Polewa czekoladowa

243 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 dni temu
    Czy wyjęcie ciasta wcześniej przed krojeniem pomoże przy krojeniu bo ciągnie się na nożu ta polewa ? A jest super ogólnie 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 dni temu
      Nic to nie da. Może pomoże zanurzony we wrzątku nóż i osuszony. Taki urok tej polewy, że ona nie trwardnieje całkiem, ale dzieki temu też nie pęka 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 12 dni temu
    Od kiedy zrobiłam pierwszy raz tę polewę nie szukam innej.Zawsze wychodzi.Szybka i prosta.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 miesięcy temu
    Na jaki rozmiar blaszki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Polewy wystarcza na dużą formę ciasta np. 35x 24. We wstępie są podlinkowane przepisy z tą polewą. Można podglądnąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 miesięcy temu
    Wspaniała. Idealna. Dziękuję za przepis.😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 miesięcy temu
    Pierwsza polewą która mi się udała!jest idealna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marrlena · 4 miesięcy temu
    Świetny przepis. Polecam 😊. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 6 miesięcy temu
    Pyszna , pierwszy raz wyszła idealnie , dziękuję za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciek · 6 miesięcy temu
    Super polewa! Pyszna, lśniąca i gładka. Nie wiem, dlaczego niektórym się rozwarstwiła, myślę że to przez to, że została zagotowana. Jak tylko rozpuściło się masło z margaryną do smarowania (dałem 50/50, bo brakło mi masła 😅), od razu zdjąłem z palnika, a resztę dodałem i wymieszałem już bez ognia. Wyszło idealnie. Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Rewelacyjny przepis!!! Proste w wykonaniu i polewą wyszła pyszna! Dziękuję! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 8 miesięcy temu
    Polewa idealna.! Zamiast mleka dodałam 4 łyżki wrzątku.  Wyszło pycha! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 1 lat temu
    Bardzo smaczna, polałam nią pieguska.Dałam trochę mniej cukru i też pychotka.Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Najlepsza polewa jaką robiłam dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ludmila · 1 lat temu
    zrobilam pierwszy raz , jest doskonala😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lili · 1 lat temu
    czy ta polewa zastyga czy cały czas jest miękka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ej · 1 lat temu
    Polewa gęsta, błyszcząca, jest pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta Błaszczyk · 1 lat temu
    zrobiłam z połowy składników, bo na babkę wystarczy, ciut więcej mleka bo gęsta wszystko super pychotka😋