Murzynek

369 Komentarzy
Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
  • 1 ½ szklanki cukru (300 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.

3

  1. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  2. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.

4

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Wariant Thermomix (dla TM31):

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  4. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  5. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  6. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek Murzynek Murzynek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aurelia · 3 lat temu
    Bardzo smaczne, proste ciasto na niedzielę, piekłam już kilkukrotnie, ja stosuję wersję na Termomix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moni Kaleta · 3 lat temu
    Tak zrobilam i zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Mega 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 3 lat temu
    Piekłam, zawsze wychodzi pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Yumi 😎❤️😜
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Dobry, nieskomplikowany przepis, ciasto pycha- polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Przepis idealnie się udał Dzięki tej stronie każda ciasto mi zaczęło wychodzić Wcześniej nic mi nie wychodziło Każdemu POLECAM 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    piotr · 4 lat temu
    rasistowska nazwa ciasta. A nie lepiej afroamerykańczyk?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam · 3 lat temu
      Nie mieszaj polityki do ciasta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Am · 3 lat temu
      Odbiło Ci.Murzynek to poprawne określenie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kamil · 3 lat temu
      Niggus tez mozna nazwac :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Pieklam kilka razy. Pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 4 lat temu
    Małe i nie dorośnięte wyszło. Za mało mąki na normalne ciasto..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Ciasto PRZEPYSZNE! Smakowało gościom, a na drugi dzień powtórzyliśmy wypiek w domu :) Niestety polewa jest zdecydowanie zbyt płynna, nie zastyga na cieście, a wręcz całkowicie spłynęła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tadeusz · 4 lat temu
    Dzień dobry, chyba wystąpił błąd w przepisie(?); zawartość cukru (300 g) przekracza zawartość mąki (225 g). W takich proporcjach ciasto byłoby mocno przesłodzone. Ja używam najwyższej 75 g cukru i dodaję sporo rodzynek, oraz polewę czekoladową tylko na wierzch, i oczywiście stosuję masło - wychodzi pyszne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    W końcu znalazłam przepis na pysznego i wilgotnego murzynka🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Wyszedł super, idealny przepis. Użyłam tortownicy 24cm Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    I · 4 lat temu
    Witam, jaka maka można zastąpić pszenna ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Henryk III · 4 lat temu
      Ja stosuję mieszankę: 35% mąki ryżowej, 35% kukurydzianej, 30% ziemniaczanej. Ma bardziej "piaskową" konsystencję niż na mące pszennej, ale trzeba mieć porównanie by to zauważyć.Dodatkowo zamiast cukru daję miód wielokwiatowy, lub inny o mało wyrazistym smaku (gryczany zdominował smak ciasta). Dodaję również posiekaną suszoną żurawinę (polecam!), a zamiast polewy posypuję gorącego murzynka startą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Czekolada roztapia się a potem zastyga z przyklejonymi wiórkami. Oczywiście nie wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu, tylko zostawiam na 15 - 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Czy można zamiast maki pszennej kukurydziana ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Najlepszy murzynek jaki jadłam! Taki puszysty! Zrobiłam go już kilka razy na wodzie (bez mleka), ale dodaję 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kamis. Niebo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna S. · 4 lat temu
    Wyszedl miękki, puszysty i bardzo czekoladowy w smaku. Ilosc cukru dla mnie ok. Do polewy zamiast żółtek dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady - polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izabella · 4 lat temu
    Ciasto wyszlo bardzo dobre, momo, ze zamiast masla wlalam troche lekkiej oliwy z oliwek! bardzo dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Odlewam pół szklanki płynu przed dodaniem żółtek.Polecam Maja