Krem czekoladowy z mascarpone
Ocena użytkowników: 5 / 5
Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z pojedynczej. Może podać pojemność tej miski?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W takim razie poprosiłabym 😊
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zmierzyłam. Wlałam wody mniej więcej tyle, ile zajmuje krem w misce i wychodzi ok. 450- 500 ml. Kremu wystarcza na dwa przełożenia blatów o śr. 26 cm lub trzech blatów o śr. 20cm. Można zobaczyć w tym przepisie: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1222-tort-czekoladowo-bananowy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję 😘
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kremy super chociaz z bialej chyba wyszedl mi ciut za rzadki ale to dlatego że za krotko miksowalam. Na pewno będę wykorzystywać te kremy do ciast i tortów
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem (z mlecznej czekolady) w smaku jest obłędny!!!!! Z podwójnej porcji spokojnie przełożyłam 3 blaty tortu o średnicy 25cm i spokojnie starczyło na górę i boki.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy można użyć 250 g mascarpone na 500ml śmietany i 350g czekolady wyjdzie krem🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że z gorzkiej i mlecznej czekolady wyjdzie bez problemu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wypróbowałam wszystkie 3 kremy. Używam do przekładania i dekoracji tortów. Są super😍. Dziękuję za przepis
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłam te kremy czekoladowe do tortu-jestem zachwycona!!!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trochę żałuję, że przeczytałam komentarze.Robiłam na Wielkanoc pierwszy raz i wyszedł Rewelacyjnie. Teraz mam robić drugi raz i zaczynam się bać.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety po schłodzeniu w lodówce przez noc krem jest bardzo rzadki . Czy jak podgrzeje go jeszcze raz i dodam wiecej czekolady a potem ponownie go schlodzę to będzie ok ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeszcze należy go ubić z mascarpone na sztywno. Przed ubijaniem może być rzadki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, w przepisie podane są gramy śmietanki ile ml powinnam kupić?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ilość w ml będzie podobna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy taka ilość kremu wystarczy mi do przełożenia i otynkowania tortu 18 cm?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Raczej nie. Tutaj podsyłam dla przykładu tort, gdzie do środka dałam ciemny krem, a tynk i dekorację zrobiłam z białego. Tortownica trochę większa, bo 20 cm: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1222-tort-czekoladowo-bananowy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak zrobić żeby krem czekoladowy był jeszcze bardziej ciemniejszy ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dodać kakao przy ubijaniu z mascarpone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zrobionym kremem trzeba od razu przekładać tort czy może stać ten krem? Jeśli tak to jak długo?chodzi mi o to że np jak przełożę blat tortu czy reszta może stać do dekoracji? Czy nic się nie DZIEJE.Z góry dziekuje🙂
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z tym kremem jest tak jak z kremem z mascarpone i śmietanki. On nie jest trwały. Należy użyć go od razu tj. może chwilę stać na blacie, gdy przekładamy blaty, a na końcu zrobić z niego dekoracje. Natomiast nie może stać, jeśli tort należy jeszcze schłodzić. Jeśli potrzebujesz użyć tego kremu po jakimś czasie to trzeba zrobić dwie porcje ganache i tą drugą ubić z mascarpone dopiero przed jej użyciem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przez pomyłkę dałam do czekolady nieco za dużo śmietanki - czekolada miała 90g a nie 100, więc 4 czekolady łącznie dały 360g, a śmietanki było około 520g. Masa czekoladowo-śmietanowa po nocy w lodówce jest dość luźna. Czy jak dodam 500g mascarpone to jest szansa że krem wydjzie gęsty?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, potrzebuję podwójnej porcji kremu.
Czy wystarczy podwoić ilość składników i wszystkie czynności wykonać jak w przepisie?
I drugie pytanie - czy czekolada ze śmietanką może "przeczekać" w lodówce dobę?- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak i tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy te kremy można dodatkowo ustabilizować żelatyną? Jeśli tak, to jaka ilość na podane proporcje?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do masy z białej czekolady można dodać barwnik w proszku?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli jest to zwykły barwnik w proszku (taki do rozpuszczenia też w wodzie, a nie tłuszczorozpuszczalny) to dodałabym go do śmietanki i razem podgrzała. Jeśli jest tłuszczorozpuszczalny to można go dodać przed rozpoczęciem miksowania, czyli jak w punkcie 2: do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodać mascarpone i barwnik i razem ubić. Ewentualnie w trakcie ubijania dodać go więcej, jak kolor będzie za jasny. Natomiast jeśli nie jest to barwnik specjalnie rozpuszczalny w tłuszczach to jedynie do śmietanki można go dodać, ale nie ma gwarancji, że nie pozostaną nierozpuszczone drobinki barwnika.
Najlepiej zrobić test: podgrzać trochę śmietanki z barwnikiem i połączyła z białą czekoladą. Jeśli będzie gładka masa to nadaje się do ubicia z mascarpone.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy nie zaszkodzi jeśli śmietankę wyjmę z lodówki przed rozpoczęciem jej gotowania czy wyjąć szybciej ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma znaczenia. Ja biorę prosto z lodówki i tak trzeba ją mocno podgrzać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Smak kremu doskonały! Jednak określenie ilości totalnie przestrzelone. „Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm". Chyba tylko w przypadku smarowania nim biszkoptu jak masłem pod plasterek mortadeli. Zrobiłem mniej więcej z podwójnej porcji (200 g gorzkiej czekolady, 400 ml śmietany, 500 g serka) i wyszło w sam raz na przełożenie toru (26 cm) JEDEN raz i zapacykowanie góry oraz boków. Z mniejszą ilością rezultat byłby bardzo ubogi. Do tego ciemny biszkopt nasączony mocną kawą i świeże owoce (u mnie maliny i borówki, ale truskawki też byłyby świetne) - absolutna bajka.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy po rozpuszczeniu czekolady w śmietance mogą pozostać takie drobinki czekolady? Sa bardzo malutkie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę zmiksować blenderem, ale bardzo krótko, żeby się wszystko połączyło nie ubijając.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się