Babeczki w waflu


Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste ciasto babkowe, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.
Składniki na ok. 23 babeczki:
Ciasto ucierane:
- 100 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 125 g mąki pszennej
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)
- ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
- kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty na najwyższych obrotach).
- Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na niskich obrotach).
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków do ok. ⅔ ich wysokości.
- Piec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół lub 160°C, termoobieg. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za wafel, zanurzyć ciasto w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła ciasto i poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
- Odwrócić i posypać posypką lub nasypać posypkę do małej miseczki, do niej włożyć wafelka czekoladą w dół i poruszać wafelkiem, aby posypka przykleiła się do czekolady. Wafelki odstawić na bok i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: Lekko zmnieniony przepis ze strony: chefkoch.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
Zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło 23 mini wafelków. |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.