Makowiec zawijany

497 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwa · 5 lat temu
    Piekłam według przepisu, z gotową masą makową. Był to mój debiut życiowy jeśli chodzi o makowce. Następnym razem spróbuję zrobić już sama masę makową. Przepis rewelacja:) dziękuję, Wesołych Świat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laik · 5 lat temu
    Okropny przepis. Takiego twardego ciasta jeszcze nie miałam. Według mnie za dużo mąki jest w przepisie. Ciasto zamiast sprężyste wyszło jak jedrn wielki kamień.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 5 lat temu
      Mój właśnie jest w piekarniku. Moje ciasto wyszło super delikatne i miękkie. Świetny przepis dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      nowy groszek · 5 lat temu
      Według mnie jest troszkę za mało, gdy wyrabiałam ciasto podsypałam je dwa razy... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    A jak to zrobić jeżeli mam drożdże w proszku? Postępować tak samo jak w przepisie ze swieżymi drożdżami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Drożdże suche proszę wymieszać z mąką. Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i wlewając roztopiony tłuszcz wyrabiaj ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Witam czy mogę z tego przepisu zrobić też pączki? Dziękuję za odpowiedz.
    Marta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 5 lat temu
    Jak mozna podawac taki przepis? Wyszla mi zupa, musialam wgniesc 1kg maki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 5 lat temu
      a mi wszystko super
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Rafał · 5 lat temu
        6 żółtek chyba ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 5 lat temu
      6 jajek to zdecydowanie za dużo... Po 40 minutach to można wyciągnąć lejącą się w środku katastrofę sanitarno-epidemiologiczną.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 4 lat temu
        Dodawaj ame żółtka do ciasta, a piana z białek do maku. Zgodnie zresztą z przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 5 lat temu
    Po upieczeniu miałam u góry wolną przestrzeń .Dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Przepis genialny !!!!!!
    Pierwszy raz zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia wyszło extra.
    Dzisiaj drugi raz .Na Trzech Króli --idealnie.
    Gratuluję przepisu,dziękuję pozdrawiam Gosia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    danuta · 5 lat temu
    robię już drugi raz jest naprawdę smaczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Super!!!!! Uwielbiam ten makowiec. Upieklam z przepisu 3szt.-zamroziłam.
    Po rozmrożeniu genialny, pyszny. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Kaczmarek · 5 lat temu
    Serdecznie polecam ten przepis, sprawdza się za każdym razem. Ciasto jest mięciutkie, wszystkim zawsze smakuje. Przygotowanie nie jest trudne. U mnie zawsze obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Dziękuję za przepis (y) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksander · 5 lat temu
    Jak piec zamrożony makowiec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Mrozisz upieczony makowiec. Chcąc go rozmrozić, należy wyciągnąć go z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Pierwszy raz robiłam tego makowca na święta , dziekuję za rewelacyjny przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 5 lat temu
    Przepis najlepszy na świecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elizabeth · 5 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w życiu makowiec na drozdzowym wg Pani przepisu, wszystkie trzy siedzą w piekarniku, jestem już wiekowa woomen i takie makowce piekła moja mama, bałam się, że coś może mi nie wyjść, ale jakoś poszło, trochę mi wyszedł mak kiedy zakrecalam w papier! :D Dziękuję, później się pochwalę końcowym efektem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 5 lat temu
    A bez alkoholu wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 5 lat temu
    Co zrobić by makowiec nie popękał z góry? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Moje pierwsze w życiu makowce! Przepis cudowny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tadeusz · 5 lat temu
    Witam piecze pierwszy raz na jaki wymiar rozwałkować ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ważna jest grubość ciasta. Należy wałkować na 3 mm. W uwagach podałam mniej więcej jaki rozmiar był u mnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 5 lat temu
    Dzień dobry, czy można dodać mleko roślinne zamiast krowiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Szymaś · 5 lat temu
    Witam czy ciasto można wyrobić mikserem?