Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.
Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
1 ½ szklanki cukru (300 g)
250 g masła (lub margaryny)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.
Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Uwaga:
1 szklanka= 250 ml
Wariant Thermomix (dla TM31):
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Ciasto PRZEPYSZNE! Smakowało gościom, a na drugi dzień powtórzyliśmy wypiek w domu :) Niestety polewa jest zdecydowanie zbyt płynna, nie zastyga na cieście, a wręcz całkowicie spłynęła.
Dzień dobry, chyba wystąpił błąd w przepisie(?); zawartość cukru (300 g) przekracza zawartość mąki (225 g). W takich proporcjach ciasto byłoby mocno przesłodzone. Ja używam najwyższej 75 g cukru i dodaję sporo rodzynek, oraz polewę czekoladową tylko na wierzch, i oczywiście stosuję masło - wychodzi pyszne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Ja stosuję mieszankę: 35% mąki ryżowej, 35% kukurydzianej, 30% ziemniaczanej. Ma bardziej "piaskową" konsystencję niż na mące pszennej, ale trzeba mieć porównanie by to zauważyć.Dodatkowo zamiast cukru daję miód wielokwiatowy, lub inny o mało wyrazistym smaku (gryczany zdominował smak ciasta). Dodaję również posiekaną suszoną żurawinę (polecam!), a zamiast polewy posypuję gorącego murzynka startą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Czekolada roztapia się a potem zastyga z przyklejonymi wiórkami. Oczywiście nie wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu, tylko zostawiam na 15 - 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Najlepszy murzynek jaki jadłam! Taki puszysty! Zrobiłam go już kilka razy na wodzie (bez mleka), ale dodaję 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kamis. Niebo!
Wyszedl miękki, puszysty i bardzo czekoladowy w smaku. Ilosc cukru dla mnie ok. Do polewy zamiast żółtek dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady - polecam.