Tort z dekoracją przypominającą topniejące lody. Nie jest to prawdziwa gałka lodów tylko pokruszone ciasteczka z serkiem, a polewa czekoladowa to imitacja roztopionych lodów czekoladowych. Taką dekorację możecie wykorzystać na Waszym ulubionym torcie. U mnie jest to tym razem ciasto ucierane przełożone czekoladowym kremem ganache. Tort obłożony jest zbawionym kremem z serka mascarpone i śmietanki. Sama dekoracja jest szybka i łatwa do przygotowania. Przyjemnie się ją przygotowuje.
Składniki:
Ciasto ucierane:
200 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
320 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka, temperatura pokojowa
Ganache z gorzkiej czekolady:
200 g czekolady gorzkiej
300 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Poncz:
ok. 150 ml soku pomarańczowego (dałam z kartonu)
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone, schłodzony
300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
barwniki spożywcze najlepiej w żelu: niebieski, żółty i różowy (lub czerwony)
Gałka lodów:
80 g ciastek markizy, dowolne np. Oreo
25 g serka kremowego
Polewa czekoladowa:
60 g czekolady gorzkiej
60 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
20 g masła
Dodatkowo:
wafelek do lodów
posypka cukrowa i kolorowe bezy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować ganache: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, każde miksując ok. 1 minuty. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem mleko. (Masa mocno się zwarzy. Wszystko dobrze. Proszę kontynuować).
Mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Chłodne ciasta przeciąć na pół tak, aby łącznie powstały 4 blaty. (Gdyby ciasto wyrosło nierówno, wyrównać je nożem, ścinając powstałą górkę).
Ganache ubić krótko mikserem na niskiej/ średniej prędkości, tylko do momentu zgęstnienia kremu.
Jeden dolny blat ciasta ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Rozsmarować ⅓ ganache.
Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę pozostałego ganache. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozsmarować resztę ganache. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. (Składając tort, układam górne blaty przypieczoną stroną do dołu, aby łatwiej było je nasączyć).
Przygotować krem z serka mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski. Zmiksować mikserem (stopniowo zwiększając obroty) do momentu zgęstnienia kremu. (Za długie miksowanie może spowodować, że krem się zwarzy). Pod koniec miksowania dodać cukier puder.
Krem rozdzielić do 3 miseczek. Do jednej dodać trochę niebieskiego barwnika, do drugiej żółtego i do trzeciej różowego. Wymieszać delikatnie do otrzymania jednolitego koloru.
Rozłożyć 3 kolory kremu na bokach tortu, a resztę na wierzchu. Boki i wierzch wygładzić długą łopatką lub nożem.
Tort wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować dekorację.
Markizy pokruszyć do miseczki. Dodać serek kremowy i zagnieść ręką. Uformować kulkę. Sprawdzić, czy wielkość kulki jest odpowiednia, przykładając wafelek do niej. W razie potrzeby skorygować wielkość. Kulkę ułożyć na torcie.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać najpierw na kulkę, a następnie na górę tortu, pozwalając, aby spływała po bokach. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody. Nie polałam całego tortu, aby wyglądało jak topniejące lody. Polewy trochę pozostaje, więc jeśli chcecie możecie pokryć całą górę tortu).
Na kulce umieścić wafelek do lodów.
Tort ozdobić według gustu np. posypką cukrową i kolorowymi bezami.
Dziękuję, właśnie robię ten tort na moje urodziny, a czy można zostawić suchy albo namoczyć czymś innym? Chce wiedzieć co będzie najlepsze (tort trochę zmieniłam i będzie to tort lodowo-oreo:))
Możliwe, ale specjalnie bym nie przeliczała ;) Do kremu w ogóle nie musi być dokładnie. Czy to będą gramy czy mililitry to nie ma znaczenia. Do ganache możesz odważyć lub jak też chcesz na ml to weź tyle w mililitrach. Nie musi być tak dokładnie. Akurat przy śmietance nie ma wielkiej różnicy :)