Sernik z brzoskwiniami

133 Komentarzy
Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki jw.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
You must login to post a comment.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Witam proszę o informację czy folia ma być strona błyszcząca czy matową na zewnątrz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 3 lat temu
    Jest pyszny cała rodzina się zajadała😍Ale dlaczego beza mi się nie upiekła? Wyglądała trochę jak hym.. zakalec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grasko · 3 lat temu
    Ja ten sernik piekę od jakichś 20-tu lat , zawsze się udaje .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Pieke te sernik juz 4 raz i za każdym razem wychodzi wyśmienity.Polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Goska · 3 lat temu
    Nie umiem i nie lubię robić sernika,kilka prób za mną i nieudanych serników A ten to 3 raz i wychodzi idealny. Troszkę dłużej podpiekam dół :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Super przepis ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czemu jest napisane
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka dodajemy mleko do masy serowej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, to tylko dodatkowa informacja co do wielkości opakowania. Taki zwykły budyń ok. 40 g do przygotowania z 500 ml mleka. Zdażają się duże budynie na 1l mleka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Dałam łącznie 100 gram cukru mniej do bezy i do twarogu, a i tak ciasto dla mnie strasznie słodkie. Dodam, że budynie byly w wersji nie słodzonej. Przepis świetny ale następnym razem muszę dodać jeszcze mniej cukru. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Dzienisik · 4 lat temu
    Przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Witam, czy opcja z folia aluminiowa jest konieczna? Niestety zapomniałam kupić :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może Twój piekarnik tak góry nie przypiecze. Zawsze możesz przyrzucić z góry kawałek papieru do pieczenia lub jak zauważysz, że się mocno rumieni to zmniejszyć temperaturę, a wydłużyć trochę czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Idealny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Witam czy można upiec ciasto również na termoobiegu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KAROLINA · 4 lat temu
    Czy mogę dac sernik wamiliowy z wiaderka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam za bardzo sera z wiaderka w tym przepisie. Chyba, że gęsty. Przeczytaj uwagi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 3 lat temu
      Zawsze dodaje z wiaderka I wychodzi piekny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy spod ciasta mogę zrobić, ucierając na tarce o grubych oczkach i potem przypiec ok.15 minut i na to masę serową itd.?
    Czy brzoskwinie mogę leki wcisnąć w masę serową czy tylko ułożyć na wierzchu masy serowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz ciasto zetrzeć jak chcesz. Brzoskwinie możesz wcisnąć w masę serową. Zobaczycz najpierw jaka jest konsystencja masy serowej. Zależy od sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jessi · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis. Pierwszy raz piekłam sernik i daje sobie piątkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy do masy serowej dodajemy całe jajka czy tylko żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyszedł pyszny ☺️ tylko następnym razem dodam troszkę mniej cukru do bezy z białek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Czy dodajemy do masy sproszkowany budyń czy budyń wcześniej zrobiony w mleku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Sernik wyszedł rewelacja, pyszny, dla mnie ciut za słodki, następnym razem dodam troche mniej cukru - to jednak kwestia gustu. Piekłam 45 minut, a potem jeszcze pod folia aluminiowa przez pol h, dopiero wtedy był gotowy, zostawiłam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach ale juz zdjęłam folie. Taki sposób przy moim piekarniku sie sprawdził.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Mam pytanie czy spód mogę tylko wysmarować masłem aby tego papieru do pieczenia nie kłaść na spód ?