Kokosanki

160 Komentarzy
Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.

Składniki na ok. 27 sztuk:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 50 g masła
  • 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kokosanki Kokosanki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 7 miesięcy temu
    Super. Pyszne ciasteczka i szybko sie robi. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Niestety  ciastka nieudane. Ciasto było zbyt sypkie i nie dało się formować, dodałam więcej masła, ale to niewiele pomogło. Być może winne były bardzo drobne i suche wiórki, ale zgodnie z przepisem dodałam mleko i nawet to nie pomogło w uzyskaniu konsystencji, która nadawałaby się do formowania. Szkoda składników. Nie polecam przepisu. Ewidentnie czegoś w nim brakuje, skoro nie wszystkim wychodzi pomimo prostej listy składników i instrukcji.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lui · 1 lat temu
      W przepisie nie ma mleka. Nie ma mąki to i nie ma mleka. To beza wymieszana z maslanymi wiórkami, banalne. Nie każdy powinien piec. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zofia · 9 miesięcy temu
      Trzeba zmniejszyć ilość kokosu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 7 miesięcy temu
      Mi wyszły kolejny raz już robię. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 1 lat temu
    Jeszcze tak pysznych ciasteczek nigdy nie jadłam w swoim 57letnim życiu.Super przepis polecam z całego serca ♥️😘😘😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Właśnie upiekłam, przepiękne i wyśmienite. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 1 lat temu
    A dlaczego mi wyszły jasne na zewnątrz w zasadzie białe a środek brązowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Czy mogę dodać margarynę normalna do smarowania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuśka · 2 lat temu
    Świetny przepis 👌ciasteczka są pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 2 lat temu
    Ogólnie smaczne tylko moje wyszły bardzo tłuste, u was też? Po zjedzeniu 3 jest aż słabo. Może coś nie tak u mnie wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 2 lat temu
    Jakie masło? Śmietankowe czy roślinne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Pyszniutkie! 😃 dałam 100g cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Wspaniały przepis! Kokosanki są przepyszne, choć użyłam znacznie mniej cukru. To kwestia smaku ;) Polecam serdecznie wypróbować :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hannes · 2 lat temu
    Trochę zmodyfikowałem ten przepis: suchy kokos wrzucam do dużego płaskiego garnka (ważne) i stawiam na rozgrzanej płycie, cały czas mieszając. Określenie CAŁY CZAS należy traktować dosłownie. Nie wolno tego spuścić z oka ani na sekundę, i ani na sekundę nie można przestać tego mieszać, bo kokos może się błyskawicznie przypalić. Jak wiórki zaczną się lekko rumienić, odstawiam z ognia, cały czas mieszam i wlewam do tego roztopione masło. Dalej mieszam, aż garnek ostygnie do temperatury, w której wiórkom nie grozi przypalenie.
    Do każdego formowanego ciastka wtykam jeden orzech laskowy. Orzechy najpierw prażę przez osiem minut w piekarniku nagrzanym do 180 C - po pierwszych czterech minutach orzechy przegarniam. Po uprażeniu wyciągam, studzę i ściągam z nich skórkę międląc je w suchej ściereczce.
    Dalej - jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nitka55 · 2 lat temu
    Zrobione dokładnie wg przepisu,nawet pieczone krócej,za parę godzin były bardzo twarde
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuza · 2 lat temu
      W przepisie nie ma, ale można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, wtedy zostają miękkie ;) bo tutaj to takie bardziej beziki wychodzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Super przepis 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Przrpyszne. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka Łysakowska · 2 lat temu
    Wyszły bardzo fajne. Dodałam odrobię cukru z wanilią (nie waniliną). Następnym razem dodam trochę mniej cukru, bo tak robię ze wszystkimi przepisami. Taki smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Super przepis kokosanki wyszły idealne! Na zewnątrz złote i chrupiące w środku delikatne i wilgotne. Dałam nieco mniej cukru niż w przepisie ze względu na dzieci. Będę na pewno wracać do tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Pyszne kokosanki, proste w wykonaniu. Zrobiłam wszystko według przepisu, słodke są, ale taki urok tych ciasteczek :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agathe · 3 lat temu
    Supcio! :) Ilość cukru, już z doświadczenia robiąc przepisy pani Joanny, zmniejszona o połowę i wszystko gra a rodzina palce oblizuje. Dzięki!