Makowiec zawijany

497 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    killer · 11 lat temu
    poprostu zajebiste dzis robiłem wyszedł super i dorobiłem jeszcze dwa :) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Czesc, uzylam juz twojego przepisu kilka razy na swieta- jest swietny :) ale nie zauwazylam, czy napisalas kiedy go zamrozic- przed czy po pieczeniu, bo zawsze mi zostaje a szkoda zmarnowac, no i bede mogla odmrozic na Sylwestra :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Mrozić można upieczone makowce, jeszcze niepolukrowane. Lukrować należy po rozmrożeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Pierwszy samodzielnie wykonany makowiec :) Wiedziałam , że Pani przepis mnie nie zawiedzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 11 lat temu
    To mój debiut makowcowy. Zrobiłam dzisiaj, mak przygotowałam sama. Z trzech dwa pękły, ale nie ma to większego znaczenia, bo kształt mają ładny. Naprawdę warto upiec. W smaku przypomina makowiec mojej mamy. Jest przepyszny, mięciutki, no niebo w gębie...:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    zakalce pierwsza klasa :cry:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna1 · 11 lat temu
    wczoraj zrobiłam z tego przepisu rolady makowe i powiem tak są obłędne, wilgotne, masę makową robiłam własną tj. z tego przepisu -jest przepyszna, nie to co ta "zupa" z puszek,przygotowałam ją w przeddzień pieczenia rolad oczywiście białka dodałam przed rozłożeniem masy na rozwałkowane ciasto, rolady zwinęłam dość ściśle w pergamin ale zachowując 1 cm luzu, wyszły wszystkie piękne i okrągłe, bardzo polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ula · 12 lat temu
    co jest przyczyną kiedy ciasto odchodzi od maku i tworzy się luka jak temu zaradzić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Dajesz masę makową z przepisu, czy kupną. Ubite białka dodane do masy makowej sklejają mak dobrze z ciastem. Może również ciasto było za luźno zawinięte w papier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Polecam. Piekłam dzisiaj, udało się. Ciasto podzieliłam na 2, piekłam zgodnie z przepisem i wszystko się pięknie upiekło. Dodałam gotową masę makową. Pierwszy raz piekłam makowiec, także jak mi się udało to Wam też na pewno się uda. Wesołych Świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michau · 12 lat temu
    "zrolować w formie tuby" to znaczy jak dokładnie,nie jestem az tak zaawansowany w kuchni:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Weź papier do pieczenia, połóż na nim makowca i zawiń dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu. Papier po bokach zostaw otwarty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Prosze mi doradzic, co wybrac?? Makowca zawijanego czy stollen z marcepanem? Dodam, ze zadnego z ciast nie robilam wiec troche boje sie ze cos mi nie wyjdzie to raz, a dwa to musze zrobic ciasto w weekend wiec ktore utrzyma swiezosc do swiat?

    Z gory dziekuje :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To dwa całkowicie różne ciasta. Stollen to coś w rodzaju keksa, a tu masz makowca. Stollen może leżeć naprawdę długo, a makowiec jest najlepszy świeży max. do 2 dni dobrze zawinięty i przechowywany w chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    ile gotowej masy nalezy uzyc by wyszedl idealny jak na zdjeciu?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 12 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić tego makowca na tegoroczne święta, ale niestety nie mam maszynki do mielenia. Czy istnieje jakiś inny sposób na zmielenie maku ? Np. robot kuchenny czy coś ? Bardzo proszę o odpowiedź. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz kupić już suchy mak zmielony, albo spróbować zmielić mocnym blenderem. Ja mieliłam kilkakrotnie mak w thermomixie. Mieliłam suchy mak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    a jak zrobię bez alkoholu to wyjdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Alkohol poprawia strukturę ciasta. Podczas pieczenia wyparuje, ale jeśli nie chcesz to możesz go pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Witam, czy drozdze suche tez rozpuszcza sie w mleku ? i Czy moge dodac masy makowej z puszki zamiast ja robic ? To moje pierwsze ciasto chce zrobic mamie niespodzienke :) POMOCY !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli masz drożdże instant to nie musisz przygotować zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką. Przeczytaj dokładnie opakowanie drożdży. Następnie dodać lekko ciepłe mleko i resztę składników.
      Możesz użyć gotową masę makową i dodać do niej 2 ubite na sztywno białka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 12 lat temu
    Witam serdecznie.
    Potrzebuję pomocy. Mam problem na etapie zwijania ciasta. Ciasto pęka, wylewa się mak, nie da się tego zwinąć, a o przeniesieniu na papier nie ma mowy.
    Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Za luźne ciasto, aby za cienko rozwałkowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystian · 12 lat temu
    Piękny makowiec. Mama chciała upiec na święta, ale nie wie jak się go robi, a tu proszę, skorzystam z tego przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Witam jak dlugo makowiec utrzymuje swiezosc. Zastanawiam sie czy jak zrobie 23 to wytrzyma do 27 Czy moge zrobic nawet wczesniej ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli chcesz zrobić go wcześniej to możesz go upiec i spokojnie zamrozić. Po odmrożeniu jest idealny. Tylko lukrować należy już po odmrożeniu. W przeciwnym wypadki upiekłabym go max na 2 dni przed podaniem i przechowywała zawiniętego w pergamin w chłodnym miejscu lub lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 12 lat temu
    Dzisiaj upieklismy z zona makowca z tego przepisu i wyszedl swietny .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    Ja dzis robilam ha 1 raz w zyciu ..pycha wyszedl..dalam wiecej maku..fajne kruche ciasto..super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    jejeu jaki piękny!!! napisz cos więcej o tym zawijaniu makowca w papier do pieczenia?? jak ciasto? luźno?? :) on ma urosnąć w tym papierze??