Drożdżówki z serem

89 Komentarzy
Drożdżówki z serem

Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, temepratura pokojowa
  • 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
  • 30 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

3

  1. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    demonika · 4 lat temu
    Z przepisów na tej stronie korzystam często. Wszystko się udaje.Dobrym patentem na udekorowanie bułek po upieczeniu jest wciśnięcie w gorący ser owoców np. jagód, poziomek, truskawek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Dotychczas nigdy w życiu nie powiedziałabym, że kiedykolwiek upiekę drożdżówki z serem! Tymczasem, zachęcona prostym opisem, pokusiłam się o ten "wyczyn". Może nie wyszły mi tak ładne wizualnie jak Pani Joannie, ale w smaku są pyszne! Te sklepowe nie dorastają im do pięt. Świetny przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agula · 4 lat temu
    Super przepis, piekłam już drugi raz, drożdżówki szybciutko znikają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Pierwszy raz udało mi się zrobić ciasto drożdżowe, które można rozwałkować. Bułki wyrosły wspaniale i znikły w ekspresowym tempie. Przepis bomba. Co ważne, nie są zbyt słodkie. Pycha. (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Wyszły absolutnie przepyszne!! Dziękuję, będę do tego przepisu wracać :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 4 lat temu
    Wyśmienite wszystkim smakowały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Dzisiaj robiłam po raz pierwszy. Pyyyycha <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Pyszne :) wyszły za pierwszym razem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Mega pyszne. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarzyna · 4 lat temu
    moje pierwsze drożdżówki.przepis prosty a bułeczki wyszly rewelacyjne.jutro pieke kolejne.czy można je zrobić z suchych drożdży?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Właśnie piekę w piekarniku (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Mi wyszło rzadkie ciasto Co zrobiłam nie tak, nie da się go rozwałkować.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tati · 4 lat temu
      Jak wyrabiałam ciasto też było rzadkie (przez rozpuszczone masło) dodawalam stopniowo mąkę i wyrabiałam i wyszło OK. Drożdżówki wyszły przeprzeprzepyszne cała rodzina zajadala się i mówili że lepsze niż ze sklepu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Dopiero zaczynam swoją karierę kulinarną :) zainwestowałam w końcu w porządny robot kuchenny z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego i będę działać. dziękuje za przepis. Mam nadzieję, ze sobie poradzę :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Viki · 4 lat temu
      Poradzisz sobie :) z przepisem w rece zawsze wszystko wychodzi :D gorzej jesli sama zaczniesz coś zmieniac (rofl) , tak jak ja Zakalec murowany!! (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    To moje pierwsze, domowe drożdżówki. Wyszły obłędne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Ten przepis jest przecudowny!! Dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Czy można zrobić z serem z wiaderka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Witam mam pytanie,upiekłam ,są pyszne ale dlaczego góra drożdżówek jest kompletnie nic nie zarumieniona ale upieczona ,co może być przyczyną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      To zwiększ trochę temperaturę pieczenia lub daj o poziom wyżej w piekarniku. Smarowałaś drożdżówki jajkiem? Jajko się ładnie złoci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj te drożdżóweczki i są po prostu przepyszne! Idealnie puszyste, idealnie słodkie! Przepis ląduje w moim zeszycie. Bardzo dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucyna · 7 lat temu
    Witam robiłam własnie drożdżówki i wyszły przepyszne:)także polecam każdemu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cleangoodfood · 7 lat temu
    Wyglądają megaapetycznie :) Chyba w weekend się skuszę na pieczenie :)