Krem czekoladowy z mascarpone


Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.





Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.