Marchwiak


Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.
Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
- 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
- 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Ganache z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 40ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
- ok. 4 połówek orzechów włoskich
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.
Uwagi:
- Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
- Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 300g marchewki
- 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
- 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
- Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
- Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.