300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
30 g masła, temperatura pokojowa
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.
Z przepisów na tej stronie korzystam często. Wszystko się udaje.Dobrym patentem na udekorowanie bułek po upieczeniu jest wciśnięcie w gorący ser owoców np. jagód, poziomek, truskawek
Dotychczas nigdy w życiu nie powiedziałabym, że kiedykolwiek upiekę drożdżówki z serem! Tymczasem, zachęcona prostym opisem, pokusiłam się o ten "wyczyn". Może nie wyszły mi tak ładne wizualnie jak Pani Joannie, ale w smaku są pyszne! Te sklepowe nie dorastają im do pięt. Świetny przepis! :)
Pierwszy raz udało mi się zrobić ciasto drożdżowe, które można rozwałkować. Bułki wyrosły wspaniale i znikły w ekspresowym tempie. Przepis bomba. Co ważne, nie są zbyt słodkie. Pycha. (clap)
Jak wyrabiałam ciasto też było rzadkie (przez rozpuszczone masło) dodawalam stopniowo mąkę i wyrabiałam i wyszło OK. Drożdżówki wyszły przeprzeprzepyszne cała rodzina zajadala się i mówili że lepsze niż ze sklepu.
Dopiero zaczynam swoją karierę kulinarną :) zainwestowałam w końcu w porządny robot kuchenny z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego i będę działać. dziękuje za przepis. Mam nadzieję, ze sobie poradzę :)
Poradzisz sobie :) z przepisem w rece zawsze wszystko wychodzi :D gorzej jesli sama zaczniesz coś zmieniac (rofl) , tak jak ja Zakalec murowany!! (rofl)