
Szybkie i bardzo proste ciasto z cukinią. Ciasto jest wilgotne i mega smaczne. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz zwykłego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
 - 175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
 - 3 łyżki ksylitolu lub stewii
 - 40 g posiekanych, dowolnych orzechów
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 50 g masła lub oleju kokosowego
 - 3 jajka (rozmiar M) lub 2 jajka (rozmiar L)
 
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
 - ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu (lub zwykłego)
 
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Do miski przełożyć zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i połowę posiekanych orzechów. Wymieszać łyżką.
 - Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Możecie zetrzeć cukinię również na grube wiórki, ale wtedy ciasto nie będzie tak bardzo soczyste. Jak wolicie).
 - Masło (lub olej kokosowy) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.
 


- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i wyrównać.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
 - Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
 - Przygotować lukier: Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
 - Lukier rozprowadzić na cieście i posypać resztą posiekanych orzechów.
 
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 10- 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 