Drożdżówki z serem

Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, temepratura pokojowa
  • 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
  • 30 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

3

  1. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem