Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.
Składniki:
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
250 g masła (lub margaryny)
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
2 jajka (rozmiar M)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
140 g cukru pudru
125 g masła
Warstwa bezowa:
5 białek
200 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Wariant Thermomix:
Składniki jw.
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".
Nie, to tylko dodatkowa informacja co do wielkości opakowania. Taki zwykły budyń ok. 40 g do przygotowania z 500 ml mleka. Zdażają się duże budynie na 1l mleka ;)
Dałam łącznie 100 gram cukru mniej do bezy i do twarogu, a i tak ciasto dla mnie strasznie słodkie. Dodam, że budynie byly w wersji nie słodzonej. Przepis świetny ale następnym razem muszę dodać jeszcze mniej cukru. Pozdrawiam!
Może Twój piekarnik tak góry nie przypiecze. Zawsze możesz przyrzucić z góry kawałek papieru do pieczenia lub jak zauważysz, że się mocno rumieni to zmniejszyć temperaturę, a wydłużyć trochę czas pieczenia.
Czy spod ciasta mogę zrobić, ucierając na tarce o grubych oczkach i potem przypiec ok.15 minut i na to masę serową itd.?
Czy brzoskwinie mogę leki wcisnąć w masę serową czy tylko ułożyć na wierzchu masy serowej?
Sernik wyszedł rewelacja, pyszny, dla mnie ciut za słodki, następnym razem dodam troche mniej cukru - to jednak kwestia gustu. Piekłam 45 minut, a potem jeszcze pod folia aluminiowa przez pol h, dopiero wtedy był gotowy, zostawiłam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach ale juz zdjęłam folie. Taki sposób przy moim piekarniku sie sprawdził.