Kokosanki
Ocena użytkowników: 5 / 5






Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- 2 białka
- 120g cukru
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
- Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły idealne! Dziękuję za przepis 😊
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi za każdym razem wychodzą świetne! A robiłam je już milion razy :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kokosanki spalone rozpadaja sie i sa suche noe fajny przepis nie polecam....
- {"set":null,"list":{"2":2,"7":3,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To nie wina przepisu tylko Pani błędów w przygotowaniu. Może źle ubiła Pani białka z cukrem, albo piekarnik grzeje mocniej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis trzeba zmodyfikować o dodanie przynajmniej jednego białka więcej, bo inaczej ciastka rzeczywiście nie będą chciały się kleić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kokosanki przepyszne. Smakują jak z cukierni. Pyyyychota!!!!
- {"set":null,"list":{"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z tym cukrem to przesada mi lyzka cukru wystarczyla w zupelnosci nasteonym razem sprobuje bez niego bo i tak bardzo slodkie byly... Niestety jak dla mnie to za duzo kokosu wyszly suche :/ rewelacji nie ma
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły mi genialne :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety bardzo kiepski przepis... Kokosanki opadły, a białka były w temp. pokojowej... Nie chciały się przyrumienić, a się spaliły... Więcej nie podchodzę do tego przepisu...
- {"set":null,"list":{"5":0,"6":1,"2":1,"7":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A może to nie przepis kiepski , tylko Pani kiepska gospodyni.Wszystkim się udało, Pani nie.
- {"set":null,"list":{"2":6,"3":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja nałożyłam łyżka do lodów i wyszło genialnie.Nałożenie na blachę zajęło mi dwie minuty:)
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.rewelacyjny pomysł
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbowałam ten przepis. Uważam, że zaburzone są proporcje, ponieważ do 2 białek powinno wystarczyć 100 g, max 150 g wiórek. Cukru również powinno być zdecydowanie mniej. Do 2 porcji dodałam 100 g cukru i uważam, że są wystarczająco słodkie. Wiórki koksu zawierają również sporo naturalnego cukru
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam...właśnie spróbowałam nowy dla mnie przepis...niestety ciągle się kruszą i nie można ich uformować...
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie kruszą się. Masa jest gęsta i zbita. Świetnie nakłada się na blaszkę.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam z tego przepisu i to był błąd. Na drugi dzień rozsypywały się w rękach.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie z mężem zajadamy się kokosankami. Przepyszne! :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wyszły TOP!!
dałem mniej cukru... 80gr, odałem waniliowy, lubię eksperymenty (mm)- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealnie wyszły. Bardzo smaczne mówią dzieci.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast masła można dać olej? :) Nie mam masła w domu, a piekłam je już i rodzinka je kocha. Tyle, ze nie mamy możliwości pójścia teraz do sklepu po masło :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może się wydawać, że za mało masła czy za mało białek, ale tak na prawdę przepis jest idealny 👌Można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie 😉U nas bez rozdrabniania, wersja maxi czyli 9 sztuk z porcji podanej w przepisie 😄
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę mi napisać w jakiej funkcji piec kokosanki gora dół czy z termoobiegiem. Dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Używam funkcji góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane :)
- {"set":null,"list":{"3":0,"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam 15 min, przypaliły się, piekłam 13 min, też się przypaliły. Chyba ma Pani zepsuty piekarnik.
- {"set":null,"list":{"3":9,"2":4,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę że to raczej coś nie tak z Pani piekarnikiem. Mi wychodzą idealne po ok 15 minutach.
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie tak samo 15 min idealne :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Naprawdę pyszne. Ledwo się skończyły, a ja już musiałam upiec drugą porcję. Tym razem podwójną :D wcześniej znalam przepis, ale dodatkowo z klikiem ryżowym też boskie ;)
- {"set":null,"list":{"2":3,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się