Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.
Składniki:
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
250 g masła (lub margaryny)
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
2 jajka (rozmiar M)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
140 g cukru pudru
125 g masła
Warstwa bezowa:
5 białek
200 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Wariant Thermomix:
Składniki jw.
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".
Witam, wygląda na to, że masło z cukrem pudrem po dodaniu jajek mi się zwarzylo 😕 czy to wina tego, że jajka były zimne? W takim razie czy twaróg tez musi być w temperaturze pokojowej?
Spaliło się u góry mimo przykrycia... Zrobiłam z tej strony przez przypadek.. niestety. Lepiej piec sam ser z brzoskwiniami a dopiero później z pianką i startym ciastem...
Budyń do sera dodajemy, by konsystencja masy była bardziej zwarta, sernik będzie lepiej się kroił. Często w przepisach spotyka się mąka ziemniaczaną, albo właśnie budyń, który ta mąkę ziemniaczaną, czy skrobię zawiera. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :D
Witam,czy folię po upieczeniu w piekarniku sciagamy czy nie jak ciasto jest jeszcze przy uchylonych drzwiczkach?I którą stronę folii Pani przykryla ciasto?
Upiekłam, tylko mam pytanie (wertowałam strony internetowe i nie znalazłam konkretnej informacji): do lodówki wkładamy sernik w blasze? Czy już przełożony na np. podkładkę do ciasta?Piekłam w formie odpinanej i nie wiem, czy zostawić go na blasze i na niej kroić, jak już będzie gotowy, czy właśnie przełożyć na deskę. Czy beza się nie skruszy przy przekładaniu? Nie chciałabym, żeby praca i składniki poszły na marne, bo już mi się zdarzyło zepsuć ciasto przy przekładaniu... 😉
Do lodówki możesz włożyć w blasze. Ja wkładam serniki w formie do schłodzenia. Potem jak pokroisz to jak wolisz, możesz trzymać w lodówce w formie lub na ładnym talerzu/desce/ podkładzie ;)
Taki sernik można zamrozić czy jednak ze względu na bezę - nie?Mam też pytanie, czy twaróg tłusty nadaje się do sernika, bo już kupiłam tłusty, a dopiero patrzę ponownie na przepis...
Beza mi się spaliła 😡 Pewnie dlatego, ze idąc bezmyślnie przez przepis krok po kroku, położyłam beze od razu na ser 😕zamiast najpierw podpiec ser na spodzie, a 20min przed końcem wyłożyć beze i resztę kruchego ciasta 😒 i co to znaczy - piec o.k. 1h a po 40min wyłączyć piekarnik? To piec 1h czy 40min? 🤔
Tak, należało położyć bezę i resztę ciasta od razu na masę serową. Cały sernik należy piec ok. 1 godziny, ale gdyby ciasto z wierzchu za szybko się rumieniło należy przyrzucić folię aluminiową.
Trochę za dużo cukru moim zdaniem. Do masy bezowej 200g to juz zdecydowanie za dużo... dałam 140g i tak wyszlo dość słodkie, następnym razem dam 120g do sera i 120 do białek. Reszta super! Polecam
Rewelacyjny przepis. Pierwsza próba i wyszedł jak należy. Bliscy zachwalali, a co niektórzy podejrzewali, że nie piekłam lecz kupiłam w cukierni 😅 Polecam 😉
Witam. Już kilka razy piekłam z tego przepisu. Pyszny sernik, ale 2 razy mi beza jakby się nie dopiekła:( w środku rzadka jest. Po odstaniu w lodówce trochę się ścina ale nie na 100% co robię źle? Robię mikserem..