Sernik z brzoskwiniami

134 Komentarzy
Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki jw.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    barbara raszewska · 4 lat temu
    :$Kochana,właśnie kończy się piec.Wyglada niesamowicie.Super przepis.Bedzie królować na wielkanocnym stole.Zowych wesołych Swiat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JUSTYNA · 4 lat temu
    Super przepis. Sernik piekę po raz 4 i zawsze udany☺😋 Bardzo dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 lat temu
    A ja mam pytanie czy po wylaniu masy serowej trochę podpiekamy czy od razu dajemy brzoskiwnie i masę bezowa? Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Podpiekamy tylko sam spód kruchy. Potem masę serową, na to od razu kawałki brzoskwiń i masę bezową :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacus · 4 lat temu
    Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Czy można w tym przepisie pominąć bezę? I jeśli tak to czy czas pieczenia pozostaje bez zmian? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Niestety, czas pieczenia zdecydowanie za długi, albo proponowana temperatura za wysoka. Robiłam oczywiście na góra dół. Kruszonka zaczęła się spalać już w 37 minucie, a przysięgam, że wsyztstko robiłam zgodnie z instrukcją.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Można przyrzucić z góry folię aluminiową jak się za mocno przypieka. Najbardziej chodzi o to, aby masa serowa się ze spodem upiekła. Możesz też zmniejszyć temp do 170 stopni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Czy sernik wyjdzie z serków philadelphia? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Witam.Robilam z tego przepisu wyszedl pyszny🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paola · 4 lat temu
    Ile trzeba dodać mąki ziemniaczanej zamiast budyniów ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Mój pierwszy w życiu sernik i wyszedł prawie idealnie. Mogłam dłużej piec spód. Nie miałam wystarczającej ilości cukru pudru do ucierania z masłem na masę serową, dodałam zwykłego i długo strzelał ale w ostateczności wszystko świetnie się połączyło. Polecam ten przepis. U mnie zagości na długi okres czasu. Dziękuję i pozdrawiam 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Witam, czy mogę dać dłuższą o jakieś 5cm formę? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 4 lat temu
    Niech Pani napisze w przepisie czy ma byc ciepły czy zimny spod...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Lekko ciepły lub chłodny, ale zanim zdążysz przygotować masę serową to będzie chłodny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Przepyszny😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie sernika, czy do masy serowej dodajemy ugotowany budyń, czy sam proszek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Sam proszek. W przepisie jest "budynie w proszku" ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    A mi wyszło super, ser dałam na leko ciepły spód. Lepsze ciasto wychodzi na mące krupczatce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 4 lat temu
    z sera zrobiła mi się woda i wszystko wyleciało 😕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Czy masę serową dodawać na ciepły spód czy odczekać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Czy masło na ciasto kruche i na masę serową ma być roztopione?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 4 lat temu
      Nie, miękkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Zrobiłam spod na sernik wyszedl twrady czy jest do wyrzucenia? Pierwszy raz robie ciasto kruche
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wyszło ci jednolite ciasto? Spróbuj wykleić nim formę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 4 lat temu
        Tak jednolite wykleiłam formę wyszło mi twarde po upieczeniu
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Dobrze, to jest ciasto kruche. Daj masę serową i resztę i upiecz ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    A jak by, zamiast ciasta jasnego zrobić czekoladowe dodając kakao ? Uda się
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak. Odjęłabym trochę mąki i w to miejsce dała kakao np. 410 g mąki pszennej i 40g kakao :)