Charlotte z musem malinowym
Ocena użytkowników: 5 / 5






Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.
Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.
Składniki:
- 500g malin (świeżych lub mrożonych)
- 6 łyżek cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
- trochę malin do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
- Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.
- Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
- Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć mrożonych jagód i zrobić wersje jagodowa?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za przepis. Ciasto pyszne i i łatwe do zrobienia. Moja wersja była z truskawkami. Wygląd zachęca do zjadzenia
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy mrożone maliny należy najpierw rozmrozić?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie trzeba. Z cukrem przełożyć je do garnka i powoli na niedużej mocy palnika mieszać i one się rozmrożą.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsza strona, wszystkie ciasta mi wychodzą a to jedno z nich pychotka😋jeszcze nie ma nikogo w domu ale już wiem ze zniknie w mig ☕️😄😄😄
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja zastanawiam się czy można zrobić ten torcik w formie zwyklego tortu w rancie z folia rantowa i później nałożyć tynk . Chciałabym zrobić taki torcik do przedszkola dla dzieciaków na urodzinki syna :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można. Komentarz niżej podałam link do zwykłego tortu ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć tego kremu do przełożenia biszkoptu na torcie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ja użyłam go do tego tortu: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1278-tort-komunijny-z-musem-malinowym-ganache-z-bialej-czekolady
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam mam mały problem po zrobieniu podanej ilości żelatyny i dodaniu jej do musu po upływie 2,5h w lodówce dalej mi nie tężeje dodałem dodatkową ilość żelatyny jednak dalej nie sztywniej mi mus czy zrobilem cos nie tak ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zostaw na dłużej w lodówce. Jeśli nie stężeje, to albo stara żelatyna albo przegrzana i staciła właściwości żelujące. Nie gotowałeś żelatyny z musem? Mus trzeba ściągnąć z pieca i do gorącego dodać żelatynę, ale już nie ogrzewać dalej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(happy)Mam takie pytanie, ile wcześniej przed imprezą robiłyście ten torcik? (happy)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej dzień przed ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(heart) wspaniałe ciasto wczoraj robiłam wychodzi super a wyglada nieziemsko 😄 biszkopty jak komuś twarde można moczyć w kawie pyszne połączenie polecam
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Biszkopty zawsze warto czyms namoczyc,bo takie twarde wogole nie pasuja do reszty.Naprzyklad w herbacie meitowej,w lekkim alkoholu,w soku,co kto lubi.Ale NIE takie prosto z paczki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mocno oszukana na wysokości, 8cm hmm... Ja mam teraz pół biszkoptów nie przykrytych masa, bo ciasto jest góra na 5cm z takiej ilości składników. Dodatkowo u mnie wyszło 19 herbatników na około a u Pani jest 22 także coś tu mocno nie pasuje....
- {"set":null,"list":{"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego oszukane ??? Wszytsko zalezy jakie s abiszkopty,ale zazwyczaj sa nawet dluzsze niz 8 cm.Poza tym zalezy czy najpierw ulozymy je na dole a potem te z boku (wtedy calosc bedzie wyzsza) czy najpierw te z boku a wypelnimy dol potem (wtedy bedzie nziej ale i tak swobodnie 8 cm)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.moja ola ma 11 lat sama ułożyła biszkopty i nic jej nie zjeżdżało
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam serdecznie. Nie wie Pani może ile by trzeba było dać żelatyny w listkach? Niestety w sklepie dostałam tylko taką.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Stosuję przelicznik: 1 listek żelatyny= ¾ łyżeczki żelatyny w proszku, czyli w tym przepisie potrzeba 8 listków ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile trzeba obciąć biszkopta? Centymetr czy więcej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gdzie dostanę takie biszkopty jak na zdjęciu
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.w Lidlu
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można żelatynę zastąpić agarem? W jakiej proporcji?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że proporcje będą takie jak w przypadku malin. Odpuściłabym tylko pierwsze zagotowanie i od razu zmiksowałabym mango z cukrem.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zastąpić maliny truskawki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można. Poniżej jest to samo pytanie. Proszę czytać komentarze :?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zrobiłem bez ciastek po bokach, nie chciały mi się ułożyć te ciastka, zjeżdżały mi cały czas, ale pyszny był ❤️
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto pyszne. Dziekuje za przepis
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się