Szybkie i bardzo proste ciasto z cukinią. Ciasto jest wilgotne i mega smaczne. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz zwykłego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką.
Składniki:
Ciasto:
200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
3 łyżki ksylitolu lub stewii
40 g posiekanych, dowolnych orzechów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g masła lub oleju kokosowego
3 jajka (rozmiar M) lub 2 jajka (rozmiar L)
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu (lub zwykłego)
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przełożyć zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i połowę posiekanych orzechów. Wymieszać łyżką.
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Możecie zetrzeć cukinię również na grube wiórki, ale wtedy ciasto nie będzie tak bardzo soczyste. Jak wolicie).
Masło (lub olej kokosowy) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
Lukier rozprowadzić na cieście i posypać resztą posiekanych orzechów.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.
Ciasto bardzo fajne, wilgotne, ale trochę mało wyraziste w smaku. Następnym razem zamiast orzechów dam suszoną żurawinę i trochę więcej erytrytolu (dałam niecałe 4 łyżki). Ewentualnie odcisnąć sok z cukinii i dodać trochę soku z cytryny. Poza tym super