Kokosanki


Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
- 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
- 50 g masła
- 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).
- Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 27 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.