Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)

2 Komentarzy
Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)

Szybkie i bardzo proste ciasto z cukinią. Ciasto jest wilgotne i mega smaczne. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz zwykłego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 3 łyżki ksylitolu lub stewii
  • 40 g posiekanych, dowolnych orzechów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 jajka (rozmiar M) lub 2 jajka (rozmiar L)

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu (lub zwykłego)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przełożyć zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i połowę posiekanych orzechów. Wymieszać łyżką.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Możecie zetrzeć cukinię również na grube wiórki, ale wtedy ciasto nie będzie tak bardzo soczyste. Jak wolicie).
  4. Masło (lub olej kokosowy) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.

2

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  3. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  4. Przygotować lukier: Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
  5. Lukier rozprowadzić na cieście i posypać resztą posiekanych orzechów.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru) Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru) Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EDYTA · 7 miesięcy temu
    Ciasto bardzo fajne, wilgotne, ale trochę mało wyraziste w smaku. Następnym razem zamiast orzechów dam suszoną żurawinę i trochę więcej erytrytolu (dałam niecałe 4 łyżki). Ewentualnie odcisnąć sok z cukinii i dodać trochę soku z cytryny. Poza tym super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudiusz · 5 lat temu
    Bardzo mi się podoba ta strona ponieważ jest na niej dużo ciekawych i pomysłowych przepisów :-)