Szybkie pierniczki

97 Komentarzy
Szybkie pierniczki

Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.

Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 250 ml miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
  3. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 blach

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szybkie pierniczki Szybkie pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana B. · 7 lat temu
    Jak uratować pierniczki, żeby zmiękły? Włożyłam je do metalowej puszki i dodałam jabłka. Czy to wystarczy? Diana
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Też tak można, ale szybiej będzie jak pozostawisz je na kratce kuchennej bez przykrycia. Pisałam o tym we wstępie i pod koniec przepisu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Diana B. · 7 lat temu
        Pierniczki piekłam wczoraj wieczorem, część leżała w misce a część w puszce otwartej. No i wszystkie stwardniały na kamień :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia.M · 7 lat temu
    Zrobione :) Wyszło mi 5 blach, ale szybko się robiło ;) Teraz dekorowanie przede mną ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 4 lat temu
      Czy to jest jedna porcja czy dwie?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Myślę, że jedna. bo mnie też wyszło 5 blach ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Monia · 4 lat temu
          Daj znać czy są faktycznie miękkie. Dziękuję 🙂
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ...... · 4 lat temu
        5 blach