Drożdżówki z serem


Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka, temepratura pokojowa
- 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)
Nadzienie:
- 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
- 30 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
- Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
- Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
- Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
- Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.