Polewa czekoladowa

243 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 5 lat temu
    Najlepszy przepis na polewę! Za każdym razem robię na margarynie i zawsze wychodzi pyszna i szklista! Dodaję zawsze więcej mleka żeby była bardziej płynna. Wszyscy domownicy ją uwielbiają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa Elzbieta · 5 lat temu
    Najlepsza polewą jaką robiłam. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 5 lat temu
    (heart) Polewa pyszna. I tak jak podano błyszczy się i pięknie rozprowadza. Zrobiłam z masłem. Pamiętajcie nie gotujcie. Naprawdę polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Wyszła super, robie kolejny raz bo to najlepszy przepis, a robiłam wiele.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 5 lat temu
    Ta polewa to Mistrzostwo Świata. Zrobiłam ją do poświątecznych bajaderek. Już zostanie w moim przepiśniku. !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Super w smaku i łatwa w przygotowaniu, dziękuję; ))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edytka · 5 lat temu
    Jestem zachwycona, polewą gęsta, błyszcząca i przepyszna. Piekę od wielu lat, ale moje odkrycie polewą gotowa w mniej niż 5 minut, polecam każdemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 5 lat temu
    polewa jest bardzo dobra i prosta, dziekuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grace · 5 lat temu
    Zamiast kakao można użyć czekoladę do picia. Z powodu braku kakao w domu tak zrobiłam i też wyszło super do sernika. Wesołych Świąt wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 5 lat temu
    Porażka. Margaryna oddziela się od kakaa. Nie polecam....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 5 lat temu
      Oddziela sie jesli sie zagotuje.... NIE wolno zagotowac!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dolores · 5 lat temu
      Z maslem jest ok. Nic sie nie oddziela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula - prostepotr · 5 lat temu
    Czy polewa po zastygnięciu pozostaje błyszcząca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Rewelacja :) polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jałona · 5 lat temu
    czy dla "blondynki"( nie posiadajacej wagi) możnaby uprościć jeszcze bardziej i podać przelicznik na łyżeczki i szklanki :$ zapowiada się smakowicie ale czy będzie smakować do sernika.. na zimno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Dla mnie waga kuchenna to podstawa. Ale niech będzie. Podaję na oko. Pół kostki masła (jeśli kostka to 200g), szklanka cukru pudru, 6 łyżek kakao i mleko jak podane.
      Do sernika jak najbardziej ta polewa się nadaje.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        jałona · 5 lat temu
        bardzo dziekuję ☺️ przepychota wyszło
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 5 lat temu
        Dla Pani, nie oznacza to że dla każdego.. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Szybka w wykonaniu i świetnie smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Idealna i przepyszne (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    A co w przypadku gdy pododania mleka rozwarstwiła mi się i tłuszcz pływa osobno a gęsta masa kakaowa osobno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anita · 5 lat temu
      Ja dodaję w kolejności: mleko już z masłem w rondelku roztapiam, cukier puder mieszam z kakao na sucho w innym naczyniu, gdy masło się roztopi mieszając dodaję sypkie, dokładnie wymieszam. Raz mi się rozwarstwiło, należy podgrzewając na małym ogniu intensywnie mieszać. pzdr
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ika_ · 5 lat temu
      Dodaj jeszcze kapkę mleka i wymieszaj mocno - będzie ok ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 5 lat temu
    pycha, minutka i gotowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Świetna i pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy polane tą polewą pralinki należy później przechowywać w lodówce czy na tyle dobrze zastyga że spokojnie mogą leżeć poza lodówką (np przez kilka godzin, chodzi o podanie dla gości czyli czy przy czasie 5-6h poza lodówką się nie rozpuści)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ta polewa jest miękka i lekko klejąca nawet po schłodzeniu w lodówce. Do pralinek nadaje się czekolada.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 5 lat temu
    NAJLEPSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!