Szybkie pierniczki
Ocena użytkowników: 5 / 5
Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.
Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar M)
- 250 ml miodu
- 200 g cukru
- 125 g masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
- Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
- Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 5 blach |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nice
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis, mieciutkie, smaczne, wprost idealne. Dziękuję 😊
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super, ale ze mnie kiepska kucharka. Na początku pierniki wychodziły z zakalcem, a pod sam koniec wyczułam mój piekarnik i u mnie trzeba było piec 8 minut, ostatnia partia była idealna.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobre
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierniczki odlotowe,smaczne i łatwe w przygotowaniu .Szczerze polecam:)))
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Mnie zauroczyły ozdobione pierniki ...ale mam problem z ciastem bo jest takie dość sypkie...🤔🤔mogę coś do niego dodać ??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Doskonałe pytanie, mam identyczny problem...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może trochę gęstej, kwaśnej śmietany, albo więcej masła, czy miodu, żeby się połączyło.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam według przepisu. Wyszły mi jak nigdy mięciutkie wręcz idealne. Już są polukrowane. Wykorzystałam wszystkie składniki prócz orzechów. Proporcje zostawiłam takie same Dziękuję za przepis. Polecam.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fantastyczny przepis. Nie doczekają zdobienia :-) Polecam wersję z orzechami włoskimi, coś pysznego!!! Dziękujemy 💚💚💚
- {"set":null,"list":{"2":4,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wyszło dużo ale twarde jak kamień i bez znaczenia czy grubsze czy cieńsze :( teraz siedzą w pojemnikach z jabłkami... Ciekawe co z tego wyjdzie...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zostawiłabym je na blacie, aby chłonęły wilgoćz powietrza. Spróbuj część na blacie, część w puszce z jabłkiem. Zobaczysz co lepiej działa.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W którym momencie dekorować pierniki ? Po ostygnięciu ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli są miekkie to tak, można od razu ;)
- {"set":null,"list":{"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jeżeli ja upiekę tę pierniczki z termoobiegiem to coś się stanie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Należy zmniejszyć temperaturę o ok. 20 stopni.
- {"set":null,"list":{"3":1,"7":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ile pierniczków mniej więcej wychodzi
- {"set":null,"list":{"2":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi wyszło 130
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jesli zrobie takie pierniczki dziś to na święta będą się jeszcze nadawały do zjedzenia?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem jednak po 6 minutach moje pierniczki wciąż są zbyt miękkie, jakby miały się rozpaść, byc może za grubo walkowalam ciasto, jak je uratować?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podpiecz je jeszcze chwilę.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczne nawet nie zdążyły się doczekać dekorowania
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej, jeśli tak to jak je przechować?
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej.
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczne pierniczki. Super przepis☺️
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jest gdzieś przepis na lukier do tych pierniczków?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, w pukcie 5 przepisu są podlinkowane słowa "lukrem królewskim". Proszę na to kliknąć myszką ;)
- {"set":null,"list":{"2":6,"7":4,"6":0,"5":1,"3":2,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak uratować pierniczki, żeby zmiękły? Włożyłam je do metalowej puszki i dodałam jabłka. Czy to wystarczy? Diana
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też tak można, ale szybiej będzie jak pozostawisz je na kratce kuchennej bez przykrycia. Pisałam o tym we wstępie i pod koniec przepisu.
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierniczki piekłam wczoraj wieczorem, część leżała w misce a część w puszce otwartej. No i wszystkie stwardniały na kamień :P
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobione :) Wyszło mi 5 blach, ale szybko się robiło ;) Teraz dekorowanie przede mną ;)
- {"set":null,"list":{"3":3,"2":1,"4":2,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to jest jedna porcja czy dwie?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że jedna. bo mnie też wyszło 5 blach ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":1,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Daj znać czy są faktycznie miękkie. Dziękuję 🙂
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.5 blach
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się