Co mogłam zrobić źle? Piekę dużo ciast od lat i pierwszy raz coś takiego... :o z piekarnika pełno dymu sernik surowy.. zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. Twaróg miałam z wiaderka " president" ale już na nim piekłam i nic się nie stało takiego. A maliny zamrożone, obtoczone w mące ziemniaczanej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Czasami też mi się tak zdarza przy sernikach. Ten płyn to z sera, może i połączony z tłuszczem z ciasta kruchego, bo przez niego przechodzi. To nie znaczy, że sernik się nie upiecze. Wiadomo, że ciasto kruche zawsze coś tam namoknie od wilgotnej masy serowej. Jak wykładasz formę? Jak papier do pieczenia jest wyścielony na dnie formy i zapniemy obręcz to wystaje on poza formę i ten płyn powinnien się na nim zatrzymać. Dym będzie tylko jak płyn będzie skapywał na dno rozgrzanego piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy mogę użyć tylko marscapone? Mieszkam w USA i takiego twarogu jak w Polsce niestety nie mam jak nabyć...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Witam. Gdybym chciała zrobic sernik na dużą prostokątną blaszkę to zrobic z 1,5 porcji czy podwoić skladniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda Frencel · 5 lat temu
    Witam a rozmiar blachy jaki