Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).
Czesc, uzylam juz twojego przepisu kilka razy na swieta- jest swietny :) ale nie zauwazylam, czy napisalas kiedy go zamrozic- przed czy po pieczeniu, bo zawsze mi zostaje a szkoda zmarnowac, no i bede mogla odmrozic na Sylwestra :)
To mój debiut makowcowy. Zrobiłam dzisiaj, mak przygotowałam sama. Z trzech dwa pękły, ale nie ma to większego znaczenia, bo kształt mają ładny. Naprawdę warto upiec. W smaku przypomina makowiec mojej mamy. Jest przepyszny, mięciutki, no niebo w gębie...:)
wczoraj zrobiłam z tego przepisu rolady makowe i powiem tak są obłędne, wilgotne, masę makową robiłam własną tj. z tego przepisu -jest przepyszna, nie to co ta "zupa" z puszek,przygotowałam ją w przeddzień pieczenia rolad oczywiście białka dodałam przed rozłożeniem masy na rozwałkowane ciasto, rolady zwinęłam dość ściśle w pergamin ale zachowując 1 cm luzu, wyszły wszystkie piękne i okrągłe, bardzo polecam przepis
Dajesz masę makową z przepisu, czy kupną. Ubite białka dodane do masy makowej sklejają mak dobrze z ciastem. Może również ciasto było za luźno zawinięte w papier.
Polecam. Piekłam dzisiaj, udało się. Ciasto podzieliłam na 2, piekłam zgodnie z przepisem i wszystko się pięknie upiekło. Dodałam gotową masę makową. Pierwszy raz piekłam makowiec, także jak mi się udało to Wam też na pewno się uda. Wesołych Świąt.
Prosze mi doradzic, co wybrac?? Makowca zawijanego czy stollen z marcepanem? Dodam, ze zadnego z ciast nie robilam wiec troche boje sie ze cos mi nie wyjdzie to raz, a dwa to musze zrobic ciasto w weekend wiec ktore utrzyma swiezosc do swiat?
To dwa całkowicie różne ciasta. Stollen to coś w rodzaju keksa, a tu masz makowca. Stollen może leżeć naprawdę długo, a makowiec jest najlepszy świeży max. do 2 dni dobrze zawinięty i przechowywany w chłodnym miejscu.
Bardzo chciałabym zrobić tego makowca na tegoroczne święta, ale niestety nie mam maszynki do mielenia. Czy istnieje jakiś inny sposób na zmielenie maku ? Np. robot kuchenny czy coś ? Bardzo proszę o odpowiedź. :)
Witam, czy drozdze suche tez rozpuszcza sie w mleku ? i Czy moge dodac masy makowej z puszki zamiast ja robic ? To moje pierwsze ciasto chce zrobic mamie niespodzienke :) POMOCY !
Jeśli masz drożdże instant to nie musisz przygotować zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką. Przeczytaj dokładnie opakowanie drożdży. Następnie dodać lekko ciepłe mleko i resztę składników.
Możesz użyć gotową masę makową i dodać do niej 2 ubite na sztywno białka.
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy. Mam problem na etapie zwijania ciasta. Ciasto pęka, wylewa się mak, nie da się tego zwinąć, a o przeniesieniu na papier nie ma mowy.
Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Jeśli chcesz zrobić go wcześniej to możesz go upiec i spokojnie zamrozić. Po odmrożeniu jest idealny. Tylko lukrować należy już po odmrożeniu. W przeciwnym wypadki upiekłabym go max na 2 dni przed podaniem i przechowywała zawiniętego w pergamin w chłodnym miejscu lub lodówce.