Sernik z brzoskwiniami

133 Komentarzy
Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki jw.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 miesięcy temu
    Najlepszy sernik. W Każde święta gości na moim stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olek · 11 miesięcy temu
    Zamiast kruchego ciasta wyszła kruszonka, nie pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola Łopacka · 11 miesięcy temu
    Robię ten sernik na każde święta Bożego Narodzenia. Już myślałam, że go nie znajdę bo zagubiłam kartkę, gdzie go sobie zapisałam :c Ufff! Przepyszne ciacho :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA · 1 lat temu
    Czy jak upiekę sernik na blaszce 28-23 to będzie dobrze, czy za mała blaszka??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 1 lat temu
    Wyszedł przepyszny ten sernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Ciasto superi smaczne, piekłam je już jako dziecko, teraz sobie o nim przypomniałam, nie spaliło mi się ani masa serowa za rzadka nie wyszła 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 1 lat temu
    Mleko w przepisie popsuło ciasto,opis niejasny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 1 lat temu
      Musisz dodac same budynie w proszku bez mleka. Po prostu dosypać do masy serowej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Dlaczego ciasto mam lejące się w środkowej części po upieczeniu? Wiele razy mi się udało, ale nie tym razem :-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy spod nakłuć widelcem przed upieczeniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lukasz · 1 lat temu
    dzisiaj piekłem - zasadniczo nie jestem mistrzem wypieków i chyba to był mój pierwszy sernik, poza mniejsza ilością cukru jaką dałem trzymałem się przepisu - wyszedł rewelacyjny ! 
    zdecydowanie lepiej odnajduję się w w gotowaniu, gdzie przepisy są dla nie inspiracją. Przepis z czystym sumieniem polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marz · 1 lat temu
    Czy do masy serowej dodajemy mleko? Jest ram przy budyniach wpis budyń na 500 mleka ( mój 1 sernik :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie, nie dodajemy mleka. Podałam tylko informację jakie ma być wielkościowo opakowanie budyniu, ok. 40 g. właśnie na taką ilość mleka 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
     Robie od zawsze na Magerquarku i wychodzi pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Jakie proporcje zastosować jeśli chce zrobić ten sernik w keksówce? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Robiłam ten sernik ściśle zgodnie z przepisem, wyszedł tak pyszny że się nie spodziewałam <3 chce jeszcze zaznaczyć że to moje pierwsze pieczone ciasto w życiu ;) super przepis!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 2 lat temu
      Pieklam wczoraj super wyszedł przepyszny sernik polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alka · 2 lat temu
    Czy można dodać surowe/świeże brzoskwinie? Czy puszczą za dużo soku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że można. Sparzyłabym je najpierw jak pomidory i ściągnęłabym skórkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    (dream)Sernik wyszedł przepyszny moja rodzina jest zachwycona, polecam jak najbardziej 🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Zawsze do senlrnikow dodaje sie maslo podgrzane lejace i wystudzone proszę zmienić przepis odruchowo zrobiłam tak jak pani ma w przepisie i się boję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 2 lat temu
    Witam, beznadziejny przepis, nie wyszlo, ciasto po upieczeniu do kosza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosiak · 2 lat temu
    Zrobiłam serniczek na te święta.....Wyszedł pyszny. Wszystkim uszy się trzęsły i chcieli więcej. Mam blachy szklane więc następnym razem wezmę większą, bo w tych wymiarach sernik wystawał wysoko poza brzegi blachy, ale nie uciekł. I dam troszkę mniej cukru bo brzoskwinie Mega go podkręciły. Pycha przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Mnie się ładnie upiekło jak ostygnie to posmakuje