Krem czekoladowy z mascarpone
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.





Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to moze byc smietana 36% z Piatnicy? w olastikowych kubeczkach ja smietana czy setek wiejski? Czy musi byc UHT w papierowych pudelkach??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Zaczęłam robić masę ...czekolada i śmietanka nie są mocno gęste, wstawiłam do lodówki. Czy jest jeszcze szansa, że masa się uda jak się ochłodzi i dodam serek? Jużto już na zmarnowanie? Ps. Nie wiem...może za długo miskowałam te składniki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masa nie ma być gesta przed schłodzeniem. Jedynie co mnie martwi, czy Ty ten krem miksowałaś przed schłodzeniem? Miksuje się dopiero po schłodzeniu masy i po dodaniu mascarpone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Miksowałam. Niestety zrobił się płynny, nawet po pewnym czasie w lodówce
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlatego nie należy miksować przed schłodzeniem, bo po schłodzeniu się nie ubije.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Teraz już to zapamiętam. Dziękuję :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealny smaczny znakomity do tynkowania.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, jeśli krem się troszkę zwarzył bo zorientowałam się za późno to jest szansa że będzie dobry po schłodzeniu? jest bardzo gęsty i smaczny tylko już widać że nie jest do końca gładki..... nie wiem czy dać mu szansę, czy jakoś go ratować czy robić nowy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli już widać, że się trochę zwarzył to po słodzeniu to nie zniknie. Jeśli jest czas to można go próbować uratować. Należy ogrzać go w kąpieli wodnej, miszając, aż powstawie gładka, jednolita masa. Masa zrobi się płynna, więc ponownie należy ją schłodzić kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce (lub w zamrażalniku, ale należy często zaglądać, żeby masa nie zamarzła) i ponownie ubić, ale krótko tylko do zgęstnienia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, chciałabym użyć tego kremu do dekoracji muffinek. Ile czasu wcześniej mogę je udekorować aby krem nie spłynął i babeczki były estetyczne?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem nie spłynie ;) Ze względu na świeżość ciasta babeczkowego polecam udekorować w dzień podania lub jeden dzień wcześniej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po przeczytaniu komentarzy, że może krem być rzadki do rozpuszczonej i wystudzonej czekolady dodałam po prostu zagęszczacz do ubijania śmietany i w zasadzie po ubiciu miałam już wspaniały krem. Dodałam mascarpone bo miałam. Krem super
- {"set":null,"list":{"4":0,"3":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mnie tez wyszła zupa..Ale w desperacji (nie tylko do polączenia się skadnikow)ubijałam krem dalej i wyszło cudnieMoże za krotko byl krem miskowany??Robilam już 3 razy i wychodzi świetny kremDziękuję za przepis, jest genialny
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam według przepisu krem z mleczna czekolada. Krem wyszedł bardzo dobry i gesty. Czekolady dałam 200 g, ponieważ autorka bloga kupuje produkty w Niemczech i według mnie są one tam lepszej jakości. Ja kupuje Pl , więc dlatego dodałam więcej czekolady
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robiłam inaczej ubiłam śmietanę 30 na sztywno później serek mascarpone a na koniec roztopiona czekolada. Bez żadnego gotowania wystarczyło tylko roztopić czekoladę i trochę przestudzić żeby nie była gorąca.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dałam temu kremowi dwie szanse, za każdym razem lejąca zupa ale wiem juz w czym tkwi problem. Znalazłam identyczny przepis na innej stronie, gdzie widnieje informacja o ubijaniu go aż do gęstości po dodaniu serka - teraz jest idealny!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlatego najlepiej jak czekolada rozpuszczona jest z dodatkiem śmietany i schłodzona przez kilka godzin w lodówce wtedy krem miksuje się kilkanaście sekund bo wszystkie składniki są bardzo zimne i krem nie ma szans być za rzadki z tym że trzeba uważać bo może się szybko zwarzyć
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.😓Czy konieczne jest tak dlugie chłodzenie?Mam mało czasu a bardzo chcę te kremy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie dzisiaj robiłam,z białej i mlecznej czekolady wyszły super dziękuję bardzo za super przepis 😍
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszny, ale chyba trochę złe proporcje dane. Jest napisane że kremy wystarcza na 2 przełożenia tortu o sr. 26. Robiłam tort o sr. 22 i 2 przełożenia i to bardzo cieniutkie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam z białą czekoladą, dodałam więcej czekolady, aby krem był gęstszy......... i wyszła zupa ☹️
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robiłam z dwóch porcji,dałam 3 czekolady na 500 ml śmietanki,masa dobra ale za gęsta trzeba dać mniej czekolady
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę dodać zapach rumowy do masy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis! Najlepszy jaki dotąd wypróbowałam! =) Tort wyszedł ekstra! Ja dodałam więcej czekolady i trochę kakao, wyszedł mega mocno czekoladowy :) Dziękuję za ten przepis! :)
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mój narzeczony zrobił mi tort z tym kremem na bazie Milki. Najlepszy tort czekoladowy! Wszystkim gościom smakowal. Polecamy przepis
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobilam wszystko wedlug przepisu. Wyszla taka zupa ze masakra. Za kilka godzin mam 30 gosci i nie mam tortu. Szkoda slow....
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja niestety to samo... a również zrobiłam wszystko według przepisu... ręce opadają...
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba się podszkolić w robieniu tortów :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też, zrobiłam według przepisu, wstawiłam zupę rano wyciągnęłam, dodałam mascarpone i nic nie pomogło.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy czekolada od razu po rozpuszczeniu ze śmietanką powinna być bardziej gęsta czy płynna? ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po rozpuszczeniu jest płynna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gęsta dlatego trzeba na malutkim ogniu podgrzewać aż fajnie zgęstnieje tylko żeby nie doprowadzić do wrzenia
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się