Krem czekoladowy z mascarpone
Ocena użytkowników: 5 / 5
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone.jpg)
Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone_2.jpg)
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone_3.jpg)
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone_4.jpg)
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone_5.jpg)
![Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone](/images/content/1221/krem_czekoladowy_z_mascarpone_6.jpg)
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robiłam z dwóch porcji,dałam 3 czekolady na 500 ml śmietanki,masa dobra ale za gęsta trzeba dać mniej czekolady
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę dodać zapach rumowy do masy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis! Najlepszy jaki dotąd wypróbowałam! =) Tort wyszedł ekstra! Ja dodałam więcej czekolady i trochę kakao, wyszedł mega mocno czekoladowy :) Dziękuję za ten przepis! :)
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mój narzeczony zrobił mi tort z tym kremem na bazie Milki. Najlepszy tort czekoladowy! Wszystkim gościom smakowal. Polecamy przepis
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobilam wszystko wedlug przepisu. Wyszla taka zupa ze masakra. Za kilka godzin mam 30 gosci i nie mam tortu. Szkoda slow....
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja niestety to samo... a również zrobiłam wszystko według przepisu... ręce opadają...
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba się podszkolić w robieniu tortów :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też, zrobiłam według przepisu, wstawiłam zupę rano wyciągnęłam, dodałam mascarpone i nic nie pomogło.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy czekolada od razu po rozpuszczeniu ze śmietanką powinna być bardziej gęsta czy płynna? ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po rozpuszczeniu jest płynna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gęsta dlatego trzeba na malutkim ogniu podgrzewać aż fajnie zgęstnieje tylko żeby nie doprowadzić do wrzenia
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wg przepisu, krem jest rzadkie jak zupa... Szkoda składników....
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy można tym kremem otynkować tort?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeli go użyć do tynku to tylko samym ganache po nocy ubić i tynkować czy dodać maskarpone ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam będę robić z Pani przepisu krem z gorzką czekoladą tylko na dużą blachę że śliwkami kalifornijskimi biszkopt masa czekoladową biszkopt masa czekoladową i na górę polewą czekoladowa zobaczę bo jak będziesz duży biszkopt to na górę będzie biszkopt zastanawiam się czy jak zrobię z podwójnej porcji to mi wystarczy kremu 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Duża blacha to prostokątna ok. 35x 24cm? Tak, zrobiłam z podwójnej porcji.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Kupiłem śmietankę i nie zauwarzyłem że jest tylko 200ml. Mogę uzupełnić brak na przykład mlekiem?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, mleka proszę nie dodawać. Nie ubije się. Proszę zmniejszyć proporcjonalnie ilość czekolady. Serek mascarpone można dodać cały.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,Czy krem nadaje się pod masę cukrową ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety, ale nie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a czemu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ze względu na serek mascarpone, który jest wilgotny i będzie rozpuszczał masę cukrową.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zrobiłam krem z białej czekolady, ale w te ciepłe dni wyszedł mi rzadki, nie taki gęsty, zbity jak powinien. Mimo to włożyłam krem na blat i składam tort dalej... Czy tort mi popłynie czy ten krem się zsiądzie jak będzie stał w rancie)? (W rancie będzie stał 15godzin, oczywiście w lodówce)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No nie wiem, bo mimo upałów to składniki są z lodówki i przez tą chwilę podczas miskowania nie powinno się nic zmienić. Mam nadzieję, że się zsiądzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Potrzebuje kremu na 1 blat o średnicy 26 cm. Wystarczy zrobic z polowy porcji ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać dla pewności trochę żelatyny jak chce się przełożyć tort tym kremem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma takiej potrzeby, krem jest gęsty i ma fajną konsystencję.
- {"set":null,"list":{"2":2,"7":0,"6":2,"5":0,"4":0,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kremy pyszne! Tylko przy moich zdolnościacj kulinarnych związanych z rękawem cukierniczym, bardzo szybko robiły się rzadkie i musiałam je schładzać 🤭
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W upały jak teraz to w ogóle trudno pracuje się z kremami ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do kremu można dodać pokrojone truskawki i przekładać tort?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A to śmietana jedna taka druga taka czy jak?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, tylko jeden rodzaj. Powinna być słodka, płynna śmietanka, która ma co najmniej 30 % tłuszczu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za ten przepis!
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem wyszedł bardzo gęsty. Nie da się miksować po dodaniu mascarpone. Czy można to jakoś...rozluźnić?. Prosze o radę jestem w trakcie robienia tortu😨
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szybciej jest roztopić czekoladę i ją ostudzić. W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno, dodać mascarpone i na końcu przestudzoną czekoladę. Krem od razu jest gotowy do użycia. Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło to na 10 min można cały krem schować do lodówki pamiętając o tym by miseczkę dobrze zakryć, bo ów krem mocno chłonie zapachy. Krem jest gotowy w max pół godziny 🙂
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zgadzam się. Tylko takim sposobem jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak np dodanie za chłodnej czekolady może spowodować, że nie połączy się ona już dobrze z kremem, albo za ciepła może spowodować zwarzenie się kremu. Oczywiście jak ktoś wie o co chodzi i ma wyczucie to tak jest szybciej ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbowałam tego sposobu bo nie miałam czasu czekać i wyszedł mi pyszny krem.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się