Sernik z brzoskwiniami

133 Komentarzy
Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki jw.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Witam, wygląda na to, że masło z cukrem pudrem po dodaniu jajek mi się zwarzylo 😕 czy to wina tego, że jajka były zimne? W takim razie czy twaróg tez musi być w temperaturze pokojowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, od zimnych jajek. Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej, jak wszystkie składniki na masę serową.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angelika · 10 miesięcy temu
      Miałam podobnie, ale jak zaczełam miksować na najwyższych obrotach to wszystko ładnie się połączyło. Sernik wyszedł pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Spaliło się u góry mimo przykrycia... Zrobiłam z tej strony przez przypadek.. niestety. Lepiej piec sam ser z brzoskwiniami a dopiero później z pianką i startym ciastem...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możliwe, że przykryłaś złą stroną folii. Błyszcząca strona powinna być do góry, aby odbijała ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 2 lat temu
    Czy do budyniu potrzebne jest mleko, czy wsypujemy sam budyń w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Budyń w proszku. Nie dodajemy mleka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 2 lat temu
      Budyń do sera dodajemy, by konsystencja masy była bardziej zwarta, sernik będzie lepiej się kroił. Często w przepisach spotyka się mąka ziemniaczaną, albo właśnie budyń, który ta mąkę ziemniaczaną, czy skrobię zawiera. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Witam,czy folię po upieczeniu w piekarniku sciagamy czy nie jak ciasto jest jeszcze przy uchylonych drzwiczkach?I którą stronę folii Pani przykryla ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Błyszczącą stroną do góry, aby odbijała ciepło ;) Folię możesz od razu ściągnąć po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna199032 · 3 lat temu
    Czy można piec z termoobiegiem ? Jeśli tak to jaka temperatura i jaki czas pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BB · 3 lat temu
    A mozna upiec bez brzoskwin,dzieci nie lubia stad moje pytanie 🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elza · 3 lat temu
    Upiekłam, tylko mam pytanie (wertowałam strony internetowe i nie znalazłam konkretnej informacji): do lodówki wkładamy sernik w blasze? Czy już przełożony na np. podkładkę do ciasta?Piekłam w formie odpinanej i nie wiem, czy zostawić go na blasze i na niej kroić, jak już będzie gotowy, czy właśnie przełożyć na deskę. Czy beza się nie skruszy przy przekładaniu? Nie chciałabym, żeby praca i składniki poszły na marne, bo już mi się zdarzyło zepsuć ciasto przy przekładaniu... 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Do lodówki możesz włożyć w blasze. Ja wkładam serniki w formie do schłodzenia. Potem jak pokroisz to jak wolisz, możesz trzymać w lodówce w formie lub na ładnym talerzu/desce/ podkładzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elza · 3 lat temu
    Czy po schłodzeniu nadal przetrzymywać ciasto w lodówce, czy już w temperaturze pokojowej? I jak długo można przetrzymać taki sernik?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja przechowuję serniki w lodówce, ale może być inne, chłodne miejsce. Zachowuje swoją świeżość ok. 4 dni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Taki sernik można zamrozić czy jednak ze względu na bezę - nie?Mam też pytanie, czy twaróg tłusty nadaje się do sernika, bo już kupiłam tłusty, a dopiero patrzę ponownie na przepis...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Jakiej firmy ser nada się najbardziej do tego serniczka? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Beza mi się spaliła 😡 Pewnie dlatego, ze idąc bezmyślnie przez przepis krok po kroku, położyłam beze od razu na ser 😕zamiast najpierw podpiec ser na spodzie, a 20min przed końcem wyłożyć beze i resztę kruchego ciasta 😒 i co to znaczy - piec o.k. 1h a po 40min wyłączyć piekarnik? To piec 1h czy 40min? 🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, należało położyć bezę i resztę ciasta od razu na masę serową. Cały sernik należy piec ok. 1 godziny, ale gdyby ciasto z wierzchu za szybko się rumieniło należy przyrzucić folię aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Trochę za dużo cukru moim zdaniem. Do masy bezowej 200g to juz zdecydowanie za dużo... dałam 140g i tak wyszlo dość słodkie, następnym razem dam 120g do sera i 120 do białek. Reszta super! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Pierwsza próba i wyszedł jak należy. Bliscy zachwalali, a co niektórzy podejrzewali, że nie piekłam lecz kupiłam w cukierni 😅 Polecam 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandraa · 3 lat temu
    Super prosty przepisz wyszło za pierwszym razem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Wyszedł pyszny 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    (clap)Serniczek jak marzenie. Robiłam pierwszy raz. UDAŁ SIĘ!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Sernik wyszedł przepyszny 😃 robiłam tak jak w przepisie i wyszedł idealny 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam. Już kilka razy piekłam z tego przepisu. Pyszny sernik, ale 2 razy mi beza jakby się nie dopiekła:( w środku rzadka jest. Po odstaniu w lodówce trochę się ścina ale nie na 100% co robię źle? Robię mikserem..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 3 lat temu
    Chyba użyłam za małej blachy:/ wszystko wypełniło ja praktycznie ponad brzeg. Czy sernik jeszcze „wyrośnie”? Help!:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Polecam przepis. Wszystko wyszło super.