
Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.
Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.
Makro całego ciasta: 5947 kcal, B: 168g, T: 370g, W: 505g. (1 z 12 kawałków: 495 kcal, B: 14g, T: 31g, W: 42g).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
 - 3 łyżki cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 250 g masła, zimnego
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 jajko (rozmiar M)
 
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
 - 250 g mascarpone (twarogu z wiaderka lub quarku)
 - 150 g cukru
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
 - 300 g malin świeżych lub mrożonych
 - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia malin mrożonych)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
 - Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
 - Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
 - Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
 - Na masie serowej ułożyć maliny. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
 - Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Z mrożonymi malinami piec co najmniej 10 minut dłużej). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 - Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12- 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 