Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.
Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
300 g malin świeżych lub mrożonych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia malin mrożonych)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Na masie serowej ułożyć maliny. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Z mrożonymi malinami piec co najmniej 10 minut dłużej). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Wspaniały przepis! Serniczek jest przepyszny! Przepis prosty i idealny dla początkujących 😉 ja akurat zrobiłam wersje bez malin. Wyszedł idealnie ❣️ Polecam ten przepis !!!
Świetny przepis, robiony już u nas pewnie ponad dwadzieścia razy... (ups?) Stanowczo wszedł do stałej rotacji, zawsze wychodzi, serdecznie polecam.Lekka modyfikacja - nie daję mascarpone tylko całe wiaderko twarogu, wtedy nie zostaje sera, trochę jest taniej, a nadal bardzo dobry. Bardzo dobry także wychodzi z truskawkami czy miksem malin i jagód :)
Właśnie sernik się piecze, ale zaczelo mi z niego coś kapać! :o ani to woda, ani to olej takie niewiadomo co... Kruche od spodu pewnie się przez to nie upiecze i będzie zakalec. Co mogłam zrobić źle? Piekę dużo ciast od lat i pierwszy raz coś takiego... :o z piekarnika pełno dymu sernik surowy.. zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. Twaróg miałam z wiaderka " president" ale już na nim piekłam i nic się nie stało takiego. A maliny zamrożone, obtoczone w mące ziemniaczanej
Czasami też mi się tak zdarza przy sernikach. Ten płyn to z sera, może i połączony z tłuszczem z ciasta kruchego, bo przez niego przechodzi. To nie znaczy, że sernik się nie upiecze. Wiadomo, że ciasto kruche zawsze coś tam namoknie od wilgotnej masy serowej. Jak wykładasz formę? Jak papier do pieczenia jest wyścielony na dnie formy i zapniemy obręcz to wystaje on poza formę i ten płyn powinnien się na nim zatrzymać. Dym będzie tylko jak płyn będzie skapywał na dno rozgrzanego piekarnika.